Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rozmazlete se: Představujeme svět masáží

Uvolněte se, prosím
26. května 2010 | 17:48

Potřebujete rozmasírovat zatuhlý krk, příjemně relaxovat, nebo se zbavit škodlivin a celulitidy? V tom případě vyzkoušejte masáže. Poradíme vám, jak si vyberete tu pravou, vám šitou na míru.

Masáže jako takové jsou nejstarší metodou léčby, která lidstvo provází. Už pravěcí lidé nejspíš věděli, že pokud budou poraněné nebo namožené místo jemně třít, uleví si od bolesti. První psané důkazy o zdravotních účincích masáží pocházejí z doby 5000 př. n. l. z Egypta. Zmínky o tomto způsobu léčby pocházejí i z Číny, Indie, Thajska, Řecka i Říma. A postupně se umění masáží rozšířilo do celého světa. Největší rozvoj masérských technik ale nastal až ve dvacátém století. Dnes máme na výběr z tolika možností, že se v tom leckdy ztrácíme. Je známo přes sto druhů masáží z různých kultur. Mnohé z nich se vzájemně prolínají a záleží jen na vás, co bude vyhovovat právě vám. Masáže jsou příjemným zážitkem pro každého, na věku vůbec nezáleží. Dokonce existují speciální postupy pro masáže novorozenců, např. při problémech s nadýmáním.

Hlazením proti bolesti

Určitě už jste se někdy o něco „praštili“. Jaká byla vaše první reakce? Kromě zasténání jste si určitě okamžitě začali postižené místo třít a hladit rukama. A to je princip všech masáží. Navíc je to dokonalý způsob, jak se odreagovat po namáhavém dni. Některé jsou jemnější, při jiných se používá víc tlaku. Využívá se i blahodárných účinků bylinných olejů, medu nebo třeba čokolády. Léčebná masáž má široké využití. Odstraňuje bolesti svalů, zad nebo hlavy, zmírňuje ztuhlost kloubů nebo třeba stres. Nezapomeňte ale na to, že kouzlo masáží spočívá hlavně v pravidelnosti. Můžete navštívit vybrané studio nebo si maséra objednat až domů, samozřejmě za určitý poplatek. Vybírejte ho ale pečlivě. Techniku masáží se může naučit prakticky každý. Stačí mít chuť a „cit v rukou“. Každý terapeut by ale měl mít odborné kvalifikační osvědčení a znalosti anatomie i fyziologie. Nebojte se zeptat. Máte na to plné právo.

10 NEJZNÁMĚJŠÍCH MASÁŽNÍCH UMĚNÍ SVĚTA

KLASICKÁ REGENERAČNÍ MASÁŽ

tzv. švédská masáž

Tento způsob má poměrně široké využití. Uvolňuje zatuhlé klouby a bolavé svaly. Pomáhá odstranit stres, bolesti hlavy a zad. Není nutné masírovat celé tělo, záleží na vás, co si zvolíte. Zpomaluje stárnutí, zrychluje odbourávání tuků a udržuje člověka ve skvělé psychické kondici. Pokud vás najednou „bolí za krkem“, není mnohdy nic lepšího než vyhledat školeného maséra.

Kolik zaplatíte: Asi 380 Kč za hodinu

MASÁŽ LÁVOVÝMI KAMENY

Nabijí vás energií!

Tento způsob využívá znalosti klasické čínské medicíny a havajských technik. Na záda vám přiloží horké lávové kameny, které působí na energetické dráhy v těle, a to má skvělý léčebný účinek. Kameny příjemně prohřejí celé tělo a uvolní bolesti i křeče. Zlepší celkový stav organismu a pomůžou i při poruchách spánku nebo soustředění.

Kolik zaplatíte:
asi 450 Kč za hodinu

MEDOVÁ MASÁŽ

Vyzkoušejte její blahodárné účinky

Masáže provoněné medem jsou báječnou volbou, pokud chcete zároveň detoxikovat své tělo. Při masáži se na povrch kůže vyplavují toxiny a nánosy škodlivin, které jste si nastřádali v průběhu života. Med s toxiny viditelně houstne a barví se. Po masáži se budete cítit lehce a uvolněně. Vaše pokožka bude heboučká a hladká.

Úžasné účinky při:
alergiích
potížích s krevním oběhem
výtoku u žen
poruchách spánku
plísňových onemocněních
depresích
dlouhodobé únavě
chronické rýmě
jaterních a ledvinových onemocněních
onemocnění slinivky břišní
poruchách erekce a neplodnosti
potížích s klouby a revmatismu

Kolik zaplatíte: od 500 Kč za hodinu. Ale pozor, v některých firmách za ni můžete zaplatit i trojnásobek!

ÁJURVÉDSKÁ MASÁŽ

Olejové hrátky s tělem

Masáž se velmi podobá obřadu. Vyhraďte si na ni alespoň dvě hodiny, protože jinak z ní nebudete mít ten pravý a dokonalý zážitek. Pokud se potřebujete zbavit stresu a nabrat energii, pak je to pro vás to pravé. Doslova vám obnoví vaši životní sílu. Masáž se provádí na holém těle. A zahřátým olejem se tady rozhodně nešetří, dokonce se vtírá i do vlasů. Výhodou je, že si nezašpiníte své oblečení, jednorázové kalhotky a bavlněný sarong na zabalení dostanete ještě před masáží. Jemnou mechanikou masírování vám uvolní energetické dráhy po celém těle. Po masáži ještě odpočíváte v relaxační místnosti a pak se můžete jít osprchovat.

Kolik zaplatíte:
1000 až 4000 Kč, záleží na rozsahu masáže

BAŇKOVÁNÍ – VAKUOTERAPIE

Skvělý lék na revma!

Metoda je založená na tom, že se na tělo přikládají baňky různých velikostí. Na kůži jsou přisáté díky podtlaku, který vznikne přiložením na kůži. Pokožka se v tom místě vtáhne dovnitř, začne se prokrvovat a červenat. Je to velice příjemná masáž, navíc jako bonus odstraňuje škodliviny, které se usazují ve ztuhlých svalech. Říká se, že ihned po baňkování pocítíte příjemnou úlevu.    

Úžasné účinky:

Odstraní nebo zmírní bolesti páteře a ztuhlost svalů.
Prokrví klouby a zlepší produkci přirozené tekutiny v kloubech, pomáhá na revma.
Zlepšuje funkci vnitřních orgánů, zejména střev.
Pomáhá proti celulitidě.
Nemá žádné nežádoucí účinky.

Kolik zaplatíte:

Asi 250 Kč/30 min.

Nevýhoda: v místě baňkování se můžou tvořit modřiny. Do týdne by ale měly zmizet.

Masáže nejsou vhodné při:
akutním onemocnění
horečce
křečových žilách (masáž nohou)
pocitu plnosti po jídle
nádorovém onemocnění

LYMFATICKÁ MASÁŽ

Pomozte své imunitě

Lymfatický systém odvádí za normálních okolností škodliviny a toxiny z těla. Mírná masáž může proudění lymfy příznivě stimulovat.

Úžasné účinky:

v boji s celulitidou
při otocích a zhmožděninách
při menších popáleninách
v případech, kdy tělo nadměrně zadržuje vodu
při otocích víček a „druhé“ bradě

Nevýhoda:
Doporučuje se absolvovat masáž minimálně jednou týdně, alespoň desetkrát za sebou.

Jak se projevuje porucha
lymfatického systému?

•    nejprve únavou nohou a později celého těla
•    psychických podrážděním
•    otékáním nohou a kotníků
•    později otoky v břiše i v obličeji,
•    otoky očních víček, mízních uzlin
•    oslabená imunita

Kolik zaplatíte:
asi 600 Kč za hodinu

Víte, že…
... na určité typy masáží přispívají i některé pojišťovny?
... po masáži se doporučuje nesprchovat alespoň několik hodin?
... po masáži byste měli pít hodně hodně vody, abyste odplavili co nejvíce škodlivin?


ORIENTÁLNÍ ZPůSOBY

TANTRICKÁ MASÁŽ

Rozproudí vaši sexuální energii

Tantrická masáž spojuje klasickou masáž se starodávnými tantricko-taoistickými technikami. V souladu se smyslnou a intimní atmosférou dotykem rozproudí vaši energii, naplní celé vaše tělo něhou a vzrušením. Celé tělo se při rituálu rozmasíruje teplým olejem, součástí celkové masáže je i citlivá masáž pohlaví. Ale až potom, co se tělo krásně uvolní a každý dotek začne intenzivně prožívat. Probouzenou sexuální energii masérka nebo masér rozvádí do celého těla. V rámci masáže se smyslně používají i peříčka, ručníky, apod. Vzrušení, rozkoš a energie se neprožívají pouze v genitáliích, ale v celém těle. Klient se učí, jak správně dýchat, soustředit se na sebe a vychutnávat si nádherné okamžiky uvolněné radosti a extáze.

Nevýhoda: Musíte se naučit zahodit stud.

Úžasné účinky:
•    Naučíte se přenést orgasmické prožitky z pánevní oblasti a intimních zón do celého těla.
•    Uvolníte se od stresu a napětí.
•    Mnoha mužům pomáhá od poruch erekce, u žen je prospěšná při problémech s otěhotněním (pokud nemají fyziologickou příčinu).
•    Přináší novou inspiraci do sexuálního života.

Kolik zaplatíte:
asi 3000 Kč

SHIATZU

Tradiční japonské pohlazení

Maséři shiatzu ví, jak proudí energie v těle, a znají jednotlivé dráhy a funkce orgánů. Masáž se provádí vleže na zemi na měkké podložce, masér proto může použít takovou sílu tlaku, jaké je třeba. Masáž se provádí pomocí dlaní a prstů přes oblečení. Podporuje celkové zdraví i v rámci prevence. Při masáží se využívá i znalosti akupunkturních bodů, reflexní terapie a léčebných hmatů. Obnovuje nerovnováhu energií v potřebných částech těla.  

Úžasné účinky:

•    při bolestech zad
•    potížích se spánkem
•    při stresu
•    chronických onemocněních trávicího traktu

Více informací:
www.tantramasaze.com
www.masaze-shiatsu.cz
www.kamnamasaze.cz
www.masaze.info/

THAJSKÉ MASÁŽE

I bolest může ulevit od bolesti: Prastaré léčitelské umění

Metoda je založená na tom, že se systematicky stlačují body energetických drah těla. K tomu se používá různého tlaku i síly. Maséři nepožívají jen palce nebo dlaně, ale třeba i lokty, kolena a chodidla. To uvolňuje bolest, ztuhlost i napětí. Zbaví vás migrén, bolestí hlavy i páteře. Po masáži budete odcházet spokojení, relaxovaní a plní energie. Thajským masážím se také říká „jóga pro líné“, protože hlavní idea pochází z jógy a akupresury. Každá masáž většinou začíná minutovou modlibou, během které se maséři meditativně obracejí k zakladateli umění. Pokud dáváte přednost spíše jemnějším technikám, vyberte si thajskou olejovou masáž. Při ní se používají přírodní oleje. Uvolňuje napětí a ztuhlost svalů.

Nevýhoda: Při masážích se vyvíjí daleko větší tlak, můžete proto pociťovat i bolest.

Kolik zaplatíte: asi 350 Kč za 30 min., od 600 Kč za hodinu

BOWENOVA MASÁŽ

Navrátí vašemu tělu rovnováhu

Je to velmi mladá, zato účinná metoda. Využívá se jemňoučkého tlaku na určité partie pomocí prstů nebo palců. Masér jimi pohybuje kůží přes šlachu nebo sval, pak na příslušnou oblast zatlačí, a nakonec povolí. Mezi jednotlivými sériemi se dělá asi dvouminutová pauza, aby tělo dokonale zpracovalo informace, které mu masér „posílá“. Často ji používají i fyzioterapeuti a chiropraktici. Zlepšuje také krevní a lymfatický oběh. Je účinná prakticky na kteroukoliv fyzickou nebo fyzickou nerovnováhu v těle.

Úžasné účinky:

Posílí vaše samoléčebné schopnosti.
Poradí si se stresem a únavou.
Báječné proti zánětům kloubů, astmatu, rozedmě plic a senné rýmě.
Uleví při potížích s trávicím systémem, ledvinami.
Pomáhá při vbočených palcích a kladívkových prstech.
Proti bolestem zad, břicha, hrudníku nebo hlavy.
Zlepšuje nedoslýchavost a potíže s trojklaným nervem.
Na ztuhlé svaly, zánět sedacího nervu.
Pomůže proti otokům a napětí prsou.
Zmírňuje onemocnění vnitřních orgánů.
Narovnává deformity a napravuje mírná ochrnutí.
Při zhoršeném odtoku lymfy.
Uleví při sportovních úrazech.

Omezení po masáži: Je důležité hodně pít, abyste zbavili organismus toxických látek. Také byste se dalších pět dní neměli koupat v příliš horké nebo ledové vodě.

Cena: od 400 Kč za 30 min

Autor: Jana Šlegrová