Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Proč si odpoledne zdřímnout? Známe 15 důvodů i slavné spáče

14. října 2013 | 14:08

Považujete odpolední spánek za výsadu malých dětí a důchodců? Omyl! Po obědě by si měl schrupnout každý z nás, aby pak mohl lépe a efektivněji pracovat.

Odborníci na spánek tvrdí, že naše vnitřní hodiny jsou nastaveny tak, že tělo potřebuje spát dvakrát za 24 hodin. Poprvé je to mezi půlnocí a sedmou ráno, kdy bychom měli spát bez přestávky a jakéhokoliv vyrušení, aby se tělo mohlo zregenerovat. Podruhé je to pak právě v poobědové době mezi 13 a 15 hodinou a tato biologická potřeba spánku je doprovázena poklesem tělesné teploty.

Jste příliš líní na to, abyste šli cvičit? Máme pro vás tipy, jak zhubnout bez posilovny a diety.
Autor: Shutterstock.com
15 minut pro zdraví

Většině lidí stačí v tomto časovém rozmezí k načerpání nové mentální i fyzické energie pouhých 15 minut spánku, aby mohli znovu pracovat. Navíc nové lékařské průzkumy přišly se zjištěním, že ti, kdo odpoledne spí, mají  až o hodinu delší a hlavně kvalitnější spánek i během noci.

15 důvodů, proč byste si měli po obědě zdřímnout

1. Odpolední spánek zvyšuje výkonnost
2. Snižuje riziko nadváhy a zrychluje metabolismus
3. Zvedne vám náladu
4. Zvyšuje chuť na večerní sex
5. Pozitivně ovlivňuje noční spánek
6. Zlepšuje rozhodovací schopnosti
7. Regeneruje kožní buňky, tím pádem snižuje riziko vzniku vrásek
8. Snižuje chuť na sladké
9. Zlepšuje zdravotní stav: snižuje riziko infarktu, mrtvice i vysokého  
    krevního tlaku
10. Díky odpolednímu spánku snižujete riziko stresu

spánek
Autor: Shutterstock.com
Jak si schrupnout v práci, aby to nikdo nepoznal

Pokud nepatříte mezi šťastlivce, kteří pracují z domova nebo si mohou pracovní dobu upravit podle své potřeby, budete to mít s odpoledním spánkem trochu těžší. Asi by nebylo dobré, kdyby vás někdo načapal, jak podřimujete v pracovní židli nebo spíte na stole mezi horou papírů, proto pokud na vás jde nepřekonatelná únava, zkraťte si obědovou pauzu a ve zbytku času se uchylte do tmavého koutku, kde vás nikdo nenajde. Doporučujeme kabinku na záchodech nebo si sednout do auta v garáži, nařiďte si budík a na 15 minutek zavřete oči.

Rozhodně vás ale nenavádíme, abyste místo pracovních povinností prospali celou pracovní dobu. Pro tělo je důležitých opravdu jen těch 15 maximálně 20 minut k tomu, aby mohlo znovu naplno fungovat!

Únavu zaženou bílkoviny a čerstvý vzduch

Pokud vám práce neumožňuje ani tento malý ústupek vlastnímu tělu, pak odpolední únavu zažeňte bílkovinami nebo se jděte na chvilku projít na čerstvý vzduch. Rozhodně se ale nesnažte spánek zahnat jednoduchými cukry schovanými ve sladkostech.

Vstávejte s chutí a energií. Mít ráno dobrou náladu opravdu jde.
Autor: Shutterstock.com
Slavní, kteří po obědě dřímali a dobyli svět

- Leonardo Da Vinci spal podle historiků po obědě každý den, aby mohl efektivněji a hlavně déle do noci pracovat.

- I Thomas Edison se přiznal, že se na práci může soustředit lépe, když si odpoledne trochu schrupne.

- Mezi odpolední spáče patřil také americký prezident Franklin D. Roosevelt, který spánek považoval za posilovač své energie.

- To jiný americký prezident, John F. Kennedy rovnou v posteli i obědval, aby se pak nemusel zdržovat přesouváním do ní.

- Svůj mozek odpoledním spánkem regeneroval i Winston Churchill, který věřil, že díky němu toho udělá za den dvojnásobek.