Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trpíte na afty? Zatočí s nimi cibule a kvasnice

Afty jsou velice bolestivé, pomoc můžete najít ve své kuchyni.
4. července 2013 | 07:00

Snad každý se někdy potýkal s bolestivými vřídky, které doslova paralyzují vaše ústa. Afty jsou onemocněním virového původu a s jejich léčbou byste měli začít ihned, jak se objeví.

Afty jsou drobné nažloutlé nebo bělavé vřídky, které postihují sliznice v ústech a také jazyk. Častěji se s nimi potýkají ženy než muži, a protože jsou nakažlivé, neměli byste podceňovat nejen jejich léčbu, ale také riziko přenosu.

Jak vznikají?

Vir způsobující bolestivé vřídky si vybírá pro své orgie chvíle, kdy je vaše imunita snížená, chybí vám vitamíny, čelíte stresovým situacím nebo před začátkem menstruace. Objevit se ale mohou také v důsledku používání nevhodného zubního kartáčku, alergie na potravinové konzervanty, konzumace příliš aromatických a dráždivých jídel nebo kouření a nadměrného pití alkoholu. Často se také objevují u žen s podváhou a těch, které trpí bulimií či anorexií. Bohužel svou roli hraje i dědičný sklon k tomuto onemocnění.

Afty
Autor: Shutterstock.com
Prevencí před tímto onemocněním je vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálů, ve které by měl být zastoupen hlavně vitamín C a B, a také dostatečná ústní hygiena.

Jsou nakažlivé, tak pozor

Máte afty? Pak zapomeňte na pití z cizí láhve nebo skleničky, vyhněte se líbání a rozhodně se nepouštějte do orálního sexu, nebo to váš partner šeredně odskáče.

Jak afty léčily naše babičky

Naši předkové přesně věděli, který potravina či bylinka jim na jaký neduh pomůže a z jejich učení vycházejí i mnohé medikamenty.

Dejte si cibuli
Cibule zabraňuje uvolňování zánětlivých látek v organismu a přispívá k obranyschopnosti. Obsahuje totiž sirné sloučeniny, které mají antiseptické vlastnosti.

Alkoholová pomoc
Ne, nemáte si nalít pořádného panáka, ale namočit do alkoholu vatovou tyčinku a přiložit na aftu. Budete sice muset přetrpět palčivou bolest, ale afta se vypálí a nepříjemné onemocnění vám dá pokoj.

...
Autor: Shutterstock
Šalvěj a lékořice zaženou bolest
Pomoc hledejte u bylinek. Můžete si z nich svařit odvar, který kloktejte několikrát denně, nebo si připravte bylinkovou tinkturu. Čerstvé bylinky zalijte 60% alkoholem a ponechte několik hodin v uzavřené nádobě na světle odstát. Pak s tinkturou potírejte postižená místa a čekejte na rychlý ústup.

Slupněte pivovarské kvasnice
Seženete je ve formě tablet a díky obsahu vitamínu B zabírají na afty velmi rychle. Pokud na toto onemocnění trpíte, užívejte je i jako prevenci, vyplatí se to.

Sůl a jedlá soda zaberou
Vytvořte si domácí léčebnou vodu, se kterou si vyplachujte několikrát denně ústa. Budete na ni potřebovat 0,5 dcl vody, lžíci jedlé sody a trochu soli. Do tří dnů vás tenhle koktejl zbaví problému.

Když afty odezní
Jakmile se bolestivých vřídků zbavíte, zničte s nimi i svůj zubní kartáček, dezinfikujte kelímek na vodu a ostatní hygienické pomůcky. Zabráníte tak návratu onemocnění, které je nakažlivé.