Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zhubněte zdravě a bez námahy: 1. den - Jak správně začít + jídelníček s recepty na celý den

Obsahuje vaše lednička lahve s alkoholem, sladké nanuky a vysoce kalorické pochoutky, na kterých jste ujížděli v létě? Pryč s nimi!
23. září 2013 | 11:15

SERIÁL: V létě se sice podle všeho hubne nejsnadněji, kdy kvůli velkým vedrům nemáme chuť příliš jíst a také příležitosti k fyzické aktivitě se přímo nabízejí na každém kroku. Jedna část z nás opravdu hubne, nebo si udržuje svou tělesnou váhu, ale ta druhá část z nás se po létě bohužel nevejde do své běžné konfekční velikosti. Čím to je a co s tím dělat?

Proč v létě přibíráme?

Období dovolených s lákavými jídly
V létě se jezdí na dovolené, kde nechybí all inclusive v ceně zájezdu a lákavá nabídka nezdravých jídel včetně chutné zmrzliny. Málokdo z nás odolá a vybere si jen to zdravé z široké nabídky.

Celodenní lenošení u vody
Ať už jedete k moři, rybníku nebo zůstáváte doma u bazénu, nejvíce vás baví opékat se na lehátku s občasným smočením ve vodě. Ovšem ti, co rádi plavou a aktivně provozují vodní sporty, na tom budou po létě mnohem lépe.

ss
Autor: archiv
Nepravidelnost v režimu
Léto je plné překvapení a nikdy nevíte, kam vás vítr zavane. Nabízí se letní festivaly, grilovačky, svatby a jiné akce, kde držet dietní režim zkrátka a dobře moc nejde.

Prázdniny v hlavě
Celý rok se snažíte jíst zdravě, ale o prázdninách si chce vaše tělo i mysl zkrátka odpočinout a hřešit.

5 nezbytných rad na začátek!

Vykliďte si ledničku
Obsahuje vaše lednička lahve s alkoholem, sladké nanuky a vysoce kalorické pochoutky, na kterých jste ujížděli v létě? „Je pravý čas udělat v lednici pořádek, zaplnit ji sezónní zeleninou, lehkými sýry, tvarohy a masnými výrobky s vysokým podílem masa. Alkohol je zabiják zdravého hubnutí a je lepší ho mít mimo domov, jinak svádí k častější konzumaci,“ radí výživová poradkyně Martina Vojtíšková ze společnosti Dietavkrabičce.cz.

Spojte aerobik a posilovíní
Autor: profimedia.cz
Oprašte pomůcky na cvičení
Pokud patříte ke skupině lidí, kteří chodí cvičit do fitka nepravidelně, navykněte si na domácí cvičební režim. Není to nic těžkého, jen si vyčlenit ráno či večer alespoň 20 minut denně a pravidelný režim brzy přinese výsledky. Ze skříně vyndejte karimatku, činky a můžete posilovat například u televizních novin či oblíbeného seriálu.

Nakupte sezónní potraviny na farmářských trzích
I když se tomu v zimě asi nevyhneme, nyní máte nejlepší možnost, jak nakoupit sezónní zeleninu například na trzích od českých zemědělců, je totiž nejkvalitnější! Seznam sezónních potravin vám přineseme v zítřejším pokračování!

Studené pití chutná lépe    
Základem je pitný režim a je dokázáno, že studené pití chutná mnohem víc. „Naplňte si ledničku lahvemi s vodou z kohoutku, ochuťte například mátou a citrónem a nezapomeňte alespoň jednu dvoulitrovku denně vypít. Vezměte si ji i do práce, a dokud ji nevypijete celou, nebudete mít splněn pitní režim,“ říká Martina Vojtíšková.

Vařte si doma
V létě jste často navštěvovali fast foody, restaurace a jedli speciality v dalekých letoviscích? S tím je teď konec a každý ví, že domácí strava je nejzdravější a také nejlevnější. „Připravte si nenáročné pokrmy, které nezaberou moc času, a jejich příprava vás bude bavit. Noste si jídlo do práce a nezapomeňte ani na svačiny,“ radí Vojtíšková.

Náš tip

Jako skvělá inspirace k vaření může sloužit kniha Vaše krabičková dieta sestavená odborníky společnosti Dietavkrabičce.cz, kde najdete mnoho zdravých, chutných a účinných receptů, které vám pomohou k vysněné postavě.

Jídelníček na celý den

Snídaně: Chlebový sendvič se sýrovou variací
Dopolední svačina: Šlehaný tvaroh s čerstvými hruškami
Oběd: Krémové těstoviny fetuccine s kuřecím masem a lesními houbami
Odpolední svačina: Keříková rajčata s bůvolí mozzarellou a bazalkou
Večeře: Špenátový krém s uzeným lososem 

Celkový denní energetický příjem:
Energie: 5019 kJ, bílkoviny 76 g, tuky 46 g, sacharidy 120 g, vláknina 23 g.

Chlebový sendvič se sýrovou variací
(stupeň obtížnosti: 1, příprava: 3 minuty)

Na 1 porci potřebujeme: 50 g toastového chlebu, 35 g sýru eidam 30 %, 35 g sýru brie 45%.

Postup:
Plátky toastového chleba na sucho opečeme, přidáme variaci sýrů.

1 porce obsahuje: Energie 1233 kJ. Bílkoviny 19 g, tuky 13 g, sacharidy 24,5 g.

Šlehaný tvaroh s čerstvými hruškami
(stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut)

Na 1 porci potřebujeme: 90 g tvarohu, limetku, skořici, 50g čerstvých hrušek.

Postup:
Do tvarohu přidáme limetkovou kůru a skořici. Vyšleháme a promícháme s nakrájenými hruškami.

1 porce obsahuje: Energie 521 kJ. Bílkoviny 13,5 g, tuky 1 g, sacharidy 14 g.

Krémové těstoviny fetuccine s kuřecím masem a lesními houbami
(stupeň obtížnosti: 3, příprava: 25 minut)
Na 1 porci potřebujeme: 70g těstovin, olivový olej, šalotku, stroužek česneku, 50 g lesních hub (lišky, hříbky, smrže), 70 g kuřecích prsou, 30 ml odtučněné smetany, sůl, pepř, drcený kmín, pažitku.

Postup:
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou šalotku a česnek na plátky, přidáme kuřecí maso, lesní houby a krátce opečeme. Okořeníme solí, pepřem a špetkou drceného kmínu. Do pánve přidáme vařené těstoviny a zalijeme smetanou, společně krátce podusíme a posypeme pažitkou.

1 porce obsahuje: Energie 1743 kJ. Bílkoviny 23 g, tuky 13,5 g, sacharidy 53 g.

Keříková rajčata s buvolí mozzarellou a bazalkou
(stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut)

Na 1 porci potřebujeme: 70 g keříkových rajčat, 30g buvolí mozarelly, olivový olej, sůl, pepř a čerstvou bazalku.

Postup:
Rajčata s mozzarellou nakrájíme na plátky a vyskládáme střídavě do vějířku. Pokapeme panenským olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou čerstvou bazalkou.

1 porce obsahuje: Energie 521 kJ. Bílkoviny 5,5 g, tuky 9 g, sacharidy 6 g.

Špenátový krém s uzeným lososem
(stupeň obtížnosti: 2, příprava: 15 minut)

Na 1 porci potřebujeme: 5 g másla, šalotku, 60 g brambor, 2 dcl mléka, stroužek česneku, 20 g čerstvého špenátu, sůl, pepř, 40 g uzeného lososa.

Postup:
Na másle orestujeme nakrájenou šalotku, česnek, přidáme na kostky nakrájené brambory a zarestujeme.  Zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Po 7-8 minutách natrháme do polévky čerstvý špenát, krátce povaříme a mixérem rozmixujeme. Svaříme na požadovanou konzistenci a dochutíme. Do talíře přidáme kousky uzeného lososa.

1 porce obsahuje: Energie 1001 kJ. Bílkoviny 15 g, tuky 9,5 g, sacharidy 23 g.