Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sdílíte své emoce s ostatními? Víme, jak na to, abyste byla šťastná vy i vaše okolí

7. února 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Krása světa nestojí jen na hrdinských činech. Jde o každodenní maličkosti v podobě pozornosti, empatie, pochopení. Abychom se navzájem obohatili, je důležité sdílet své emoce. Takový obyčejný pocit vděčnosti za to, že můžeme být spolu, dokáže proměnit to, jak se člověk cítí. Vyjádřit, co se děje uvnitř, ale pro nás někdy není lehké.

Možná nám to ani nedochází, za co všechno můžeme děkovat. A třeba nám to ani nepřijde důležité. Mnozí psychologové ale doporučují, abychom si všímali drobností, které nám každý den dělají dobře. Sype se toho totiž na nás hodně. Na naši generaci doléhá ohromná míru stresu, potýkáme se s psychickými potížemi a často si přijdeme vnitřně prázdní. Celkem jednoduše se tak může stát, že jsme plní deziluze, pociťujeme úzkost a nemáme z ničeho radost.

Pomůcka, která umí divy

Cesta ke štěstí je možná zdlouhavá, ale není tak náročná, jak se zdá. Není k ní zapotřebí drahých věcí ani hodně peněz. Štěstí vychází z vděčnosti. Zkuste si večer připomenout, co jste zažila. Vezměte to úplně od začátku. Ráno jste si výjimečně stihla dát kávu, odpoledne vás kolega pochválil, že vám to sluší, a večer jste obdivovala krásný západ slunce. To, jak se cítíme, tvoří střípky okamžiků. Soustřeďte se na to dobré. Co vám udělalo radost? Stačí hezký úsměv, gesto, slovo. Co jste zvládla vyřešit, co se vám povedlo, za co jste na sebe pyšná? Vaše postřehy si zapište. Vnímejte každou drobnost s díky – že jsem mohla prožít den, že jsem zdravá, že je konec dne a můžu si odpočinout.

Pokud budete během dne vnímavá, ucítíte velkou změnu. Po pár dnech se začnete cítit lépe. Uvědomíte si, že každý den má co nabídnout a stojí za to. A možná si taky uvědomíte, kdo se na vaší radosti podílí.

Udělejte první krok

Sdílet své emoce se dlouhou dobu nenosilo. Pomalu se to ale mění. Dejte jednoduše najevo svým nejbližším, že je máte ráda. Pokud nemůžete najít slova, kupte třeba květinu, čokoládu, zajděte spolu do kina, usmějte se. To, co z vás vyzařuje, se na druhém jasně otiskne.

Pokud nejste zvyklá své emoce sdílet, zkuste je napsat. Třeba jen jednu větu. Každá maličkost se počítá. Sama to dobře znáte, když vám někdo cizí pomůže s kufrem do vlaku nebo vás doběhne s tím, že vám něco vypadlo z kabelky. I taková hloupost vám dokáže proměnit den.

Když slova nestačí

Emoce jsou nekonečnou paletou barev. Snažit se je vměstnat do těch pár slov, která známe, by bylo naivní. Něco slovy zkrátka popsat nejde. V naší komunikaci hrají velkou roli nejen slova, ale i komunikace nonverbální, tedy pohled, gesta, úsměv. I drobné nevyslovené díky může obdarovanému změnit den. Citlivost a jemnost nejsou slabost, tak se je nebojte ukázat třeba ještě jemnější a čokoládovější Milkou.

Autor: Mondelez Europe Services GmbH