Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Lékařka Kateřina Cajthamlová o emočním hladu: Vede k trýznivému sebetýrání!

19. února 2023 | 06:00

Je nenápadný a na první pohled vypadá neškodně. Opak je ale pravdou. Jak poznat, že trpíte nebezpečným emočním hladem, v jehož důsledku se nezřízeně přejídáte? Důležité je nepřehlížet varovné signály, kterých si jako první všimnete sama. Přinášíme vám rady hvězdy pořadu o hubnutí, lékařky a odbornice na výživu Kateřiny Cajthamlové.

Nedávno se k emočnímu přejídání přiznaly i některé známé osobnosti. Postihuje nejčastěji jedince, kteří jsou v dlouhodobém stresu či psychické zátěži, nezřídka za něj může i pocit méněcennosti. Kdo je v ohrožení a jak zabránit zběsilému vyjídání ledničky?

Jak Kateřina Cajthamlová vzpomíná na natáčení populárního pořadu Jste to, co jíte? Podívejte se na rozhovor:

Video se připravuje ...
Jste to, co jíte? Nesmyslný formát, vzpomíná dr. Cajthamlová • VIDEO: Videoredakce ženských webů

 Co je emoční hlad a koho se týká?

Jak potvrzují odborníci, k přejídání mají sklony především lidé, kteří se z různých důvodů necítí moc dobře a jsou v psychickém napětí. „V praxi se velmi často setkávám s šikanovanými jedinci, které někdo pronásleduje za jejich (většinou geneticky založenou a někdy zvyklostmi podpořenou) stavbu těla. U šikany je obalování nervů tukem častý bio-logický jev. Tělesný tuk totiž snižuje citlivost na podněty, sacharidy mají pozitivní vliv na serotonin (hormon spokojenosti v mozku) i na opiový receptor (vedou k uklidnění), proto lidé v emočně vypjatých situacích často sahají po sladké tučné či slané tučné stravě, aby se uklidnili,“ vysvětluje příčinu přejídání MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Proč není emoční hlad nic dobrého? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Emoční přejídání není nic dobrého • VIDEO: Videohub

Převažují dva rizikové extrémy

Jedinci pronásledovaní šikanou se snaží nejíst na veřejnosti ani ve společnosti, aby nebudili pozornost a neslyšeli od ostatních zraňující poznámky, což většinou vede až k hladovění nebo živinově nevyrovnanému stravování. Obojí může výrazně narušit jejich fyzický, ale hlavně psychický stav. Stanou se z nich pak nervózní, úzkostní (více ženy) a vznětliví (více muži) lidé, kteří snadno podléhají takzvanému emočnímu jedení. Často se tak děje ve chvílích, kdy jsou sami a cítí se v bezpečí. Pokud se za to následně potrestají sebeodsouzením a výčitkami, vzniká bludný kruh…,“ říká lékařka.

Nepřehlížejte varovné signály

Podle odbornice na výživu si toho, že máme problémy se stravováním, všimneme nejprve my sami, až poté lékař a nakonec i okolí. Ukazateli špatných stravovacích návyků v důsledku chronického stresu mohou být vyšší tlak, větší objem v pase nebo vyšší hladina krevního cukru. Všechny tyto faktory předcházejí výraznějšímu zvýšení hmotnosti, kterého si všimnou i naši nejbližší.

Vzhledem k tomu, že příjem potravy je, stejně jako dýchání a vylučování zplodin, řízen z velké části mimovolně, hormonálně a stavem organismu, je nutné udržovat v takových případech preventivně pravidelný přísun živinově dostatečné pestré stravy a věnovat se psychohygieně. Potom se do stavu nouze a následného emočního přejídání nedostaneme. Je ovšem nutné netrpět poruchou příjmu potravy ani pocity viny ve vztahu k vlastnímu tělu či množství konzumované stravy,“ doporučuje, jak se vyhnout stravovacím zlozvykům při nadměrném psychickém vypětí, známá psycholožka a odbornice na výživu.

I známé osobnosti jsou jen lidé

Jestli se vás přejídání ze stresu týká, je uklidňující vědět, že v tom nejste sama. Nebezpečný výživový problém se nevyhýbá ani slavným osobnostem. Emoční hlad nedávno postihl i soutěžící kulinářské televizní soutěže MasterChef Petru Krajčinovič. Ta se v jednom z rozhovorů svěřila, že kvůli stresu při natáčení přibrala deset kilogramů, přitom se sama živí jako nutriční terapeutka.

Přejídání se během pandemie týkalo celé řady umělců. Vařením prý zaháněli nudu a frustraci z nedostatku pracovních příležitostí. Hlad mimo divadelní prkna přepadal například herce Martina Zounara, který se nakonec svěřil do péče výživových specialistů, a porazil tak nezdravou nadváhu. Nevyvážené stravování bylo též případem herečky Pavly Tomicové, na kterou dolehl stres z rozvodu. Problémem u ní však nebyl ani tak nadbytek jídla jako spíše výživově nehodnotná strava.

Přejídáte se? Ze všeho nejdřív zvolněte

Pokud nevíte kudy kam, místo poddávání se negativním emocím zkuste zvolnit a v klidu se nadechnout. Umožní vám to v klidu přemýšlet a uvědomit si, jak můžete danou situaci řešit s rozvahou. I na to má známá lékařka Kateřina cennou radu. „Místo studu, viny, strachu, hněvu či bezmoci je dobré s nadhledem a odstupem trénovat otužilost vůči stresu — a použít racionalitu, klid, humor, zvědavost, hravost, radost, svobodu či pocit práva. Takto se lze ubránit nejen emočnímu jedení, ale také — a hlavně — sebetýrání i šikaně a ponižování ze strany ostatních,“ doporučuje.

Autor: Tereza Brožová
Video se připravuje ...