Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtenářka Eva: S přebytečnými kily bojovala přes 30 let, teď to dokázala

28. dubna 2014 | 10:00

S váhou to nikdy neměla jednoduché. Od své svatby ve 20 letech musela s přebytečnými kily doslova soupeřit. Dědičné predispozice, střídavě (ne)zdravý životní styl a nespočet diet s výsledkem jo-jo efektu. Paní Eva nám prozradila, jaké má s dietami zkušenosti a jak se jí podařilo nakonec nad kily vyzrát.

"Od svých třiceti let, kdy jsem se vdala, jsem vždycky musela bojovat s kily. Moje maminka vážila 130 kg. To se potom s váhou soupeří mnohem hůře. Navíc při mé výšce 156 cm je každé nechtěné kilo vidět mnohem více," popisuje úskalí se svými přebytečnými kily čtenářka Eva, která vyzkoušela nespočet diet.

"Vždycky jsem narazila na dietu a říkala si, že to musí být ta pravá, která mi pomůže k trvalému úbytku na váze. Za všechny mohu jmenovat například dělenou stravu podle paní Kořínkové, tukožroutskou dietu, nebo dietu podle krevní skupiny," vypráví sympatická učitelka mateřské školky a pokračuje se svými zkušenostmi.

Paní Evě se nakonec podařilo za pomoci odborníků nad kily vyzrát.
Autor: archiv
"Nejvíce jsem byla spokojena s dietou od paní Kořínkové. Zhubla jsem během ní sedm kilo a byla z počátku šťastná. Moje nadšení však opadlo po pár týdnech, když jsem měla kila opět zpátky. Asi bych ji musela držet pořád, abych si váhu udržela," popisuje paní Eva dietu, která spočívá v ideální kombinaci vzájemně se doplňujících potravin rozdělených do jednotlivých skupin.

"Jednou z dalších diet byla takzvaná tukožroutská. Ta spočívá v omezení až vyřazení veškerých potravin kromě zeleniny. Neustále jsem jenom krájela zeleninu, až mě to přestalo nejenom bavit, ale také chutnat," svěřuje se s kontroverzní dietou Eva, které zůstala v paměti také dieta podle krevní skupiny.

Paní Evě se nakonec podařilo za pomoci odborníků nad kily vyzrát.
Autor: archiv
"Ani tato dieta mi nepřinesla štěstí k vytuženému a hlavně trvalému úbytku na váze a tak jsem přes mojí původní skepsi začala přemýšlet, že se svěřím do rukou odborníků na estetiku. Chápu, že pro většinu žen je přirozené zhubnout vlastní vůli, nicméně ne každý si uvědomuje, že boj s rodinnými predispozicemi může někdy připomínat ten s větrnými mlýny,"
upozorňuje čtenářka, která se nakonec rozhodla svěřit do péče jedné z pražských klinik.

"Podstoupila jsem ošetření celého těla neinvazivními procedurami na hubnutí a omlazení u paní Řehořkové. Pro mě jako realistu bylo příjemné, že mi nebyly slibovány hory doly ale dosažitelné cíle. Bylo mi také doporučeno zhruba o třetinu více pravidelně pít čisté vody, než jsem byla zvyklá, nenahrazovat kávou pravidelný přísun jídla, večer se vyhnout pečivu a hlavně nedržet žádné drastické a nesmyslné diety," prozrazuje.
 
Za nejdůležitější pozitivum však po všech těch dietách vnímám fakt, že se u mě díky proměně, nastartoval blahodárný psychický efekt, který měl za následek, že jsem na sobě začala více pracovat i z hlediska zdraví a pohybových aktivit.
Autor: archiv
"Také klienti menšího vzrůstu a ti, kteří nemají takový vztah ke sportovním aktivitám, mají možnost dosáhnout dobrých výsledků. Během docházení paní Evy k nám jsme upravili jídelníček, pomohli vybrat pohybovou aktivitu dle jejich možností, a psychicky ji pomohli naladit do pohody,"
uvádí Petra Řehořková z Petra Clinic, která se paní Evy ujala.

"Vím, že nikdy nebudu Heidy Klum. Za nejdůležitější pozitivum však po všech těch dietách vnímám fakt, že se u mě díky proměně, nastartoval blahodárný psychický efekt, který měl za následek, že jsem na sobě začala více pracovat i z hlediska zdraví a pohybových aktivit. Vše postupně a s ohledem na mojí individualitu," uzavírá Eva, která prozradila, že si k letošním Vánocům s kamarádkou pořídila dokonce běhací pás, který dle jejích slov rozhodně nepatří k těm nevyužitým částem interiéru.