Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak na vyvážené svačinky do školy – tipy od výživového poradce

Čtěte tipy od výživového poradce
4. září 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Zdravé stravovací návyky dětí můžeme výrazně ovlivnit v rodině a podpořit tak jejich zdravý životní styl do budoucna. Platí přitom několik zásad, které nám přiblížil výživový poradce komplexního výživového programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan Lukáš Vrána.

Rodiče musí jít příkladem, děti budou opakovat jen to, co vidí u vás. Pokud tedy máte sami potíže s dodržováním vyváženého jídelníčku nebo případně pokud tápete, jak by měl být správně sestaven, je vhodné poradit se s výživovým poradcem. „Pokud rodiče třeba nejedí zeleninu a říkají dítěti, že je zelenina zdravá, výsledkem bude, že dítě i tak zeleninu jíst nebude. A právě pokud rodiče mají sami problémy se stravováním, trpí nadváhou nebo nemají osvojeny základní návyky kolem zdravého životního stylu, měli by začít u sebe, třeba i s pomocí specialisty,“ vysvětluje Lukáš Vrána.

5 tipů na vyvážené svačinky pro děti

Svačinky by měly být podle Lukáše Vrány z The 1:1 Diet pestré tak, aby poskytovaly potřebné živiny a aby děti měly radost z jídla. Důležité je také dbát na správně veliké porce, aby se děti nepřejídaly.

Ovoce a jogurt

Nakrájené čerstvé ovoce (jablka, hrušky, banány, nebo bobule) podávané s bílým jogurtem jsou skvělou svačinkou, která poskytne dětem vlákninu, vitamíny a vápník. Můžeme volit i jogurty s vyšším obsahem bílkovin (jogurty řeckého typu, skyr) a případně i nízkosacharidové ovoce (lesní plody, bobuloviny, angrešt, drobné ovoce aj.)

Celozrnné pečivo s pomazánkou

Celozrnný chléb, placky nebo sušenky podávané s hummusem, máslem, arašídovým máslem nebo kvalitním sýrem dodají dětem potřebné bílkoviny a vlákninu. Můžeme přidat i kousek zeleniny.

Zelenina a dip

Mrkev, okurka, řapíkatý celer nebo paprika podávaná s jogurtem, guacamole, tvarohem nebo hummusem je chutná a zdravá svačinka plná vitamínů a minerálů.

Mix sušeného ovoce s ořechy

Sušené ovoce spolu s ořechy (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy) poskytnou dětem energii a zdravé tuky.

Zeleninové špízy

Na špejle napíchejte různé kousky zeleniny, jako jsou papriky, okurky, cherry rajčata. Dá se kombinovat s mozzarellou nebo jiným sýrem, dochutit můžete dipem.

Výživový poradce u rodinného stravování radí individuální přístup

Nenuťte všechny členy rodiny jíst všechny potraviny, a zaměřte se místo toho spíše na vyváženost jednotlivých složek stravy. Mně osobně například nedělá problémy jíst jakoukoliv zeleninu, dětem ve výsledku také ne, ale mají svoje preference. Proto se místo otázky ‚Chceš k tomu i zeleninu?‘ zeptám ‚Jakou si dáš zeleninu?‘ Tímto způsobem dávám dítěti na výběr, ale zároveň vylučuji možnost, že by zeleninu vůbec nemělo,“ říká Lukáš Vrána.

Je nutné řešit nejen skladbu, ale i kolik od dané potraviny bych měl zkonzumovat

„Pro děti platí lehce rozdílná pravidla, co se týká jak makro, tak mikroživin. Jako první krok stačí minimalizovat vysoce zpracované potraviny a zajištění esenciálních živin,“ vysvětluje Lukáš Vrána a dodává: „Výživový poradce může rodině pomoci uchopit zdravé stravovací návyky a udělat z nich rutinu. Týkat se to může nákupů, typů jídla nebo i počtu porcí a přípravě svačin. Poradit může s novými potravinami, typy pro stravování nebo třeba vyhodnocením tělesné kompozice všech členů rodiny. Zároveň slouží jako motivátor, pokud je to potřeba a pomůže tak překonat těžší období. Výhodou je také kontrola pokroku a případná okamžitá náprava chyb. Změnit návyky je běh na dlouhou trať a ne každý je schopen toto sám vydržet,“ říká Lukáš Vrána. 

Pokud se i vy chcete poradit ohledně rodinného stravování, můžete najít svého nejbližšího výživového poradce na www.spolukiladolu.cz.