Než se Jared rozhodl se svým jídelníčkem něco dělat, ládoval se vším, co bylo po ruce. Jeho typický oběd se skládal z cheesburgerů s extra porcí hranolek, který zakončil několika kousky jablečného koláče. Typickou svačinou byly sladké tyčinky, k večeři si obvykle dával hotovky z čínského bufetu. Miloval nudle a smažené maso. A všechno denně „zalil“ několika plechovkami limonády. „Chtěl jsem být zkrátka po jídle opravdu nasycený. Kompletně plný, to byl můj cíl,“ říká Jared.
Probral ho náraz
Jared Fogle a jeho obří staré kalhoty.
Autor: archiv
A tak si Jared spokojeně kynul, až se dostal na váhu blížící se ke dvou stům kil. To se samozřejmě začalo projevovat i na zdraví. Výrazně se mu zhoršila spánková apnoe, takže se budil každých 10 až 15 minut a nezvládal se pak soustředit na školu – byl omámený a nevyspalý. Usnout se mu podařilo i za volantem a měl štěstí, že se nic nestalo, ale tenhle zážitek ho vyděsil a „nakopl“ ke změně.
Bez majolky, oleje a sýra
Dozvěděl se o tom, že existuje sendvičová dieta, na pobočce Subway si vyzvedl nutriční brožurku a začal. Nadchlo ho, že si může sendviče „poskládat“ podle svého, a tak si vyrobil k obědu 15-ti centimetrový sendvič s krůtou a k večeři plně vegetariánské menu. Obě jídla zajedl balením pečených brambůrek a zalil dietní limonádou. „Výzvou bylo nejíst žádnou majonézu, olej nebo sýr,“ říká Jared. Zakázanou trojkombinaci si odpíral necelý rok. Navíc chodil každý den přes dvanáct kilometrů pro sendviče pěšky.
K výraznému váhovému úbytku mu paradoxně pomohly sendviče.
Autor: archiv
Pohádkový konec
Za první tři měsíce shodil Jared přes 42 kg, za rok 111 kg! Kolegové z univerzity o něm napsali článek a on se stal inspirací pro tisíce lidí, kteří bojují s nadváhou. Dnes Jared křižuje Ameriku, aby ukázal, jak se díky úpravě jídelníčků dá zhubnout. Jezdí na přednášky, konference, do škol i nemocnic a konečně je nejen štíhlý, ale hlavně spokojený.