Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rarita: Sourozenci (4, 9 a 12) se narodili ve stejný den

19. října 2010 | 05:00

Tři děti nejsou ani v dnešní době žádnou raritou. V rodině Kouckých v malé obci nedaleko Pelhřimova však přeci jen výjimečné sourozence mají. Janička (12), Daník (9) a Kubíček (4) totiž narozeniny slaví ve stejný den. A oslava je to vždycky velkolepá.

Jana (36) a Petr (35) se seznámili v roce 1990. O šest let později se vzali. Když se pak manželům Kouckým 17. března 1998 narodilo první dítě, netušili, že tenhle den se do jejich srdcí nakonec zapíše hned třikrát.

Porod se na dny plánovat nedá

„Ten rok, kdy byly Janičce dva roky, jsme si s manželem řekli, že je čas pořídit jí sourozence. Tříletý odstup byl podle nás tak akorát,“ svěřila se nám maminka Jana Koucká. „Rozhodně jsme nic nepropočítávali. Když jsem otěhotněla, byla jsem šťastná. Vůbec mě nenapadlo přemýšlet nad datem, kdy se nám druhé dítě narodí.“ Termín porodu byl stanoven na 18. března. Daniel se však rozhodl přijít na svět o den dřív. V den narozenin své starší sestřičky.


„Když jsme se rozhodli pro třetí dítě, říkali jsme si, že by nebylo špatné, kdyby se i naše třetí zlatíčko narodilo v březnu. Cíleně jsme na tom ale nijak nepracovali, to se snad ani naplánovat nedá,“ vypráví s úsměvem na rtech maminka sourozenců. Možná to byl osud. Možná za to může dovolená, na které rodina v červnu byla. Vždyť odpočinek v přírodě má prokazatelně zázračný vliv na náš organismus.

Do třetice všeho dobrého

Ať v tom má prsty cokoliv, i třetí miminko se narodilo v den, kdy jeho sourozenci slaví. A stejně jako jeho sestra a bratříček kolem poledního. „Když mi lékař v poradně řekl, že předpokládaný termín porodu je 17. března, hlasitě jsem se rozesmála. Koukal na mě nejdřív nechápavě, ale když jsem mu vysvětlila důvod své radosti, pochopil. Za svou praxi se prý s ničím takovým nesetkal,“ řekla nám Jana Koucká.

I v pelhřimovské nemocnici, kde všechny tři děti přišly na svět, byli lékaři a ošetřující personál překvapeni, když jim unavená, ale šťastná maminka novorozeného cvalíka Jakuba (5,1 kg) sdělila, že tu v tento den rodí už potřetí. Všechny porody přitom byly naprosto spontánní. „Jedna ze sestřiček mi pak prozradila, že její dvě dcery se také narodily ve stejný den,“ vzpomíná na poslední pobyt v porodnici Jana.

 

Tři děti, tři dorty a tři hromady dárků

Ta už pomalu přemýšlí, jaké dorty tentokrát dětem upeče a jak bude vypadat narozeninová oslava, kterou jim s manželem každoročně připravují. Pět měsíců totiž uteče jak velká voda. „Jsou to pro nás vždycky takové druhé Vánoce. Když máte nakoupit dárky po tři děti najednou, provětrá vám to peněženku. A upéct tři dorty dá taky pěknou práci,“ prozradila nám ještě paní Jana, která nechce, aby se některý ze sourozenců cítil o něco ochuzený. Připravuje jim proto speciální dorty na přání.

A na otázku, zda neplánují ještě čtvrté dítě, se smíchem odpovídá, že štěstí už snad ani nechce pokoušet. Ale kdo ví, třeba už na příští dovolené…

V Ý Z V A:

Hledáme neobyčejné příběhy neobyčejných dětí!

Podělte se s námi o zajímavé příběhy vašich zlatíček.

Pište na adresu online@blesk.cz nebo volejte na telefonní číslo 724 014 612.