Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čínské bylinky: Zázračný lék?

Bylinky za oknem
4. června 2010 | 18:13

Celý svět se často obrací k přírodním léčebným alternativám, především k bylinám. Tentokrát jsme se zaměřili na čínské bylinky, které jsou dostupné i na českém trhu. Mají opravdu zdravotní účinky?    

Žijeme ve světě plném technických vymožeností, ale také negativních vlivů. Životní prostředí je znečištěné, útočí na nás nebezpečné toxiny dokonce z některých jídel a pití, užíváme příliš mnoho léků a jsme permanentně ve stresu. Podle tradiční čínské medicíny ale existují látky, které mohou blahodárně působit na naše zdraví a zbaví nás toxinů. Číňané používají bylinky v různých podobách, ať jako potravu, léčiva nebo doplňky léčby, déle než 3 000 let. Devátým rokem je na našem trhu k dispozici čínské bylinné tonikum PhytoChi, které podle výrobce obsahuje šestnáct tradičních čínských bylinek. Jaké slibují účinky?

Energie z bylin

Organismus zbavují škodlivin a zároveň doplňují vitaminy, minerály, cenné přírodní enzymy a stopové prvky podle individuálních potřeb těla.
PhytoChi je potravní doplněk se silnými  antioxidačními účinky. Při pravidelném užívání nejprve odstraňuje z těla toxické látky a metabolity, které poškozují imunitní systém a po určité době má protizánětlivé a protialergické účinky, působí na snížení hladiny cholesterolu i cukru v krvi a podporuje správnou činnost jater. Uživatelům se osvědčuje zejména u migrén, lupénky, problémů s trávením, žlučníkem i slinivkou břišní, pomáhá při artróze, únavovém syndromu, zvyšuje obranyschopnost těla.

Rámeček:

Nakoukli jsme do složení...
•    gel z listů aloe pravé,
•    plod kustovnice čínské,
•    kořen kozince blanitého,
•    sušený květ i plod mučenky pietní
•    schizandra čínská,
•    kořen ženšenu nepravého i pětilistého,
•    oddenek kurkumy dlouhé,
•    kůra mandarinky, atd.

Jsou vůbec bezpečné?

„Čínské bylinné produkty a tonika jsou všeobecně bezpečné, pokud jsou vstupní byliny, suroviny a způsob zpracování naprosto identické s tradičními postupy, “ tvrdí tvůrce PhytoChi Albert Y. Leung, Ph.D.

Jak testovat účinky bylin

U nás jsou byliny jednoduše doplňky stravy. Takže dosud není přesně určená jejich kvalita ani to, jestli odpovídají standardu a opravdu obsahují všechno, co slibují na své etiketě. Naštěstí už to bude brzy jinak. Skupina vědců vyvinula technologii Phyto – True, která umožní vědecky doložit pravost tradičních čínských bylin, identifikovat je v přípravcích na trhu a dokonce prokazovat jejich účinnost. Takový test snadno a rychle detekuje podvody. Tímto se prokáže, zda mají bylinné nápoje dostatečný obsah léčivých látek, nebo jestli doplňky stravy obsahují slíbené množství účinné složky. Zaváděním těchto analytických metod se bude v České republice zabývat Státní zdravotní  ústav. O technologii projevili zájem další členské země Evropské unie.

Autor: Anna Vejvodová