Zhubněte jednou provždy: Zdravá snídaně na každý den | Pro ženy | Blesk.cz

Zhubněte jednou provždy: Zdravá snídaně na každý den

7. října 2013 | 06:00

A proč jen šest zdravých snídaní, když týden má sedm dní? Protože v neděli bychom si měly dát, na co máme chuť. Podle odborníků prý porušení diety jednou v týdnu výsledek neoslabí, ale naopak posílí. Za to všechno může psychika, která je při hubnutí hodně důležitá.

1. Pitta s míchanými vejci
Celozrnné pitty se prodávají už rozkrojené, tak že je postačí jen naplnit pokrájenými rajčaty a míchanými vejci. Je to velmi rychlá a zdravá snídaně.

2. Rozinkový chlebíček
Do mísy dáme 225 g opláchnutých rozinek a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče. Přelijeme 250 ml vřelého čaje a šťávou z pomeranče. Přidáme 75 g medu, promícháme a necháme 2 hodiny stát. Poté přidáme 2 vejce, 225 g jemné celozrnné pšeničné mouky, 50 g ovesných vloček a prášek do pečiva. Nalijeme do vymyzané formy a pomalu pečeme asi 45 minut. Pro obměnu můžete ubrat rozinek a přidat oříšky.

ss
3. Zeleninová pomazánka
Do malého hrnce vyklepneme 200 g konzervované cizrny bez tekutiny, přidáme 1 nasekaný stroužek česneku. Asi 7 minut dusíme, aby zmizela veškerá tekutina. Pak rozmixujeme s trochou olivového oleje, přidáme sůl a pepř. Do hotového základu pomazánky pak přidáme zeleninu - 1 mrkev a kousek cukety, které nastrouháme najemno a několik minut opékáme na lžíci oleje. Ve skleničce uložené v lednici vydrží pomazánka i několik dní.

4. Ovesná kaše s mandlemi
Na porci počítáme 4 lžíce vloček a 200 ml mléka, kterým vločky zalijeme už večer, aby přes noc nabobtnaly. Pak jsou mnohem jemnější. Ráno je krátce povaříme, stačí 3 minuty. Osladíme cukrem nebo medem a posypeme nasekanými mandlemi. Jako obměnu můžeme použít různé oříšky nebo kousky ovoce.

Rybí pomazánka s rajčátky
5. Rybí pomazánka

Nejvhodnější jsou sardinky, protože mají nejvyšší obsah vápníku. Rozmačkané je rozmícháme s kapkou olivového oleje a trochou jogurtu. Přidáme podle chuti citronovou šťávu a mletý pepř. Namazat bychom si ji měly jen na tmavé pečivo.

6. Tvaroh s ovocem
Na jednu porci osmažíme 2 lžíce ovesných vloček a 1 lžíci sekaných oříšků nasucho. Přidáme 1 lžičku cukru a necháme lehce zkaramelizovat. Rychle vsypeme do misky, aby se směs nepřipálila. Přidáme 100 ml tvarohu rozmíchaného dohladka s trochou mléka a cukru. Navrch poklademe pokrájené ovoce.

7. Dejte si cokoliv, na co máte chuť!

Kobliha je tradiční česká svačinka

Autor: mak