Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevítaný protivník zvaný prokrastinace: Jak s ní účinně bojovat?

  • S koncujte s prokrastinací
    27. února 2023 | 06:00

    Odkládáte věci, do kterých se vám moc nechce, na později? Čas od času to tak dělá téměř každý. Pokud se to ovšem děje každý den, je dobré s tím začít něco dělat. Jinak hrozí, že vám nežádoucí prokrastinace výrazně zasáhne do pracovního a osobního života. Jak se jí zbavit jednou provždy?

    Být úspěšní a efektivní by si v hloubi duše přáli skoro všichni. Co když to ale nejde, protože nás od podstatných činností neustále něco odrazuje? Postavte se k problémům čelem. Tím, že se zbavíte otálení, získáte mnohem více času pro sebe a své blízké, zdokonalíte se v time managementu a z vašeho života zmizí stres a chaos. Nevíte, jak začít? Stačí vyzkoušet pár následujících tipů, které vám výrazně pomohou.

  • Podstatná je správná motivace

    Aby se vám dobře plnily všechny pracovní povinnosti, potřebujete správnou a hlavně dostatečnou motivaci. Jak radí Petr Ludwig, autor knihy Konec prokrastinace: ve všech činnostech, které máte splnit, je třeba vidět opodstatnění. Pomoct vám s tím mohou předem dané vize. Je dobré si na všem najít to, co vás skutečně baví. Ideální bude, když se zamyslíte nad tím, čeho tím můžete dosáhnout. Říkáte si, že v běžných povinnostech žádný smysl nevidíte? Nemusí jít pouze o velké dlouhodobé cíle, podstatné mohou být i maličkosti. Například když stihnete uklidit obývák do víkendu, vaše nová pohovka pak před návštěvou skutečně vynikne. Stejně tak když dokončíte včas zadanou pracovní prezentaci, budete mít možnost ji po sobě zkontrolovat a opravit možné chyby, takže je šance, že se dočkáte pochvaly od šéfa – a co víc, možná i finanční odměny.

    Co je prokrastinace a jak s ní bojovat? Podívejte se na rady ve videu:

    Video se připravuje ...
    Co je to prokrastinace a jak se dá lečit? • VIDEO: Blesk TV

  • Dávejte si drobné cíle a přestávky

    Pokud cítíte, že máte před sebou naloženo hodně práce, ale nějak vám dochází síla, snažte se si plnění zadaných úkolů dávkovat postupně. Nikdy se nevyplácí brát si toho na sebe příliš, což vás jen dostává do nežádoucího stresu. A právě ten vede k odkládání povinností na později. Naopak, když vše budete plnit postupně, nepřetížíte se a budete se stále učit. Platí obecné doporučení: začít vždy s tím, v čem jste si jistější, a pak přejít i k úkolům, které vám nejdou. Dodá vám to víc sebejistoty. To se týká každodenních úkolů i dlouhodobých cílů. Za každý drobný úspěch se nezapomeňte odměnit. Při práci jsou stejně důležité krátké přestávky, které vám umožní nabrat sílu a vyhnout se přetížení.

     

  • Vytvořte si žebříček priorit

    Ne vždy se daří zvládnout všechny naplánované činnosti najednou. Stanovte si proto žebříček priorit, který vám umožní si jednotlivé úkoly rozdělit podle jejich důležitosti. Nejvyšší prioritou označte všechny nejméně odkladné povinnosti, naopak jednodušší a méně podstatné úkoly nechte na později. Vytvořte si stručný seznam, v němž si jednotlivá zadání označíte barevně podle naléhavosti. Například červenou podtrhujte neodkladné záležitosti, modrou ty, které ještě chvíli počkají.

  • Dodržujte časový plán

    Nejdůležitější ze všeho při časově omezených pracovních požadavcích je správné rozvržení. Naplánujte si jednotlivé povinnosti tak, aby vám zbyl čas na přestávky a odpočinek. Pracovní zadání si plňte ideálně vždy s nějakou časovou rezervou do jejich odevzdání. Obecně platí, že důležité a složitější úkoly se lépe dělají hned brzy ráno, kdy jste méně unavená. Ty následující se vám pak budou zdát hned o něco jednodušší. Každou nezábavnou činnost střídejte s nějakou alespoň o trochu zábavnější. Vyhnete se ztrátě energie pro plnění povinností a zároveň předejdete syndromu vyhoření z psychického vyčerpání.

  • Co můžete udělat hned…

    Jestli se vám do něčeho opravdu, ale opravdu vůbec nechce, je nejlepší, když to uděláte hned. V boji s odkládáním povinností na neurčito jde o nejúčinnější způsob. Získáte tím prostor si nekomfortní úkol víc rozfázovat a nebudete mít příležitost pro výmluvy. Uvidíte, že možná to nakonec nebude tak hrozné. Kromě toho po dokončení práce získáte pozitivní zkušenost pro příště, kdy už ani s náročnějšími úkoly pravděpodobně nebudete tolik otálet. A pokud by se vám zrovna nedařilo, budete mít nějaký čas navíc pro změnu nebo nový pokus.

     

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...