Dvanáct nákupních tipů
1. Když už si dopřáváte čerstvou uzeninu, sáhněte po takové, která obsahuje hodně masa. Neváhejte si za kvalitní, libovou šunku připlatit. Raději kupujte méně za více peněz než obráceně.
2. Žádné nahrážky, žádné potraviny s přemírou aditiv a konzervantů. Soustřeďte se na čerstvé, kvalitní potraviny v ideálním případě z řady bio.
3. Řada obchodních řetězců nabízí svým zákazníkům privátní biořadu za dobré ceny. Navíc i zapadlejší obchody v menších městech se o menší koutky s biopotravinami snaží a nabízí alespoň základní sortiment.
4. Pokud sama chcete poznat, odkud se k vám biovýrobky dostávají, vypravte se přímo ke zdroji – na nejbližší farmu. Tady si v klidu nakoupíte, vyberete, ochutnáte. Domů si pak můžete nechávat zasílat dnes stále oblíbenější bedýnky s ovocem, zeleninou a mlékem či jogurty.
5. Maso by mělo hlavně vonět. Neváhejte vybraný a zaplacený kus vepřového či hovězího přímo v prodejně očichat a jemně se ho dotknout.
6. Čerstvá ryba má lesklou kůži, vypouklé, jasné oči, pěkně červeně zbarvené žábry. Prstem maso zmáčkněte, zda je dost pevné. Ryby nabízené z pultu by měly být obsypané drceným ledem.
7. Milujete lososa? Pamatujte, že čím červenější maso, tím tučnější. Kvalitní losos má pevné maso, které se nerozpadá, jeho vůně je příjemná. Syrový je cítit rybinou jen lehce.
8. Kvalitní ovoce není na povrchu nijak porušené a otlučené. Navíc si u zboží můžete přečíst, o jakou odrůdu se jedná, lze odhalit zemi původu. Pozor na pouliční nákupy ve velkém horku. Ovoce se na stáncích rychleji kazí.
9. Oblíbila jste si krájené ovoce? Vybírejte si to, které je umístěné v chladicích boxech. Každý balíček by měl mít na etiketě uvedenou dobu použitelnosti. Obal by měl být samozřejmě neporušený.
10. Zboží podléhající rychlé zkáze – saláty, salámy, dorty a další lahůdky – snězte vždy během doporučeného období. Neskladujte je dlouho ani v chladném prostředí.
11. Neodpustíte si čerstvé pečivo každý den? Možná nevíte, že i obyčejný krajíc chleba vám pomůže shodit přebytečná kila, a navíc úspěšně bojuje proti špatné náladě. Odhalil to nedávný výzkum australských vědců.
Jak si opravdu pochutnat
+ Chlazené potraviny vkládejte do košíku jako poslední zboží před cestou k pokladně. Připlaťte si za chladicí tašku.
+ Vařte z čerstvých surovin.
+ Omezte nákup mražených a jinak upravených výrobků.
+ V ledničce mějte nastavenou teplotu na 3 °C.
+ Nedojedenou konzervu nebo kelímek před vložením do chladničky co nejtěsněji uzavřete. Výrobek zkonzumujte nejlépe do dvou dnů.
+ Na syrové maso, vařené jídlo, čerstvou zeleninu nebo ovoce používejte vždy jiné příbory a nádobí.
+ Nejste si podle vůně jistá, jestli je omáčka, pečené maso nebo třeba uvařená rýže ještě dobrá? Raději neriskujte a jídlo už neohřívejte.
Zmrzlinové radovánky
Když už mlsáte, dopřáváte si ráda opravdu luxusní dobroty? Řiďte se tím i v případě zmrzliny. Jazyk rozdíl pozná. Opravdová zmrzlina totiž neobsahuje rostlinné tuky, ale jen poctivou smetanu. Je plná čokolády s vysokým obsahem kakaa, oříšků nebo ovoce. Studujte etikety a vybírejte v mrazicích boxech takovou mraženou lahůdku, která je prostá éček a vody.