Vše co potřebujete vědět o cukru: Je větší zlo bílý cukr nebo umělá sladidla?
Cukr je první složkou potravy, která se při hubnutí dostává na paškál. Ale není cukr jako cukr. Zatímco některý potřebujte, jiný se vám ukládá do tukových zásob. A navíc cukry číhají i tam, kde byste je vůbec nečekala. Poradíme vám, jak se v nich vyznat, a kterým se vyhnout.
Všechny sacharidy mají stejné množství kalorií
Doporučená denní dávka cukru je deset lžiček.Autor: Shutterstock.com- Glukóza - je obsažena ve škrobu a je naším hlavním zdrojem energie a životní síly. Pohání mozek a bez něj jsme nahraní
- Galaktóza - tu najdete především v mléčných výrobcích a v játrech se rychle přměňuje na glukózu
- Fruktóza – je molekula, která dělá cukr sladkým, je původcem všeho sladkého zla. U průměrně aktivního člověka se totiž téměř všechna ukládá do tělesných tuků. Vaším cílem je tedy omezit především spotřebu fruktózy, která se však neskrývá jen v ovoci, jak by její název napovídal. Najdete ji v různých formách v mnohé běžné průmyslově vyráběné potravině, která vůbec není sladká. V ochucených jogurtech, v pečivu, v polotovarech, v uzeninách atd. Existuje mýtus, že se v těle fruktóza přemění na glukózu. Faktem však je, že toto nastává jen u vyrcholových sportovců nebo zcela fyzicky vyčerpaných osob.
Třtinový vs bílý cukr vs med
CukrAutor: Profimedia.czFruktózový kukuřičný sirup (alias glukózovo – fruktózový sirup) je stejné, ale rafinovanější zlo, než rafinovaný cukr
...Autor: ShutterstockFruktóza je přírodní, takže zdravá. Omyl!
OvoceAutor: Shutterstock.comPozor na nektar z agáve
AgáveAutor: ShutterstockŠkrob je cukr, bez kterého se neobejdete
Celozrnné pečivo se déle spaluje a tedy zasytí na delší dobuAutor: profimedia.czUmělá sladidla nechte diabetikům
Umělá sladidla podporují přibírání na vázeAutor: ShutterstockNenechte se obalamutit stévií
StévieAutor: Shutterstock.com
Diskuse ke článku
.