Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proč vydrží ženy více bolesti než muži? Stydí se!

Ženy svou bolest schovávají a prožívají ji spíše po emocionální, než fyzické stránce.
14. srpna 2010 | 16:28

Nová psychologická studie ukázala, že ženy vydrží chronickou, intenzivní bolest déle než muži. Také zvládnou lépe více agónií najednou. Proč tomu tak je?

"Ženy vnímají bolest více intenzivně, protože mají vyšší emocionální cítění než muži. Ale chronickými bolestmi na světě trpí více žen než mužů. Postihnuté ženy se svými trápeními chodí málo k doktorovi, protože se cítí trapně a stydí se, že je něco bolí. To se musí změnit," říká doktorka Jennifer Kelly.

Vliv estrogenu a menstruace

Bolest se považuje za chronickou, trvá-li minimálně šest měsíců a vyzkoušené možnosti léčby nefungovaly. Mezi ně patří bolesti střev, migréna a revmatické potíže. Doktorka Kelly tvrdí, že vliv na to, že takovými problémy trpí většinou ženy, má hormon estrogen.

"Vnímání bolesti se u žen trpících chronickou bolestí mění vzhledem k menstruačnímu cyklu. Například bolest zubů je nejhorší těsně před menstruací a během ní," dodala Kelly.


Vydržíme, ale bolí nás to více

Pokud jde přímo o léčbu, vědci dokázali, že ženy a muži vnímají rozdílně vedlejší účinky analgetické léčby. Výzkum také ukázal, že jsou sociální i psychologické rozdíly v reakcích na vedlejší účinky.

"Ženy se soustředí na emocionální aspekty bolesti, muži spíše na fyzické. Ženy, které se koncentrují na emocionální stránky, jí prožívají hůře, protože jejich emoce jsou, pokud nejsou masochistky, negativní," vysvětlovala doktorka Kelly.

Autor: INT, mivr, amp