Nástrahy, které vám mohou v hubnutí přijít do cesty:
Návštěva restaurací
Těm se určitě nevyhnete a není ani proč. Stačí si jen vybírat ta správná jídla a nebudete mít výčitky. „Pokuste se vyhnout tučným a smaženým jídlům. Vybírejte hlavně z ryb, bílých mas a nezapomeňte na dostatek zeleniny a komplexních sacharidů,“ radí výživová poradkyně Martina Vojtíšková ze společnosti Dietavkrabičce.cz.
Pár tipů jak si nenarušit stravovací režim:
1) Vyberte si restauraci, kde dělají lehčí jídla a především saláty, což splňují například italské, mexické, indické, řecké či vegetariánské restaurace.
3) Nechoďte do restaurace s prázdným žaludkem! Budete mít pak větší tendence dát si něco nezdravého. Během dne jezte pravidelně.
4) Nebojte se předkrmu, dejte si polévku či malý salát a nebudete už mít tolik hlad na hlavní jídlo.
Mrkev zasytí a nepřiberete po ní.
Autor: profimedia.cz Nuda u televize
Nedokážete si představit sledování vašeho oblíbeného pořadu bez chroupání tučných brambůrků nebo solených oříšků? Chyba! Je to jen automatická činnost a nakonec je jedno, jestli jíte křupky nebo kus jablka.
Náš tip:
Oloupejte si mrkev, celer, okurku nebo kedlubnu a nakrájejte je na delší hranolky, které si připravte do misky. Časem si na to zvyknete a nezdravé pochutiny vám chybět nebudou.
Minerální vody dodají tělu zdraví prospěšné látky v optimálním množství.
Autor: scom Noční chutě
Jíst v noci se opravdu nevyplácí a na vaší postavě se to projeví dvojnásob. Pokud jste dodržela režim pěti jídel denně, v noci by vás chutě přepadávat neměly. Poslední jídlo by se mělo konzumovat maximálně dvě hodiny před usnutím, a pokud vám přece jen začne kručet v žaludku, vypijte sklenici vody!
Chuť na sladkosti
Sladkosti vynechávat nemusíte, i tělo je potřebuje, jen zapomeňte na jednoduché cukry, mléčnou čokoládu nahraďte kvalitní tmavou (70 % kakaa) a jezte sušené ovoce.
Pokud milujete pribináčky a podobné tvarohy, udělejte si je doma z nízkotučného tvarohu, holandského kakaa s trochou třtinového cukru.
Víkendové nicnedělání
O víkendu je těžké dodržovat pevné stravovací návyky, a proto se snažte vynakládat stálou aktivitu, abyste se nenudili. Nezapomeňte na pět jídel v pravidelných intervalech, abyste neměli hlad a tím pádem i chuť na sladké.
Pokud si doma vaříte sami, nezapomeňte do jídelníčku zařadit sezónní potraviny, které jsou nyní nejsnáze dostupné.
Dejte si před jídlem jablíčko místo předkrmu.
Autor: profimedia.cz Sezónní potraviny podzimu
Cibule, mrkev, brambory, celer, červená řepa, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, květák, mangold, ledový salát, kedlubna, bílá ředkev, rajčata, paprika, zelené fazolky, feferonky, brokolice, cuketa, kapusta, bílé zelí, pekingské zelí, lilek, petržel, kapusta, petržel, pórek, pažitka, řeřicha, polníček
Jablka, dýně, hrušky, hroznové víno, broskve, švestky
Houby, ořechy
Jídelníček na celý den:
Snídaně: Sendvič s pažitkovým gervais a krůtí šunkou
Dopolední svačina: Vanilkový pudink s čerstvými višněmi
Oběd: Pečená šunka od kosti s bramborovou kaší a sezónní zeleninkou
Odpolední svačina: Křupavý sendvič s nivou
Večeře: Silný hovězí vývar s masem a nudlemi
Celkový denní energetický příjem:
Energie: 5069 kJ, bílkoviny 76g, tuky 51g, sacharidy 132g, vláknina 22g.
(stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut)
Na 1 porci budeme potřebovat: 60 g tmavého chleba, 30 g gervais, pažitku, sůl, 40 g krůtí šunky, 100 g salátové okurky.
Postup:
Gervais vyšleháme s pažitkou a špetkou soli, ozdobíme krůtí šunkou a plátky okurky.
1 porce obsahuje: Energie 1252 kJ. Bílkoviny 17 g, tuky 10,5 g, sacharidy 31 g.
Vanilkový pudink s čerstvými višněmi
(stupeň obtížnosti: 2, příprava: 10 minut)
Na 1 porci budeme potřebovat: 120 ml mléka, 10 g vanilkového pudingu, 5 g cukru, 50 g višní.
Postup:
Do větší části mléka přidáme cukr, ve zbylé rozmícháme pudingový prášek a vlijeme do mléka. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat čerstvou vanilku. Zdobíme višněmi.
1 porce obsahuje: Energie 525 kJ. Bílkoviny 4 g, tuky 2 g, sacharidy 26 g.
(stupeň obtížnosti: 2, příprava: 20 minut)
Na 1 porci budeme potřebovat: 120 g šunky, 5 g másla, 100 g vařených brambor, 50 ml mléka, 5 g másla, sůl, 100 g sezónní zeleninky nakrájené na kostky (mrkev, řapíkatý celer, kedlubna, brokolice), 5 g másla, 5 g cukru.
Postup:
Širší plátek šunky vložíme do másla a krátce opečeme. Vařené brambory rozšťoucháme, přidáme horké mléko, máslo a sůl. Vyšleháme do jemného pyré. Zeleninu spaříme ve vroucí vodě. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme zeleninku, cukr a špetku soli. Vše krátce prohřejeme.
1 porce obsahuje: Energie 1769 kJ. Bílkoviny 26 g, tuky 26 g, sacharidy 33 g.
Křupavý sendvič s nivou
(stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut)
Na 1 porci budeme potřebovat: 10 g nivy, 5 g pomazánkového másla, sůl, pepř, pažitku, 25 g knackebrotu.
Postup:
Všechny ingredience smícháme a vyšleháme. Mažeme na křupavý chléb, zdobíme pažitkou.
1 porce obsahuje: Energie 538 kJ. Bílkoviny 4,5 g, tuky 5 g, sacharidy 18 g.
(stupeň obtížnosti: 2, příprava: 90 minut a více)
Na 1 porci budeme potřebovat: 100g hovězího masa předního, 30 g mrkve 10 g celeru, 10 g petrželového kořene, 20 g cibule, stroužek česneku, listovou petržel, sůl, 1 kuličku nového koření, 3 kuličky pepře, 5 g vlasových těstovin, 1 plátek toastového chleba.
Postup:
Hovězí maso vložíme do studené vody a přivedeme k varu, stáhneme var a přidáme kořenovou zeleninu, koření, listovou petrželku a lehce osolíme. Pomalu táhneme až je maso měkké. Zeleninu vyjmeme o něco dříve, aby nebyla úplně rozvařená. Nakrájíme ji na tenké nudličky. Maso vyjmeme a nakrájíme na malé kostičky. Nudle uvaříme v osolené vodě. Polévku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, podáváme s toastem.
1 porce obsahuje: Energie 985 kJ. Bílkoviny 24,5 g, tuky 7,5 g, sacharidy 23 g.