Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šest důvodů, proč ženy žijí déle: Muži jsou líní a obézní

Dámy více dbají o své zdraví.
19. srpna 2010 | 16:32

Ženy žijí déle... Průměrný věk žen je dvaaosmdesát let. Muži odcházejí ze světa v průměru o čtyři roky dříve. Je tedy možná pravda, že muži stárnou pomaleji, ale rozhodně umírají rychleji.

V ČR žije 458 žen, kterým je 100 a více let, mužů v tomto věku je u nás 89.
Nejstarším člověkem v Evropě byla také žena – Jeanne Luise Calmetová z Francie se dožila 122 let.

Proč se tedy ženy dožívají vyššího věku než jejich protějšky?

1. Obezita mužského typu je nebezpečnější
Nesprávné stravovací návyky přispívají zcela prokazatelně k mnoha chorobám, které zkracují život. U obézních mužů se hromadí více tuku v břiše. To přináší podstatně vyšší nebezpečí vzniku zdravotních komplikací: cukrovky, vysokého tlaku, infarktu nebo třeba dny. Ženy se mnohem více starají o to, co jedí, a snaží se udržet ve formě. V létě je ideální doba k dodržování protizánětlivé diety, která zpomaluje stárnutí. Je v ní hodně zeleniny, ovoce, ryb, masa, olivového oleje, tvrdého sýra a vajec. Neměly by v ní rozhodně být už zmiňovaný bílý cukr a mouka, smaženým potravinám a fast foodům se vyhýbejte obloukem!

2. Muži jsou údajně línější…
Pohyb je pro dlouhý život velmi důležitý. Člověk, který se přiměřeně pohybuje, bývá zdravější a v lepší kondici než jeho vrstevníci. Kdo se tolik naběhá kolem nákupů, rodiny, dětí a práce doma? Ženy mají více pohybu než muži a vědecké studie prokázaly, že pokud denně ujdeme tři až čtyři kilometry, můžeme si prodloužit život až o třetinu.

3. Ženám přála genetika

Příroda některé z nás obdařila dlouhověkostí. Zdá se, že geny přejí ženám více. Doktor Thomas Perls, profesor geriatrie z Harvardské Lékařské univerzity, sledoval po dobu 9 let 1500 stoletých a starších lidí a zjistil, že jsou naopak zdravější a dokážou lépe bojovat s různými nemocemi než lidé mladší o 20 nebo 30 let. Jen s několika výjimkami tito lidé nikdy nekouřili, nebyli obézní a alkohol pili s mírou. Bylo mezi nimi 5x více žen než mužů. Poslední studie ukazují, že století mají podstatně vyšší hladinu antioxidantů než lidé o 30 let mladší. Geny dlouhověkosti jsou spojené s ovlivňováním ochranných mechanismů pro naše tělo, a tvoří tak důležitou podporu pro celoživotní boj našich buněk s volnými radikály a toxiny. Ačkoli nám tyto geny pomůžou oslavit sté narozeniny, zbytek je na nás a na péči, kterou našemu tělu dopřejeme.

4. Opět jsme u toho: léčí láska a doteky
Ženy jsou od přírody předurčené k udržování rodinného krbu. Láska k rodině i dětem prodlužuje život a hlazení a dotyky zvyšují hladiny přirozených hormonů, látek, které ovlivňují veškeré pochody lidského těla. Ženy se rády věnují přátelům a společenský život přináší většinou pohodu, která přímo souvisí se zdravotním stavem.

5. Muži doplácejí na depresi

Ženy trpí úzkostnými stavy a depresemi více než muži. Ti však častěji dokonávají sebevraždy. Ženy se z problémů lépe vypovídají, muži se uchylují k alkoholu a jiným drogám. Jsou proto častěji závislí. Ženy bývají většinou veselejší. Na rozsáhlé studii, která sledovala psychologii stoletých lidí, se potvrdilo, že optimismus je jednou ze známek dlouhověkosti. Negativní emoce naopak život zkracují. A to i tehdy, pokud jsme jinak zdraví.

5. Ženy si své zdraví více hlídají
Ženy jsou uvědomělejší v péči o své tělo a zdravotní stav vůbec. Pravidelné vyšetření a správná prevence můžou zabránit řadě onemocnění, která se pak už tak lehce vyléčit nedají. Například rakovině kůže, prsu, ale i demenci a srdečně-cévním onemocněním. Důležité je také hlídat si cholesterol a krevní tlak, zbytečně se nestresovat a naučit se odpočívat.

Autor: amp, Silvie Risová