Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chystáte se na houby? Ptali jsme se mykologů, zda rostou

Teď je ta pravá houbařská sezóna.
13. srpna 2009 | 15:31

Milovníky hub zatím v lesích nečekají žádné žně, ale situace není ani vyloženě špatná. Předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa ČTK řekl, že houby rostou průměrně a ve vlnách.

Tento trend by měl pokračovat i v příštích dnech. Houby jsou na mnoha místech spíše přestárlé, nové zatím dorůstají relativně spoře, poznamenal.

Landa předpovídá, že po posledních deštích se ochladí, což by houby mohlo povzbudit v růstu. Stejně tak se ale obává, že některé druhy růst přestanou. Lidé nyní v lesích mohou objevit jedlé muchomůrky růžovky a šedivky, ale také silně jedovaté muchomůrky zelené a tygrované. Rostou třeba na Křivoklátsku a v Orlických horách.

Podle Landy roste dost holubinek. Například holubinka sličná se ale k jídlu moc nehodí, protože má pryskyřičnou chuť. Lidé mohou najít i hřibovité houby, ale jde spíše o starší kousky. Objevil se třeba hřib satan a hřib siný a na dubech choroše. Zajímavostí je výskyt šiškovce šiškovitého, což je černá hřibovitá houba se šupinami, která každý rok neroste. Podle Landy rostou rovněž bedly, žampiony i špičky, jimž se daří hlavně po dešti.

Také jste slyšeli o tom, že když se na houbu podíváte, přestane růst?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: ČTK