Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak v zimě nepřibrat? 6 tipů, se kterými to jde!

Nepřiberte přes zimu jako medvěd. Stačí zapamatovat si pár věcí a vaše postava nebude v ohrožení.
13. listopadu 2013 | 10:14

Zima je období plné sladkostí, společenských událostí, na kterých teče alkohol proudem, a pod dobrotami se prohýbají stoly. Jak to ale udělat, abyste nepřibrali a na jaře se nedivili, že se do ničeho nevejdete?

Bez pohybu to nejde

Ano, je pravda, že naši předkové na podzim hodně jedli, aby přežili tuhou zimu, v dnešní době se ale už dávno nemusíme chovat jako medvědi před zimním spánkem. Navíc rčení, že špeky zahřejí, také není pravdivé. Podle lékařů cítí obézní lidé mnohem větší chlad, než ti s normální váhou. Přestože se vám tedy nechce jít cvičit, když už je venku tma a vy byste raději seděli u televize a chroupali křupky, přemožte se a nějakou tu hodinku své postavě věnujte.

Svetr
Autor: Shutterstock.com
Buďte v teple

Je vědecky dokázáno, že pokud je vám zima, máte větší hlad a hlavně chuť na sladké, protože vaše tělo vydává hodně energie na zahřátí a potřebuje ji formou potravy doplnit. Účinně se tak dá proti přejídání bojovat tím, že zkrátka budete v teple.

avokádo
Autor: Shutterstock.com
Dopřejte si vitamín D

Nedostatek vitamínu D, kterému se také říká sluneční vitamín, způsobuje snížení schopnosti odbourávání tuků v těle a naopak spouští jeho ukládání. V období, kdy se na slunce moc nedostaneme, tak musíme tento vitamín doplňovat v potravě. Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, avokádo, banány nebo obilné klíčky.

Nechoďte do společnosti o hladu

Zimní období je plné různých party a společenských událostí, na kterých je většinou dostatek jídla a pití. Vědci prokázali, že pokud jíme někde na party, sníme o 40% více kalorií než doma. Přejídání se vyhnete tím, že si před odchodem z domu dáte svačinu v podobě vlákniny, která vás zasytí, a vy už nebudete mít chuť tolik mlsat.

Vyhněte se alkoholu

Nejvíce kalorií je v alkoholu, a pokud rádi popíjíte míchané koktejly, pak je to pro váš organismus pěkná pecka. Abyste svému tělu ulevili, vypijte na každý drink, jednu velkou sklenici vody, která alkohol zředí a tělo jej bude moci lépe zpracovat.

Spánek
Autor: Shutterstock.com
Vyspěte se do růžova

Není to jen rčení, spánek opravdu regeneruje tělo i mysl a dokonce podporuje i hubnutí. Nedostatek odpočinku si totiž tělo vysvětluje jako pohotovost, kdy je nutné zaopatřit se na těžké časy. Začne tedy mnohem více ukládat tuk a zpomalovat metabolismus, kila jdou tak rapidně nahoru. Ideální čas strávený spánkem je 7,5 hodin.