Jaké je vaše oblíbené jídlo? Zjistěte, co vypovídá o vaší osobnosti!
Někdo ujíždí na čokoládě, jiný neodolá bramborovým lupínkům, další si nedokáže odepřít řízek. Vědci zjišťovali, co oblíbené pochoutky napovídají o naší osobnosti. Závěry jsou zajímavé.
Má naše povaha nějakou souvislost s jídly, která milujeme? Touhle zajímavou otázkou se zabývali psychologové i neurovědci a dospěli k závěru, že rozhodně existuje. A nejde o žádné věštění z křišťálové koule. „Preference chutí totiž souvisí s částí mozku, která odpovídá za naše emoce. To znamená, že studium osobnosti prostřednictvím těchto emocí rozhodně dává smysl,“ vysvětluje známý americký neurolog Alan Hirsch, který se výzkumem spojení chuťových preferencí a povahy dlouhodobě zabývá. A jaké jsou konkrétní závěry vědců? Co o nás dobrůtky napovídají?
Sladkosti
Milujete sladké? Pak jste jedním slovem miláčci. Studie publikovaná ve vědeckém časopise Journal of Personality and Social Psychology ukázala, že patříte mezi milé, přátelské a oblíbené lidi. Další výzkumy vědců ze tří amerických univerzit zase odhalily, že ti, kteří si dají raději kus čokolády než něco jiného, mají sklony pomáhat lidem v nouzi a že existuje souvislost mezi sladkými chutěmi a sociálním chováním a cítěním.
Ostrá jídla
Pokud máte rádi kořeněná, ostrá a pikantní jídla, pak máte neklidnou, dobrodružnou povahu, rádi riskujete a nebojíte se pohybovat na hraně. K tomu závěru dospěla rozsáhlá studie odborníků amerického Institutu potravinářských technologií. Zkrátka, máte rádi senzace, vyhledáváte je, a když si máte vybrat mezi pohodou a dobrodružstvím s nejistým koncem, je vaše volba rozhodně jasná.
Sýry
Jestliže někdo preferuje sýry, jedná se podle Alana Hirsche o svědomitého a pořádného člověka. Milovník sýra mívá velkou představivost, je kreativní, má příjemné vystupování a je ochoten stále se zlepšovat a v dobrém smyslu posouvat dopředu.
Slané brambůrky
Milovníci těchto lahůdek jsou podle dr. Hirsche úspěšní, ambiciózní a mají tah na bránu. Jen tak něčeho se neleknou a jdou si za svým cílem. Nesnášejí, když jim někdo odporuje. A Hirsch „brambůrkáře“ ještě specifikuje: „Ti, kteří milují brambůrky ze sáčků XXL, mají vysoká očekávání od sebe i od ostatních a jsou extrémně soutěživí. “
Maso
Přestože to může někomu připadat divné, nedávné výzkumy vědců z univerzity v Indianě prokázaly, že milovníci masa jsou z celkového pohledu zdravější než vegetariáni nebo vegani. Studie se účastnilo kolem 160 000 lidí. Ti, kteří maso vyloučili z jídelníčku úplně, mívají podle závěrů výzkumu častěji deprese, pocity úzkosti, sklony k melancholii i sebepoškozování.
Tučná jídla
Lidé, kteří dávají přednost tučným, kalorickým jídlům před zdravějšími variantami, jsou podle vědecké studie často neurotičtí a častěji se ocitají v nejrůznějších psychických problémech. Dá se říct, že jedí více jak slaných a tučných jídel, tak sladkostí a jídlem častěji léčí emocionální výkyvy.
Sušenky a krekry
Kdo se rád zakusuje do různých sušenek, tyčinek, krekrů a podobných pamlsků, je hloubavý a přemýšlivý člověk. Rozhodnutí zakládá spíše na logice než na emocích. Můžou to být také lidé, kteří navazují internetové vztahy snadněji než ty reálné.
Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku zdraví. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.