Čtěte etikety
Když máte alergii na potraviny, je nezbytné věnovat zvýšenou pozornost čtení etiket. Sledujte složení produktů a vyhledávejte obsah lepku nebo mléka. Někdy mohou potraviny tyto alergeny obsahovat ve skryté podobě. Buďte opatrní a naučte se identifikovat potenciální nebezpečí.
VIDEO: Alergie na pšeničnou mouku a celiakie: Jaký je mezi tím rozdíl?
Snažte se vařit doma
Pro alergiky se domácí kuchtění stává neocenitelným. Příprava vlastních jídel totiž umožňuje mít pod kontrolu použité ingredience a minimalizovat riziko kontaminace alergeny. Navíc umožňuje experimentovat s novými recepty a objevovat nové chutě. Existuje mnoho skvělých receptů, které vám mohou pomoci rozšířit váš kuchařský repertoár.
Vyhledejte alternativy
I když nemůžete jíst lepek nebo mléko, existuje celá řada chutných a zdravých alternativ, které můžete začlenit do své stravy. Problém může být cena, která bývá často několikanásobně vyšší než u běžných potravin. Sledujte proto cenovky a nakupujte tam, kde se to zrovna vyplatí. Minimálně do konce prázdnin seženete bezlepkové, bezlaktózové a diabetické produkty za srovnatelné ceny s běžnými potravinami na Rohlík. „Zákazníci často musí platit výrazně vyšší ceny za potraviny, které vyhovují jejich specifickým stravovacím požadavkům. Například bezlepková mouka stojí i třikrát více než její standardní značková alternativa,” vysvětluje generální ředitel Rohlík Martin Beháň, co vedlo firmu ke snížení cen tohoto sortimentu. Hlídejte si proto nejen etikety, ale i cenovky.
Čím nahradit mléko?
Nejčastějším typem mléčné alergie je přecitlivělost vůči kravskému mléku. V takovém případě se dá nahradit jiným savčím mlékem, například kozím, či rostlinnými mléky. „Alergie“ se ale může týkat i laktózy, v tom případě se jedná o intoleranci – nesnášenlivost laktózy. Tady by pomohla rostlinná mléka (sójové, ovesné, mandlové, rýžové). Mléko a bílkoviny, které obsahuje, můžete nahradit i jinými živočišnými bílkovinami, které najdete třeba v mase. Dáváte-li přednost vegetariánské stravě, můžete sáhnout po bílkovinách, které jsou rostlinného původu. Jejich největším zdrojem jsou sója, luštěniny, čočka, fazole, brokolice či růžičková kapusta.
Intolerance versus alergieIntolerance – metabolická porucha, kdy tělo není schopné vyrobit dostatečné množství látek, obvykle enzymů, které danou potravinu zpracovávají. Příznaky intolerance na potraviny mohou zahrnovat zažívací problémy, jako jsou nadýmání, průjem, zácpa, pálení žáhy, nebo také bolesti hlavy. Tyto příznaky se obvykle objevují v krátkém časovém horizontu po konzumaci potraviny. Alergie – reakce imunitního systému, který vnímá některé látky obsažené v potravině jako škodlivé a reaguje na ně uvolněním histaminu a dalších chemikálií. To může vést k širokému spektru příznaků, jako jsou vyrážky, svědění, otoky rtů a jazyka, křeče, zvracení, průjem, problémy s dýcháním a dokonce anafylaktický šok. |
Čím nahradit lepek?
Lidem, kteří neumějí trávit lepek, chybí ve střevě příslušný enzym. Jde o poruchu zvanou celiakie, která dokáže velmi znepříjemnit život. Pokud máte tuto diagnózu, tak ze své stravy vynechejte většinu základní obilné „čtyřky“: pšenici, žito, ječmen, oves. Mouku můžete kukuřičnou, amarantovou nebo tamarínovou. Jakmile se ale bavíme o lepku, mluvíme o náhradě sacharidů – obiloviny totiž obsahují především polysacharidy. Ty se dají nahradit konzumací některých typů luštěnin, případně zeleninou a ovocem. Pozor ale na přílišné množství ovoce a džusů – obsahují monosacharidy, jež se podílejí na rychlém příbytku váhy. Člověk, který jí hodně ovoce, může časem vyhledávat přirozeně sladší potraviny, protože jeho rozlišování chutí se změní. Bezlepková dieta tak může v první fázi vést k přibírání na váze.