Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sendvičová dieta funguje! Díky ní zhubnul 111 kilo za rok

Díky sendvičové dietě je teď z Jareda pohledný mladý muž.
26. dubna 2014 | 06:00

Bál se chodit na zábavy, neměl přátele ani partnerku, a vážil neuvěřitelných 193 kilo. To ale bylo před šestnácti lety. Tehdy se Jared Fogle poprvé rozhodl, že to změní.

Než se Jared rozhodl se svým jídelníčkem něco dělat, ládoval se vším, co bylo po ruce. Jeho typický oběd se skládal z cheesburgerů s extra porcí hranolek, který zakončil několika kousky jablečného koláče. Typickou svačinou byly sladké tyčinky, k večeři si obvykle dával hotovky z čínského bufetu. Miloval nudle a smažené maso. A všechno denně „zalil“ několika plechovkami limonády. „Chtěl jsem být zkrátka po jídle opravdu nasycený. Kompletně plný, to byl můj cíl,“ říká Jared.

Probral ho náraz

Jared Fogle a jeho obří staré kalhoty.
Autor: archiv

A tak si Jared spokojeně kynul, až se dostal na váhu blížící se ke dvou stům kil. To se samozřejmě začalo projevovat i na zdraví. Výrazně se mu zhoršila spánková apnoe, takže se budil každých 10 až 15 minut a nezvládal se pak soustředit na školu – byl omámený a nevyspalý. Usnout se mu podařilo i za volantem a měl štěstí, že se nic nestalo, ale tenhle zážitek ho vyděsil a „nakopl“ ke změně.

Bez majolky, oleje a sýra

Dozvěděl se o tom, že existuje sendvičová dieta, na pobočce Subway si vyzvedl nutriční brožurku a začal. Nadchlo ho, že si může sendviče „poskládat“ podle svého, a tak si vyrobil k obědu 15-ti centimetrový sendvič s krůtou a k večeři plně vegetariánské menu. Obě jídla zajedl balením pečených brambůrek a zalil dietní limonádou. „Výzvou bylo nejíst žádnou majonézu, olej nebo sýr,“ říká Jared. Zakázanou trojkombinaci si odpíral necelý rok. Navíc chodil každý den přes dvanáct kilometrů pro sendviče pěšky.

K výraznému váhovému úbytku mu paradoxně pomohly sendviče.
Autor: archiv
Pohádkový konec

Za první tři měsíce shodil Jared přes 42 kg, za rok 111 kg! Kolegové z univerzity o něm napsali článek a on se stal inspirací pro tisíce lidí, kteří bojují s nadváhou. Dnes Jared křižuje Ameriku, aby ukázal, jak se díky úpravě jídelníčků dá zhubnout. Jezdí na přednášky, konference, do škol i nemocnic a konečně je nejen štíhlý, ale hlavně spokojený.

Autor: MAJ