Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Houby: Netradiční saláty a smaženice

Houby
22. srpna 2008 | 15:48

Češi milují houbaření. Jenomže, jak upravit houby tak, aby vám již třetí den 'nelezly i ušima'? Blesk magazín přináší recepty na saláty i smaženice.

Pikantní s chilli papričkou

Suroviny:
1,5 kg hub
1 kg cibule
1 kg paprik
30 dkg cukru
6 dkg soli
1 l octa
1,5 l vody
1 lžička celého pepře
1 lžička nového koření
6 bobkových listů
špetka kmínu

Postup:
Houby nahrubo rozkrájíme, lehce povaříme, scedíme a chvilku počkáme, až vychladnou. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriky na proužky. Z ostatních surovin připravíme nálev. Vychladlé suroviny scedíme a 24 hodin necháme odležet. Poté naplníme sklenice a sterilujeme 20 minutpři 80 stupních Celsia. Do sklenic můžeme přidat také chilli papričku pro pikantnější chuť.

Pálivýhoubový salát

Suroviny:
320 g hub
100 g paprikových lusků
100 g rajčat
50 g cibule
5 g červené papriky
5 cl oleje
1 dl kyselé smetany
listy hlávkového salátu
sůl, mletý pepř

Postup:
Houby pečlivě očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej, nakrájíme cibulku a zlehka ji osmahneme. Přidáme houby, do změknutí smažíme, přidáme na kostičky nakrájené paprikové lusky, které by neměly pálit! Po 2 minutách přidáme oloupaná a na kostky nakrájená rajčata. Vše promícháme.Nakonec přidáme kyselou smetanu a 3 minuty dusíme. Po vychladnutí vše vršíme na listy hlávkového salátu.

Smaženice je česká specialita

Smaženice s pečenými bramborami

Suroviny pro 4 osoby:

1 kg brambor
1 kg čerstvých hub
200 g slaniny
2 větší cibule
6 polévkových lžic kmínu
4 polévkové lžíce oleje
petržel
bílý pepř, sůl

Postup:
Brambory očistíme, omyjeme, osušíme, pokud jsou pěkné, ponecháme je ve slupce a pokrájíme je na půlky. Připravíme si pečicí plech. Potřeme jej 3 lžicemi oleje, posypeme kmínem a zaplníme půlkami brambor (řezem na plech). Zatímco brambory 40 minut pečeme v předehřáté troubě, připravíme si smaženici. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky, stejně jako slaninu. Nachystané houby očistíme a rozkrájíme. Na zbylém oleji vyškvaříme slaninu, cibuli necháme zesklovatět. Přidáme houby, které deset minut dusíme. Dochutíme solí, pepřem a nazávěr do smaženice vmícháme nasekanou, omytou petrželku. Konzumujeme spolu s pečenými brambory.

Smažené houby

Suroviny:
800 g tvrdších, očištěných hub
vejce s mlékem
trocha hladké mouky a strouhanky
na obalení
olej na osmažení
sůl

Postup:
Tvrdší houby nakrájíme na silnější plátky, aby byly nejméně 0,75 cm tlusté. Pokud přidáváme žampiony, kloboučky ponecháme vcelku, pouze je oloupeme. Připravené houby na 10 minut namočíme do mléka, osolíme je, obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. V rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova vysmažíme. Pokud budeme smažit bedly, okurkový salát je jako příloha ideální.

Voňavá smaženice

Suroviny:
800 g čerstvých hub
100 g másla
8 ks vajec
1 ks cibule
pepř, sůl

Postup:
Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou, oloupanou cibuli, přidáme pokrájené houby a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Osolíme, opepříme a za stálého míchání zalijeme rozmixovanými vajíčky, mícháme do zhoustnutí. Smaženice je nejchutnější s chlebem.

Autor: red