Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tohle nejezte! Aneb 4 potraviny, kterými si ničíte zdraví

Víte, co jíte?
2. července 2013 | 06:00

Konzumujeme je, protože nám šetří čas. Baví hlavně ty, kteří žijí rychlý a uspěchaný život. Díky nim je vše jednodušší. Ale víte, co doopravdy jíte?

Jsou levné, najdete je na každém rohu. Ale podívejte se společně s námi takzvaně tam, kam běžný spotřebitel nevidí: Na to, jaký dopad můžou mít zpracované potraviny na naše zdraví.

Nepřítel číslo 1.: Kuřecí nugety

Víte, co jíte?
Autor: Shutterstock.com

Stejně tak jako párky v rohlíku, jsou kuřecí nugetky jednou z nejoblíbenějších fastfoodových atrakcí. I když si můžete myslet, že "když to je kuře, alespoň to má bílkoviny," není to tak.

Je pro ně totiž typické, že obsahují až 50% tuku, a navíc obsahují více sacharidů, než bílkovin.

Jsou smažené, často v oleji, který obsahuje tzv. trans-tuky. Ty způsobují deformaci buněčné membrány, které přispívají k rozvoji metabolických onemocnění (například diabetes!).

Víte, co jíte?
Autor: Shutterstock.com
Nepřítel číslo 2.: Limonády a sodovky

Sladké bublinkové nápoje nejsou nic jiného, než zrádné prázdné kalorie. Také obsahují látky a přísady, které vám mohou zdravotně pořádně zavařit. Jako by nestačilo, že obsahují cukr, ale často se do nich přidává i kukuřičný fruktózový sirup. A právě ten může vážně poškodit játra a způsobuje časté výkyvy hladiny glukózy v krvi.

Sodovka produkuje kyselé látky. A právě v kyselém prostředí se dobře daří rakovinovým buňkám. Překyselené tělo je pak náchylnější k virovým i bakteriálním onemocněním, protože je oslabeno o přirozenou obranyschopnost. Jsou to právě limonády, kvůli kterým trpí miliony lidí na světě nebezpečnou obezitou.

Nepřítel číslo 3.: Snídaňové cereálie

Víte, co jíte?
Autor: Shutterstock.com

Klasická věta typu: Obohaceno o vitaminy a minerály, nás nutí si myslet, že i když je to vlastně sladkost, je alespoň z části zdravá.

Pokud výrobek obsahuje kukuřici (a ve většině případů tomu tak doopravdy je), většinou jde geneticky modifikovanou kukuřici, která je daleko levnější, a zvyšuje zisk výrobcům. Je prokázáno, že geneticky modifikovaná kukuřice je příčinou nádorů u hlodavců.

Nepřítel číslo 4.: Předpřipravené koření a dresingy

Víte, co jíte?
Autor: Shutterstock.com

Opět zde máme mnoho fruktózového kukuřičného sirupu, který zlepší chuť a výrazně ovlivní náklad. Takže zdravý salát se velmi rychle může stát nezdravým, pokud si nedáte pozor na to, jakou zálivkou ho ochutíte. Není lepší si jej doma za pár minut připravit, než kupovat něco, o čem vlastně moc nevíte?

Autor: ema
Video se připravuje ...