Středa 6. listopadu 2024
Svátek slaví Liběna, zítra Saskie
Oblačno 9°C

Roštěná na houbách

12. září 2008 | 12:22

Budete potřebovat (na 4 porce):

¾ kila hovězí roštěné
6 velkých hřibů (můžeme použít i jiné houby, např. žampiony, lišky nebo je namíchat)
1 l hovězího vývaru nebo vody
1 velká cibule
kmín drcený
sůl
pepř
hladká mouka
olej


1. Oloupejte cibuli a najemno ji nakrájejte. Když to uděláte hned na začátku, budete mít nejnepříjemnější krok za sebou.

Cibule
Autor: Jiří Rubeš, scom

2. Nachystejte si houby. Pečlivě je očistěte od zbytků hlíny a nakrájejte, ty červivé rozhodně nepoužívejte.

Houby
Autor: Jiří Rubeš, scom

3. Nyní si připravte maso. Hovězí roštěnou opláchněte a zbavte šlach, případně tuku, aby zbyla jen libová část.

Maso
Autor: Jiří Rubeš, scom

4. Očištěné maso nakrájejte na souměrné plátky silné přibližně 1,5 centimetru. Určitě oceníte, když si nůž nejdříve nabrousíte.

Maso
Autor: Jiří Rubeš, scom

5. Nakrájené plátky naklepejte, nikoli zcela rozklepejte. Není třeba bušit do masa vší silou, aby vznikla co největší placka.

Maso
Autor: Jiří Rubeš, scom

6. V dalším kroku maso dle vlastní chuti osolte a také opepřete. Pepř má výraznější chuť, když je čerstvě nadrcený.

Maso
Autor: Jiří Rubeš, scom

7. Na oleji zprudka orestujte maso, aby se zatáhlo, přibližně 1,5 minuty z každé strany, poté jej dejte do misky, pustí šťávu.

Maso
Autor: Jiří Rubeš, scom

8. V masovém výpeku orestujte předem nakrájeou cibuli. Nechte ji na oleji tak dlouho, než je zlatá až hnědá.

Cibule
Autor: Jiří Rubeš, scom

TIP

Až cibulka ztmavne, podlijeme cca 0,5 dcl vody a necháme opět vyrestovat na tuk, cibulka tak pustí více barvy pro krásně hnědou omáčku!


9. K cibuli přidejte nakrájené houby a dle chuti rovněž nejlépe čerstvý drcený kmín. Restujte několik minut.

Houby
Autor: Jiří Rubeš, scom

TIP

Pokud použijeme sušené houby, namočíme je před použitím do 1 litru vody, scedíme a touto vodou můžeme nahradit vývar.


10. Poté přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo. Zalijte vývarem, dle potřeby můžete ještě přidat vodu.

Houby
Autor: Jiří Rubeš, scom

11. Jíšku do omáčky přpravíte tak, že na pánvi rozehřejete 3 lžíce oleje a za stálého míchání přidáte 2 lžíce mouky.

Jíška
Autor: Jiří Rubeš, scom

12. Jíšku, kterou jste nechali zbarvit do polotmava, pomalu víchejte do omáčky. (Další možností je jíšku koupit).

Houby
Autor: Jiří Rubeš, scom

TIP

Do teplé omáčky by měla přijít jíška již vychladlá a naopak, jinak hrozí, že zežmolkovatí.


13. Poté nechte omáčku s jíškou povařit zhruba 20 až 30 minut, dokud maso není křehké. Dochuťte solí a pepřem.

Houby
Autor: Jiří Rubeš, scom

Roštěnou na houbách připravil šéfkuchař Perfect Cateringu Petr Břeněk

Petr Břenek s roštěnou na houbách
Autor: Jiří Rubeš, scom

TIP

Jako přílohu můžeme volit houskový nebo bramborový knedlík, rýži nebo teplý chléb.

 

 

Autor: red