Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajemství hubnutí odhaleno: Ke štíhlé postavě se prospěte!

SLidé, kteří každý den vstávají a chodí spát ve stejný čas jsou štíhlejší, než ti s nepravidelným spánkem.
21. listopadu 2013 | 13:15

Snažíte se zhubnout, ale nejste zrovna fanynka cvičení a trápení se v posilovně? Začněte se ukládat ke spánku i vstávat ve stejný čas! Hladina tělesného tuku vám začne rychle klesat.

Vědci zjistili, že lidé s nejlepšími spacími návyky mají méně tělesného tuku. Nová studie, do které se zapojilo více než 300 žen ve věku od 17 do 26 let prokázala, že lidé, kteří vstávají a chodí spát ve stejný čas každý den jsou štíhlejší, než ti s nepravidelným spánkem.

Vyšší množství tělesného tuku měly ženy, které denně spaly méně než 6,5 hodiny nebo více než 8,5 hodiny. To ale nebyl jediný faktor. Studie zveřejněná v časopise American Journal of Health Promotion naznačila, že stejně důležitá jako délka spánku je i jeho kvalita a to, jestli chodíme spát a vstáváme pokaždé přibližně ve stejnou dobu, nebo jestli je náš spánkový režim rozkolísaný.  

V těsném objetí, nebo zády k sobě? To, jak spíte, napoví o vašem vztahu mnoho.
Autor: profimedia.cz
"Lidé, kteří každý den vstávají a chodí spát ve stejný čas jsou štíhlejší, než ti s nepravidelným spánkem. Ženy, u kterých rozdíl během týdne činí víc než 90 minut, mají vyšší hladinu tělesného tuku než ty, u nichž je rozdíl menší než 60 minut," prozradil autor studie, profesor Bruce Bailey z Brigham Young University.

Syndynka se se mnou přišla ve snu rozloučit.
Autor: Shutterstock.com
Významná je zejména stabilní doba vstávání. Takzvaní "víkendoví spáči" by se tak teď měli nad sebou zamyslet.  Své "vnitřní hodiny" totiž neoklamou a svým dospáváním mohou napáchat víc škody než užitku. 

Navíc, když nemáte dostatek spánku, jste nejen unavení, ale i více jíte. Nespavost totiž může vést k narušení hladiny hormonu leptinu, takzvaného "hormonu hladu", který zapříčiňuje, že se nedospalí lidé přejídají. Vyplynulo to ze studie vědců z Walter Reed Army Medical Centre ve Washingtonu.