Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zázračné slávky: Tohle všechno se vám zlepší, když je budete jíst

  • 1. srpna 2023 | 06:00

    Jsou dvě skupiny lidí: jedni mořské plody a ryby milují, jiní se jim obloukem vyhýbají. Ke které skupině patříte vy? Jistě dobře víte, že zdravé stravování má obrovský vliv na naši vitalitu, energii, a dokonce i mladistvější vzhled. 

    Jedním z potravinových skvostů, které by neměly uniknout vaší pozornosti, jsou slávky. Jejich konzumace vám může dopomoct ke zlepšení celkového zdraví, imunity – a vaše pleť bude díky nim jen zářit. 

  • Klouby, svaly, regenerace

    Slávky jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které jsou základním stavebním prvkem těla. Obsahují zhruba 18 gramů bílkovin na 100 gramů porce, což je významné množství pro podporu svalového růstu, opravu tkání a regeneraci. Je také vědecky dokázáno, že slávky mají pozitivní vliv na klouby. Obsahují totiž množství látek, třeba glykosaminoglykany – mezi nimi také chondroitin – napomáhající snižovat bolest, vytvářet ochranu tkání a regenerovat opotřebované klouby postižené artritickými nemocemi. Stejně tak jako udržovat šlachy a vaziva ve zdravém stavu, a tím přispívat k udržení kondice pohybového aparátu.

    VIDEO: Jak poznáte čerstvé ústřice? Poradíme, jak je otvírat i jíst.

    Video se připravuje ...
    Jak poznáte čerstvé ústřice? Poradíme jak je otvírat i jíst • VIDEO: Igor Hellebrandt

  • Srdce, mozek, nervy

    Slávky jsou jednou z přírodních potravin nejbohatších na omega-3 mastné kyseliny, zejména na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Tyto mastné kyseliny mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví srdce a mozku, snižují záněty v těle a podporují optimální fungování nervového systému. Hrají také velkou roli při správné funkci paměti a pomáhají udržovat i náš zrak.

    VIDEO: Anketa: Afrodiziakální účinek ústřic a prosecca – je to pravda?

    Video se připravuje ...
    Anketa: Afrodiziakální účinek ústřic a prosecca, je to pravda? • VIDEO: Igor Hellebrandt

  • Metabolismus, energie, imunita

    Slávky jsou bohatým zdrojem vitaminu B12, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, normální funkci nervového systému a podílí se na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin v našem organismu. Vědecké důkazy i praxe potvrzují, že příznivě ovlivňuje náladu, energetickou hladinu i kognitivní funkce stejně jako fungování imunitního systému. Slávky obsahují také vitamin C, který taktéž podporuje imunitní systém a ochranu buněk před volnými radikály. Díky slávkám lze získat důležité minerály, jako jsou železo, zinek a selen. Železo je klíčové pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku po těle. Zinek je nezbytný pro imunitní systém, metabolismus a zdraví pokožky. Selen působí jako antioxidant a přispívá k ochraně buněk před poškozením.

  • Krása, mladistvý vzhled, zdravá pokožka

    Zelené pigmenty, konkrétně chlorofyl, a jejich vysoký obsah přispívají k zářivé pleti a zdravé pokožce. Chlorofyl je přírodní antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály a pomáhá snižovat zánětlivé procesy v těle. Zároveň podporuje detoxikaci těla a čistí kůži od nečistot a toxických látek, které se mohou hromadit v těle a ovlivňovat vzhled pokožky. Glykosaminoglykany udržují kůži pružnou a hebkou. Nedostatek zinku a omega-3 mastných kyselin může způsobovat problémy s pokožkou, jako jsou lupénka nebo ekzémy, konzumace slávek nám tak pomůže podobné problémy řešit. Konzumace slávek tedy může pomoct udržovat zdravou pleť a mírnit příznaky stárnutí.

  • Živiny, vitaminy, minerály

    Denní požadavky na živiny se samozřejmě liší v závislosti na individuálních potřebách a životním stylu. Pokud se ale budeme řídit přibližnými doporučenými hodnotami, měl by průměrný dospělý jedinec konzumovat kolem 50 gramů bílkovin denně. Porce 85 g slávek poskytne 40 % této denní potřeby. Denní příjem omega-3 mastných kyselin by se měl pohybovat mezi 250 až 500 mg EPA a DHA denně, což slávky zajistí velmi snadno. Vitaminu B12 je doporučeno konzumovat 2,4 mikrogramu denně, a i to je pokryto při konzumaci slávek. Přibližně 20 slávek poskytne polovinu denní potřeby zinku a více než jedenapůlnásobek antioxidantu selenu.

  • Konzumace, příprava, dostupnost

    Slávky jsou navíc velmi chutné, cenově dostupné a extrémně jednoduché na přípravu. Jejich příprava je tak snadná, že i nezkušení kuchaři si s nimi poradí. Stačí je důkladně opláchnout, odstranit případná vlákna a vyhodit slávky s prasklou skořápkou. Poté je lze vařit, péct nebo grilovat. Můžete je mít samotné jen s kouskem bagety nebo je lze přidat do různých pokrmů, jako jsou těstoviny, rizoto, saláty nebo omáčky. Jejich univerzálnost v přípravě znamená, že si je můžete přizpůsobit své vlastní chuti a kreativitě. Pokud tedy hledáte zdravé jídlo, které je zároveň jednoduché a lahodné, neváhejte a vyzkoušejte si je sami připravit doma.

  • Pozvánka, festival, ochutnávky

    Třešínkou na dortu je již pátý ročník festivalu mušlí Czech Mussel Week, který organizátor, firma HOPI Fish Hub, tento rok rozšiřuje do celé republiky. Během tohoto festivalu budou mít zákazníci jedinečnou příležitost ochutnat slávky na více než 100 různých způsobů ve více než 200 restauracích po celé České republice. A to není vše – v rámci festivalu platí speciální nabídka 1+1 porce zdarma, což je skvělá příležitost pro všechny milovníky dobrého a zdravého jídla a kulinářských zážitků ochutnat tyto nutričně bohaté mořské plody.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...