Úterý 10. září 2024
Svátek slaví Irma, zítra Denisa
Zataženo, déšť 20°C

Proč tampony vysušují pochvu? Víme, jak vyzrát nad vaginální suchostí

  • Proč tampony vysušují pochvu? Víme, jak vyzrát nad vaginální suchostí
    9. srpna 2024 | 06:00

    Dámské hygienické pomůcky řeší většina z nás minimálně polovinu svého života. Snad každá žena touží při menstruaci po co největším pohodlí, a proto používá tampony, díky kterým má možnost v uvozovkách zapomenout na to, že menstruuje. Takové pohodlí si ale při nevhodném výběru a dlouhodobém používání vybere svou daň. Proč? Proč tampony a vůbec celkově menstruační pomůcky vysušují vagínu a jak nad ně s pohodlím vyzrát?

    Pod vaginální suchostí se rozumí obtíže, které vznikají kvůli nedostatečné tvorbě poševního sekretu. Vnitřní prostor pochvy a jejího okolí je pokrytý sliznicemi, které musí být neustále vlhké, aby zůstaly zdravé. Pokud sliznice vyschnou, dochází kromě nepříjemných potíží spojené jak už se sexem, tak také ke zvýšenému riziku onemocnění, jako jsou infekce.

  • Bělí se chlórem, který vysušuje!

    Nejen tampony, ale i spousta dalších hygienických pomůcek se vyrábí z umělých, chemicky bělených materiálů, či pesticidy napuštěné buničiny. Aby hygienické potřeby navozovaly dokonalý a mnohými žádoucí pocit čistoty, jsou chemicky běleny pomocí chlóru. S tímto plynem se však volně v přírodě nesetkáváme, pouze s jeho sloučeninami. V našem těle se přirozeně vyskytuje například jako součást trávicích šťáv. Spousta ho však je do těla dodávána z okolí během každodenního života. Naše tělo jej špatně odbourává, a tak se v něm hromadí.

    Dioxiny, jak se souhrnně označují chemické sloučeniny chlóru, jsou pro živé organismy toxické. Poškozují hormonální systém a mohou způsobovat neplodnost a některé z nich mohou vést i k rakovinnému bujení či vývojovým vadám u nenarozených dětí. Dioxiny může moderní člověk potkat během života ve městě na mnoha místech, nicméně u hygienických potřeb neexistuje kromě estetiky, žádný rozumný důvod pro bělení. 

    Více informací o vaginální suchosti se dozvíte v rozhovoru s MUDr. Kamilou Nouzovou, která navštívila pořad Ženy na síti: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Zdraví kupředu

    Když si představíte, že při menstruování máte ve své vagině chlór a další škodliviny, tak jistě rychle pochopíte důvod, proč je vaše vagina suchá. Při dlouhodobém používání těchto vybělených pomůcek si koledujete nejen o suchý sex, ale i o spoustu onemocnění, které s nerovnováhou vlhkosti souvisí. Ideální variantou, jak si zachovat menstruační pohodlí, můžou být tampóny ekologické, které nejsou chlórem běleny, anebo menstruační kalhotky, či kalíšek.

  • Vznik poševních infekcí

    Další častý materiál, ze kterého se tampony a vůbec většina menstruačních pomůcek vyrábějí, je bavlna. Konvenční bavlník se stříká pesticidy, herbicidy, hnojivy a dalšími chemikáliemi. Ty pak do okolního prostředí uvolňují jedovaté látky a část z nich zůstane i v samotné bavlně, z níž se pak vyrábějí samotné pomůcky. Pokud jsou vložky navíc ještě ovoněné nebo jsou vybaveny neutralizátorem zápachu, obsahují další škodlivé látky, jako jsou syntetická barviva, parfemace a další. Vložky mají často na spodní straně umělou vrstvu, která má zabránit protékání krve a ušpinění spodního prádla. Ta však brání pokožce v dýchání, čímž se zvyšuje riziko vzniku poševních infekcí.

    Věděli jste, že….

    Průměrná žena spotřebuje za svůj život až 10 000 vložek a tamponů.

Autor: Monika Vráblíková
Klíčová slova:  sex, zdraví, vagina, TĚLO, zdraví a nemoci
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...