Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Devět čísel pro zdravý život!

Jaké hodnoty jsou v normě? A co byste měli hlídat? Nemusíte být lékař, abyste tyto číla znali.
9. června 2010 | 18:50

Znáte svoje rodné číslo, telefon na manžela a děti, PIN vaší karty. Ale co třeba výšku tlaku, puls nebo hustotu kostí? Jenže právě tohle jsou čísla, která jsou pro život nejdůležitější. Prozradíme vám, jaké hodnoty jsou v normě a co je dobré si hlídat.

1. Normální krevní tlak 120/80

Srdce pumpuje krev do žil, a ta pak tlačí na jejich stěny. Tomu se říká krevní tlak. První číslo je maximální tlak ve chvíli, kdy vaše srdce udeří a druhé je hodnota naměřená mezi jeho dvěma údery. Nejvyšší bývá ráno při probuzení a pak odpoledne před šestou hodinou. Nejnižší míváme kolem třetí ráno. Pokud vám tlakoměr nehlásí ideální hodnotu 120/80, neplašte se. U dětí a mladých lidí může být normální nižší hodnota, s přibývajícím věkem tlak naopak stoupá. Takže 130/85 je ještě naprosto v pořádku. Vyšší čísla už jsou nebezpečná, a přestože vysoký tlak nebolí, život umí pěkně zkomplikovat. Přetěžuje totiž srdce, takže za nějaký čas může dojít ke kolapsu nebo poškození jiných orgánů. Méně nebezpečný je nízký tlak.

Jak ho snížit
Pokud máte nadváhu a podaří se vám shodit pět až deset procent hmotnosti, klesne vám i tlak. Ale i těm štíhlým pomůže omezení množství soli v jídelníčku, zařazení pěti až deseti porcí ovoce a zeleniny za den (porce je například jedno jablko) a mlsání nízkotučných jogurtů. Podle lékařů je dobré dietu doplnit pohybem (pětkrát týdně třicet minut). Může se vám to zdát hodně, ale za dobré zdraví to přece stojí.

2. Cholesterol v pořádku 5

Tělo se bez něj neobejde, protože je důležitou součástí buněk a tkání, ale když je ho moc, stává se z něj zabiják. Většinu cholesterolu si organismus vyrobí sám a část ho přijmeme ve stravě. Dělí se na „hodný“ (HDL) a „zlý“ (LDL). Ten první chrání cévy, druhý se v nich naopak usazuje a zanáší je, takže hrozí ateroskleróza (kornatění tepen). A tady přestává všechna legrace. Takže jestli je pro vás hladina cholesterolu neznámý pojem, nechte si ji změřit. Zvlášť pokud máte v rodině někoho, kdo má stejný problém, trpíte-li nadváhou, je vám přes čtyřicet, kouříte, milujete maso a vejce a vaše nejoblíbenější pohybová aktivita je gaučink.

Jak ho udržet v normě
Denně byste neměla přijmout ví než 300 miligramů cholesterolu (například 100 g žloutků obsahuje 1500 mg cholesterolu, máslo 250, kuře 75 a mořská ryba 50 mg). Vyhýbejte se potravinám, které jsou touto látkou nadupané, a místo toho si dopřejte víc vlákniny, luštěnin, tmavého pečiva a zeleniny. Snížit hladinu cholesterolu pomáhá grapefruit, ale také odbourání stresu a přidání sportu do života.

3. Zdravý puls 60 až 80

Jednoduše se dá říct, že puls naznačuje, jak rychle nám tluče srdce. Je to jakási tlaková vlna, která vznikne, když se vytlačí krev z levé srdeční komory do aorty. Ideální hodnota v klidu je kolem 70 tepů za minutu, pokud se dlouhodobě zvýší, hrozí vám infarkt. Ale z krátkodobých vyšších hodnot si hlavu nelamte. Možná to způsobilo virové onemocnění, teplota nebo stres.

Jak ho změřit
Nejsnadněji ho nahmatáte palcem a ukazovákem na krční nebo zápěstní tepně. Počítejte deset vteřin a číslo pak vynásobte šesti. Dostanete tak počet tepů za minutu neboli tepovou frekvenci. Pokud chcete tep upravit, naučte se správně dýchat a cvičte. „Trénované“ srdce totiž pumpuje krev mnohem efektivněji než to, které zanedbáváme.

4. Vyvážený poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin 5:1

Udržet si bystrý rozum, zvládat stres, vyhnout se nemocem srdce, cév i kloubů se dá i bez tašky léků. Tedy pokud tělu dodáte správné množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Těch druhých máme obvykle dost, ale „trojky“, která pomáhá léčit cukrovku, vyživuje mozek i srdce nebo léčí záněty, je pořád málo. Najdete ji v rybách (lososech, makrelách, pstruzích nebo tuňácích), ve lněných semíncích, ořeších, dýňových semíncích nebo listové zelenině.

Jak je vyladit
Vyhněte se slunečnicovým a řepkovým olejům a nahraďte je olivovým. Třikrát týdně servírujte ryby. Pokud je nesnášíte, budete muset alespoň občas zobat tabletky s jejich zdravým tukem.

5. Ideální dávka vitaminu D 5 až 10

Bez něj bychom za chvíli neměly v puse ani jeden zub, nervy by nám pochodovaly a o pokroucených kostech raději ani nemluvím. Vitamin D dokáže nastartovat naši imunitu, působí jako prevence proti osteoporóze, ale i cukrovce. Jeho nedostatek totiž ovlivňuje produkci inzulinu. Doporučená denní dávka je 5 až 10 mikrogramů.

Kde ho získat
Stačí si čtvrt hodinky denně užívat slunečních paprsků a máte v sobě 80 procent doporučené denní dávky. Pokud je pod mrakem, musíme ho doplnit pomocí rybího tuku, jater, vajec nebo mléka. Důležitý je hlavně v dětství, ale zapomínat na něj nesmíme ani v dospělosti.

6. Správná hustota kostí -1

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je strašák starších lidí, ale nejvíc ohrožuje ženy po přechodu. V těle klesá množství hormonů a kromě jiného to odnesou kosti, které začnou řídnout a lámat se. Ale o nepříjemnou nemoc si koledují už mladé dívky, které jsou přehnaně štíhlé a nedodávají tělu dostatek vitaminů a minerálů. Rizikové je i užívání kortikoidů, kouření nebo sedavý způsob života. Hustotu kostí vám změří denzitometrem, jenž funguje na principu rentgenových paprsků, ale dokáže přesněji rozeznat strukturu kosti. Po měření se stanoví takzvané T-skóre. Norma je kolem -1, pod -2,5 už jde o osteoporózu.

Jak jim pomoci
Nepijte, nekuřte, pravidelně sportujte a dopřejte si vyváženou stravu. Pokud chcete zhřešit a posílit kosti, dopřejte si sem tam sklenici piva. Podle posledních průzkumů to prý pomáhá.


7. Vyladěná hladina cukru v krvi 4,4 až 6,7

Cukrovce se říká epidemie nového tisíciletí. V těle se při ní netvoří dost inzulinu, který řídí přeměnu cukrů v těle, Podobně jako vysoký tlak je záludná tím, že se dlouho nijak neprojevuje, a než ji odhalíme, obvykle už stačí napáchat spousty škod. Během času může způsobit onemocnění srdce nebo ledvin, poškodit nervy nebo poškodit zrak.

Jak ji udržet pod kontrolou
Jestli si myslíte, že za cukrovku může přehnaná záliba v moučnících a sladkých dezertech, jste na omylu. Podle výzkumů ji nejčastěji spouští špatné stravovací návyky, spousta nezdravých jídel, minimum vlákniny, chybějící ovoce a zelenina. I tady radí lékaři změnit životní styl, zařadit pohyb a upravit jídelníček.

8. BMI v normě 18,5 až 25

Strašák, který ukazuje, jestli jsme ještě v kategorii štíhlá, nebo už ve skupině lidí s nadváhou. BMI neboli body mass index spočítáte tak, že hmotnost v kilogramech vydělíte v metrech na druhou. Hodnota nad 25 znamená nadváhu a přes 30 obezitu. Nejde ani tak o estetický problém jako o hazard se zdravím. Kila navíc zatěžují srdce i ostatní orgány, škodí cévám a kloubům.

Jak odhodit zátěž
Že bychom se neměly cpát sladkostmi a tučnými jídly a místo toho začít chodit do posilovny, víme všechny. Takže hurá do diet. Jenže ty nás často místo kýženého trvalého zhubnutí jen vyhladoví a způsobí jo-jo efekt. Zaručený trik dietologů je jíst pětkrát denně malé porce, část jídla nahradit zeleninou a samozřejmě nezapomenout na aerobní cvičení, které spaluje tuky.

9. Dokonalý obvod pasu 0,5

Nevěřila byste, jak zásadní roli hraje obvod pasu. Není to jen ukazatel velikosti kalhot, ale hlavně zdravotních rizik. Záludné tukové buňky usazené právě na břiše ohrožují cévy, zvyšují tlak i hladinu cukru. Hůř jsou na tom ženy nebo muži s postavou typu jablko, kteří přibírají nejrychleji právě v pase. Jestli jste v normě, nebo už hazardujete se zdravím, zjistíte, když vydělíte obvod pasu výškou v centimetrech. Pokud vám vyjde hodnota do 0,5, jste v pořádku, ale nad 0,6 už začíná být zle.

Jak vše napravit
Žádná smažená jídla, čokolády, uzeniny, chipsy, nebo hot dogy. Místo toho po večerech cvičte a posilujte problémové partie. Jestli vám chybí vůle, dojděte si ke specialistovi na hubnutí, ten vám předepíše správný jídelníček i pohyb a pomůže vám přeorientovat se na nové stravovací návyky.  

Autor: Majka Vinická