Pondělí 7. října 2024
Svátek slaví Justýna, zítra Věra
Oblačno 16°C

Omládněte s třešněmi! Vyčistí tělo a zpomalí stárnutí

Dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Obsahují spoustu antioxidantů, mají hodně vitaminu C, jódu, draslíku, ale také vápníku, hořčíku nebo železa.
1. července 2013 | 07:00

Ne nadarmo se objevují v textech písní nebo názvech filmů. Jsou totiž velmi oblíbené. A mají být na co pyšné. Výrazně prospívají našemu organismu.

Do Evropy přišly z Malé Asie už v 1. století př. n. l. U nás se začaly pěstovat až od 12. století, ale velmi rychle získaly na oblibě. Dnes patří mezi nejznámější druhy ovoce, bez kterého si léto ani nedovedeme představit.

Zázračný lék
Plody třešní obsahují látky, které zvyšují produkci inzulinu až o polovinu. Díky tomu účinně bojují s cukrovkou.

Samá pozitiva
Existuje jich mnoho druhů i barev. Srdcovky dozrávají už v květnu, chrupky můžete trhat t ještě o prázdninách. Jedno o mají společné, z osmdesáti i procent je tvoří voda. Obsahují spoustu antioxidantů, mají hodně vitaminu C, jódu, draslíku, ale také vápníku, hořčíku nebo železa. Dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Díky nim vyčistíte tělo, zpomalíte stárnutí a ještě vám pomůžou zhubnout.

Stopky u třešní a višní stříhejte, určitě se to vyplatí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Co třešně dokážou

* Snižují cukr v krvi.
* Posilují imunitu.
* Odvodňují a zbavují tělo jedů.
* Čistí krev, játra i ledviny.
* Podporují trávení.
* Chrání cévy a srdce.
* Působí preventivně proti rakovině.
* V ústech působí protizánětlivě.
* Ulevují od bolestí kloubů a chrání tělo před artritidou.
* Díky vysokému obsahu jódu příznivě působí na štítnou žlázu.
* Jsou dietní a hodí se pro hubnutí.

Zdravé klouby

Pokud denně sníte čtvrt kila třešní, chráníte se před vznikem dny. Snižují totiž kyselinu močovou v krvi. Ale nepřežeňte to, jsou totiž přežeňte také projímavé.

Jak poznat špatné ovoce

Třešně ponořte do studené vody a přidejte trochu octa, aby se zbavily červů. Plody, které vyplavou na povrch, vyhoďte. Jsou špatné a brzy se zkazí.

Připravte si pochoutky plné třešní

Autor: Michala Jendruchová