Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třídenní dieta: Revoluce v hubnutí nebo nesmysl?

Je třídenní dieta jen módní trend nebo opravdu funguje?
29. července 2013 | 13:00

Potřebujete rychle zhubnout do šatů, plavek nebo se zkrátka chcete cítit lépe? Pokud se rozhodnete pro rychlo dietu, buďte opatrná. Přečtěte si, jestli jsou třídenní diety pouhým módním trendem nebo hubnoucím zázrakem.

Třídenní diety bývají velmi drastické. Ve většině případech se dodržuje přísný dietní plán, který nedovoluje příjem více než 1000 kalorií denně.

Jak to funguje?

Snížení příjmu kalorií po dobu třech dnů nastartuje metabolismus a zrychluje spalování tuků. Podstatou je dodržovat dietu tři po sobě jdoucí dny. Pokud nemáte pevnou vůli, tato dieta zřejmě není pro vás, protože jídelníček je opravdu velmi přísný. Výsledek bude podle očekávání, pouze pokud budete striktně dodržovat jídelníček. Velikost porcí je v této dietě zásadní.

Příklad 3 denní diety:
Hubneme do plavek
Autor: Shutterstock.com

1. den

Snídaně: čaj nebo černá káva - můžete osladit trochou umělého sladidla, polovina grapefruitu nebo šťáva z něj, 1 toust s jednou lžičkou arašídového másla

Oběd: čaj nebo černá káva - můžete osladit trochou umělého sladidla, 150 g tuňáka, 1 toust,

Večeře: 85 g libového masa, 150 g zelených fazolek, 125 g mrkve, 1 jablko, 125 g, vanilkové zmrzliny

2. den

Snídaně: čaj nebo černá káva - můžete osladit trochou umělého sladidla, 1 uvařené vajíčko, polovina banánu, 1 toust

Oběd: 225 g sýru cotagge nebo 150 g tuňáka, 8 ks krémových sušenek

Večeře: 2 hovězí klobásky, 85 g brokolice nebo zelí, 65 g mrkve, polovina banánu, 65 g vanilkové zmrzliny

...
Autor: Shutterstock
3. den

Snídaně: čaj nebo černá káva - můžete osladit trochou umělého sladidla, 5 ks krémových sušenek, 25 g sýru čedar, 1 jablko

Oběd: čaj nebo černá káva - můžete osladit trochou umělého sladidla, 1 vařené vejce, 1 toust

Večeře: 150 g tuňáka, 125 g mrkve, 140 g květáku, 175 g melounu, 35 g vanilkové zmrzliny

Denně je dovolen litr vody nebo jiného neslazeného nápoje.

Co říkají odborníci?

Máte rádi mrkev a celer? Pak si tuhle dietu vychutnáte.
Autor: Shutterstock

Myšlenka 3 denní diety není v zásadě špatný nápad. Ovšem tento konkrétní druh v sobě skýtá několik problémů. Zmrzlina? Nás i odborníky v dietním plánu velmi vyděsila. Stejně tak se expertům nezdá umělé sladidlo, které je v dietním jídelníčku poněkud alarmující. Dalším otazníkem v plánu jídla zůstává tuňák. Ryby jsou sice pro diety ideální díky obsahu speciálních olejů, ale tuňák, pstruh ani losos tyto oleje nemají.

Dieta slibuje úbytek až 5 kg za 3dny. Specialisté jsou přesvědčeni, že třídenní dieta nemá takovou moc, aby někomu pomohla shodit větší množství kilogramů nebo výsledek trval dlouhodobě. Experti se domívají, že úbytek váhy bude způsoben především odvodněním, které vysvětluje povolení pouze litru tekutin denně.

V rámci vedlejších účinků se mohou dostavit závratě a bolesti hlavy. Takže je na vás, jestli se chcete několik dnů cítit jako po flámu nebo mít raději nějaké to kilo navíc.