Budete potřebovat (na 4 porce):
¾ kila hovězí roštěné
6 velkých hřibů (můžeme použít i jiné houby, např. žampiony, lišky nebo je namíchat)
1 l hovězího vývaru nebo vody
1 velká cibule
kmín drcený
sůl
pepř
hladká mouka
olej
1. Oloupejte cibuli a najemno ji nakrájejte. Když to uděláte hned na začátku, budete mít nejnepříjemnější krok za sebou.
2. Nachystejte si houby. Pečlivě je očistěte od zbytků hlíny a nakrájejte, ty červivé rozhodně nepoužívejte.
3. Nyní si připravte maso. Hovězí roštěnou opláchněte a zbavte šlach, případně tuku, aby zbyla jen libová část.
4. Očištěné maso nakrájejte na souměrné plátky silné přibližně 1,5 centimetru. Určitě oceníte, když si nůž nejdříve nabrousíte.
5. Nakrájené plátky naklepejte, nikoli zcela rozklepejte. Není třeba bušit do masa vší silou, aby vznikla co největší placka.
6. V dalším kroku maso dle vlastní chuti osolte a také opepřete. Pepř má výraznější chuť, když je čerstvě nadrcený.
7. Na oleji zprudka orestujte maso, aby se zatáhlo, přibližně 1,5 minuty z každé strany, poté jej dejte do misky, pustí šťávu.
8. V masovém výpeku orestujte předem nakrájeou cibuli. Nechte ji na oleji tak dlouho, než je zlatá až hnědá.
TIP
Až cibulka ztmavne, podlijeme cca 0,5 dcl vody a necháme opět vyrestovat na tuk, cibulka tak pustí více barvy pro krásně hnědou omáčku!
9. K cibuli přidejte nakrájené houby a dle chuti rovněž nejlépe čerstvý drcený kmín. Restujte několik minut.
TIP
Pokud použijeme sušené houby, namočíme je před použitím do 1 litru vody, scedíme a touto vodou můžeme nahradit vývar.
10. Poté přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo. Zalijte vývarem, dle potřeby můžete ještě přidat vodu.
11. Jíšku do omáčky přpravíte tak, že na pánvi rozehřejete 3 lžíce oleje a za stálého míchání přidáte 2 lžíce mouky.
12. Jíšku, kterou jste nechali zbarvit do polotmava, pomalu víchejte do omáčky. (Další možností je jíšku koupit).
TIP
Do teplé omáčky by měla přijít jíška již vychladlá a naopak, jinak hrozí, že zežmolkovatí.
13. Poté nechte omáčku s jíškou povařit zhruba 20 až 30 minut, dokud maso není křehké. Dochuťte solí a pepřem.
Roštěnou na houbách připravil šéfkuchař Perfect Cateringu Petr Břeněk
TIP
Jako přílohu můžeme volit houskový nebo bramborový knedlík, rýži nebo teplý chléb.