Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Víte, kolik stojí spánek? 3 koruny!

Vybrat správnou matraci je pro kvalitní spánek velice důležité.
15. listopadu 2012 | 13:00

Převalujete se v noci ze strany na stranu a ráno vypadáte jako po flámu? A co když vás netrápí nespavost, ale může za to špatně vybraná matrace.

Pořádně se vyspat potřebuje každý z nás. Nedostatek spánku vede nejen k únavě, ale v krajním případě i psychickým potížím. Základem dobrého spaní je zdravá postel, ve které matrace správně anatomicky podpírá tělo. Když máte ležení moc měkké, prohýbá se páteř do oblouku a nemůže dojít k uvolnění. Svaly se napínají a vy si neodpočinete. Na tvrdém lůžku je páteř v nepřirozené křivce a ramenní a kyčelní klouby nejsou správně podepřené. Výsledkem je, že meziobratlové ploténky jsou stlačované a nemají dostatečný prostor k regeneraci. Jak by tedy měla vypadat správná opora? Při ležení na boku je ve tvaru přímky a pánev je symetricky vyrovnaná.

Deset tisíc za deset let
Před výběrem matrace si musíte odpovědět na několik otázek. Jak těžká bude osoba, která na ní bude lehat? Je zdravá, nebo má nějaké zdravotní obtíže? Bude matrace využívaná pravidelně, nebo příležitostně? Potřebujete typizovanou, nebo s atypickými rozměry? Bude pod ní rošt, nebo pevná deska?

Další otázkou jsou peníze. Šetřit se rozhodně nevyplatí, když si spočítáte, že prospíte třetinu života. Jestli se vám zdá kvalitní matrace za 10 tisíc drahá? Jenže taková by vám měla vydržet kolem deseti let. Vezměte si k ruce kalkulačku a zjistíte, že to je za den něco kolem tří korun. Je to hodně třeba ve srovnání s velkoplošnou televizí, kterou je vybavená skoro každá druhá domácnost a stojí také tolik?

Vybrat správnou matraci je pro kvalitní spánek velice důležité.
Autor: Profimedia.cz
Tvrdou nebo měkkou?
Matrace mají různou tvrdost. Správně zvolená umí dobře rozložit váhu těla a dá páteři dostatečnou oporu. Kvalitnější matrace nemá po celé délce stejnou tvrdost. V oblasti ramen je měkčí a v bederní oblasti tužší. Tvrdost předurčuje i materiál, ze kterého je vyrobená. Nízkou až střední mají matrace latexové. Střední a vyšší z líné pěny. Nejtvrdší jsou matrace pružinové, polyuretanové a ze studené pěny.

Při vybírání se do matrace pořádně opřete a sleduje takzvanou bodovou elasticitu. Prohýbat by se měla tam, kde na ni tlačíte. Úplně nejlepší je, když si na ni v obchodě prostě lehnete a začnete se vrtět jako ve vlastní posteli.
Kvalitnější matrace jsou rozděleny do několika zón, které jsou rozdělené podle zatížení. V oblasti zad by měla být tvrdost nejvyšší a směrem ke krajům by se měla snižovat. Obecně se dá říct, že čím je spáč těžší, tím potřebuje tužší matraci a naopak. Ale pozor: v žádném případě vás nesmí nic tlačit.

Náš tip

* Nejlepším podkladem pod matraci je lamelový rošt, který zajistí dobré odvětrání.

* Pro položení na pevnou plochu jsou ideální pružinové matrace, které nejlépe odvětrávají.    Nehrozí u nich takové nebezpečí tvorby plísní.

Autor: toma