Podzimní superpotraviny: Pomůžou s kily, a za málo peněz
Stačí vědět, po čem sáhnout, a z věčné chuti na něco sladkého si můžete udělat barevnou a výživnou sklizeň energie.
Když dny začínají být kratší a počasí chladnější, tělo si často říká o vydatnější jídlo. Místo kalorických pastí ale můžeme vsadit na sezonní suroviny, které zasytí, zahřejí a dodají nám potřebné vitaminy i minerály. Jablka, dýně, zelí nebo třeba švestky jsou dostupné, levné a v kuchyni mají široké využití – od polévek přes saláty až po zdravé dezerty. Podzimní jídelníček tak může být chutný, pestrý, a přitom stále přátelský k naší linii i peněžence.
Jablka
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravá: Obsahují hodně vlákniny (zejména pektin), která podporuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a na dlouhou dobu zasytí. Jsou plná antioxidantů a vitaminu C.
Tipy do jídelníčku:
- Nakrájené jablko se skyrem a chia semínky jako rychlá dopolední svačina.
- Pečené jablko se skořicí s trochou bílého tvarohu jako zdravý dezert.
- Nastrouhané do ovesné kaše nebo jogurtu.
- Přidané do salátu (např. s vlašskými ořechy a kozím sýrem).
Dýně
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč je zdravá: Tahle zářivá kráska je nízkokalorická, ale bohatá na vlákninu a betakaroten (pro zdraví očí a pokožky). Všechny její druhy mají jemnou, nasládlou chuť a zasytí.
Tipy do jídelníčku:
- Krémová dýňová polévka se zázvorem.
- Pečená dýně jako příloha k masu místo brambor.
- Dýňové pyré do smoothie nebo lívanců.
- Pečená dýně na kostičky do salátu s fetou.
Hrušky
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravé: Obsahují hodně vlákniny a přirozeně sladkou chuť, která pomáhá zahnat chutě na sladké. Jsou šetrné k trávení.
Tipy do jídelníčku:
- Čerstvá hruška jako sladká svačina.
- Zapečená s ořechy a medem jako dezert.
- Nakrájená do salátu s rukolou a modrým sýrem.
- Smoothie s hruškou a špenátem.
Zelí a kapusta
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravé: Největší bojovníci proti virózám. Obsahují hodně vitaminu C, antioxidantů a vlákniny. Pomůžou uzdravit střeva, podporují imunitu, trávení a působí proti zánětům.
Tipy do jídelníčku:
- Kysané zelí jako příloha i zdroj probiotik.
- Dušená kapusta s česnekem a olivovým olejem.
- Čerstvé zelí do salátu (coleslaw v odlehčené verzi s jogurtem).
- Kapustové „chipsy“ upečené v troubě.
Červená řepa
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč je zdravá: Obsahuje betain, který pomáhá k regeneraci jater, podporuje krvetvorbu a zlepšuje výkon. Je zásobárnou antioxidantů.
Tipy do jídelníčku:
- Salát z pečené řepy s kozím sýrem.
- Smoothie s řepou, jablkem a zázvorem.
- Polévka „boršč“ nebo krémová řepová.
- Nakládaná řepa jako příloha k podzimním jídlům.
Houby
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravé: Mají málo kalorií, přitom obsahují bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerály (selen, draslík). Posilují imunitní systém.
Tipy do jídelníčku:
- Houbové rizoto s rýží nebo bulgurem.
- Grilované žampiony plněné zeleninou.
- Sušené houby do omáček a polévek.
- Nakrájené houby do vajíček k snídani.
Vlašské ořechy
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravé: Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují srdce, mozek a nervový systém. Mají hodně zdravých tuků, proto stačí malá dávka.
Tipy do jídelníčku:
- Malá hrst jako dopolední svačina.
- Do ovesné kaše nebo jogurtu.
- Přidané do salátu nebo domácího pesta.
- Rozemleté do těsta nebo třeba do jablečného zdravého koláče.
Švestky
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravé: Mají hodně antioxidantů, podporují trávení a jsou přírodním sladidlem. Sušené švestky pomáhají proti zácpě.
Tipy do jídelníčku:
- Čerstvé švestky jako svačina.
- Sušené švestky v malém množství místo sladkostí.
- Kompot bez cukru jako příloha k masu.
- Do domácí granoly nebo koláče ve zdravější verzi.
Křen a zázvor
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravé: Oba působí antibakteriálně, podporují prohřátí těla a bojují proti nachlazení. Zázvor také podporuje trávení, křen pročišťuje dýchací cesty.
Tipy do jídelníčku:
- Čerstvě nastrouhaný křen k masu nebo do pomazánky.
- Zázvorový čaj se skořicí a citronem.
- Křenová omáčka v odlehčené verzi s jogurtem.
- Zázvor do smoothie nebo pečené zeleniny.
Čočka a další luštěniny
Podzimní superpotravinyAutor: istock.comProč jsou zdravé: Jjsou plné rostlinných bílkovin, vlákniny a minerálů (železo, hořčík). Zasytí nadlouho a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Tipy do jídelníčku:
- Čočkový salát se zeleninou.
- Hustá čočková polévka.
- Luštěninová pomazánka na chleba.
- Přidané do zeleninového kari.
Další zajímavé a inspirativní články z oblasti módy, zdraví, krásy, ale i tipy do domácnosti a zajímavé rozhovory najdete v aktuálním vydání týdeníku Blesk pro ženy! Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného v našem iKiosku!
