Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zázrak jménem voda: Prodlouží život, zachová zdraví!

Dodejte svému tělu tolik závlahy, kolik potřebuje.
24. srpna 2010 | 11:08

Voda je mocná. Dokáže odstranit migrénu, zmírnit menstruační bolesti. Dokáže i omladit. Zkrátka pokud chce žena vypadat i se cítit skvěle a svěže, čistá pramenitá voda je klíč.

Ne nadarmo se všechny modelky a ženy, které vypadají k světu, bez lahve s vodou nehnou ani na krok. Podle Světové zdravotnické organizace může špatný pitný režim až za šest procent všech nemocí a podle dermatologů zase za příliš rychlé stárnutí kůže.

Nejde jen o množství, ale důležité je, i co pijeme a kdy. Podle lékaře Josefa Jarkovského by člověk měl denně vypít dva a půl litru tekutin, nejlépe čisté vody. V horku, při těžké fyzické práci nebo sportu dokonce dvakrát tolik. Ideální je začít den tím, že si dáte hned po probuzení sklenici vody s čerstvě vymačkaným citronem. Kyselá chuť tělo probere, voda ho zavodní a nastartuje trávení a metabolismus.

Pít by se mělo ale mělo po celý den. Káva, černý čaj, mléko ani alkohol vhodné nejsou. Že je pitný režim v pořádku, můžete poznat podle světle žluté barvy moči. Pokud je tmavší, může jít o důkaz, že vašemu tělu tekutiny chybějí.

Dřív, než bude pozdě

Bolesti zad, hlavy, rozladěná psychika, žlučníkové kameny, neklid. To všechno můžou být příznaky toho, že zapomínáte pít. Jakmile tělo zaregistruje nedostatek vody, začne s ní šetřit. To se okamžitě projeví pocitem žízně. Jenže to už bývá pozdě a zdraví začíná trpět.

Při ztrátě dvou až tří procent vody v těle se sníží výkonnost těla o 20 procent, pokud její hladina klesne o osm procent, nezvládneme ani chůzi a nad jedenáct procent tělo kompletně vypoví službu. Stejně nebezpečné je chronické nedodržování pitného režimu. Ruku na srdce, jaké množství tekutin pravidelně vypijete vy? Udělejte si drobný experiment a jeden týden si zapisujte vše, co jste vypila. Možná se budete divit, jak hluboko jste pod hranicí, kterou doporučují lékaři.

Nebezpečí pro děti i seniory

Kdyby to maminky nehlídaly, děti by si v zápalu hry na pití vůbec nevzpomněly. Proto je třeba jim různé typy nápojů čas od času vnutit. Ale pozor na přeslazené nápoje, které sice dodají tekutiny, ale zahltí tělo cukrem a zbytečnými chemikáliemi. Dítě o váze třicet kilo potřebuje asi 1,5 litru tekutin, pětačtyřicetikilové pak více než dva litry.

Stejně důležité je myslet na dostatek nápojů u seniorů. S věkem se totiž vytrácí pocit žízně a nárazové vypití velkého množství vody může přetížit ledviny. Důležité je konzumovat v malých dávkách alespoň dva litry denně. Užívání minerálek je nutné konzultovat s lékařem.

Pozor na klimatizaci

Pokud jezdíte klimatizovaným autem nebo pracujete v kanceláři vybavené klimatizací, zbystřete. Právě v zápalu práce a při řízení máme tendenci na pití zapomínat. Přitom jedním z projevů dehydratace je celková únava organismu a snížení pracovní výkonnosti. Klimatizace navíc extrémně ochlazuje organismus a rychle odpařuje pot, takže ztrácíme důležité tekutiny mnohem rychleji než kdykoli jindy.

Pozor! Šálek kávy vás možná na chvíli probere, ale pokud ho nedoplníte o sklenici vody, za chvíli se místo vytoužené bdělosti dostaví útlum.

Desatero pitného režimu

1. Den začněte sklenicí vody. Než se pustíte do práce, uvařte si šálek teplého nápoje (bylinkový nebo bílý čaj) a k tomu přidejte sklenici džusu.

2. Na pracovní stůl si postavte láhev s vodou a z pití si udělejte pravidelný zvyk.

3. Pijte pravidelně, nečekejte na pocit žízně. Ideální je popíjet v půlhodinových intervalech jednu až dvě deci nápoje.

4. Vypijte dva až tři litry tekutin denně, v parnu klidně pět litrů.

5. Ani v horku nepijte příliš studené nápoje. Jejich teplota by měla být kolem 10–12 °C.

6. Základem pitného režimu je čistá pramenitá voda. Při zátěži ji kombinujte s minerálkami, které dodávají tělu sodík a draslík.

7. Sklenice vody před obědem vás osvěží, a ještě částečně zaplní žaludek, takže se pak zbytečně nepřejíte.

8. Množství vypitých tekutin byste měla zvýšit i v případě, že v jídle konzumujete hodně soli.

9. Nezapomínejte na pitný režim za volantem, v zaměstnání a v místech s klimatizací.

10. Vodu doplníte i pomocí některých potravin. Ovoce, melouny, zelené okurky nebo polévky jsou jí plné.

Autor: Majka Vinická, amp