Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak jste na tom se zdravím? Tento test vám zabere jen 2 minuty

  • 31. července 2017 | 06:00

    Tato cvičení trvají jen chvíli a odhalí překvapivě hodně. Vyzkoušejte několik našich rad a zjistěte, jak jste na tom se svým zdravím. Nezabere to víc než dvě minuty. 

  • Sluch

    Autor: istock.com

    Vezměte si hodinky s vteřinovou ručičkou a jděte do tiché místnosti. Zacpěte si jedno ucho a hodinky přiložte k druhému. Pak je pomalu od ucha oddalujte. Měli byste tikání slyšet i na vzdálenost napřímené paže. Pokud výsledky testu nedopadly nejlépe, vyhledejte svého praktického lékaře, který s vámi udělá další sluchová cvičení. 

  • Plíce

    Autor: istock.com

    Snadný způsob, jak můžete prověřit zdraví svých plic, je svižná dvouminutová procházka během rozhovoru. Nebo také můžete telefonovat, zatímco jdete nahoru nebo dolů po schodech. Pokud vám dojde dech, hodně se zrychlí, je nepříjemný nebo začnete sípat, zajděte ke svému lékaři na celkovou prohlídku.

  • Svěžest dechu

    Autor: istock.com

    „Zkouška dýcháním do rukou ne vždy funguje, protože můžete více než svůj dech cítit své dlaně,“ říká stomatolog Jiří Pechan. Místo toho radí olíznout lžíci nebo zápěstí. Až slina zaschne, přičichněte si. Pokud váš dech nevoní, nebude vonět ani slina. Co dělat? Je čas na ústní hygienu nebo návštěvu zubaře. 

  • Břicho

    Autor: istock.com

    Pokud vám nepracují správně střeva, může jídlu trvat déle, než bude stráveno – to může svědčit o syndromu dráždivého tračníku nebo signalizovat vážnější střevní problémy. Snadný způsob, jak změřit dobu trávení, je sníst sladkou kukuřici a zkontrolovat stolici – tělo totiž nestráví skořápky kukuřičného jádra, takže jsou ve stolici vidět. Než se objeví, mělo by uběhnout něco mezi 24 až 48 hodinami, ale jak to bude trvat déle než 72 hodin, už by mohl být důvod k obavám. Pokud si nejste jistí a máte i další příznaky jako bolest, krvácení nebo rychlý úbytek váhy, vyhledejte lékaře.

  • Paměť

    Autor: Shutterstock.com

    Zkuste násobky sedmi nebo vyjmenovaná slova po B. Kam jste se dostali? Ke třetímu, pátému? Ajaj. Čím déle to trvá, tím „starší“ je váš mozek. Dostat se k 70 je dobrý výsledek. Nebo někoho poproste, aby umístil deset věcí na tác. Deset vteřin se na ně dívejte, pak zavřete oči, zatímco někdo tác odnese. Schválně, kolik si jich zapamatujete? Pokud je to 6 až 7 věcí, vaše paměť je v dobrém stavu. Jestliže méně, chtělo by to začít trénovat mozek. 

    Jaké potraviny vám zlepší paměť a koncentraci?

    Video se připravuje ...
    8 potravin pro lepší paměť a koncentraci • VIDEO: iStock.com/ Moje zdraví/ Markéta Tošnarová

  • Riziko mrtvice

     

    Autor: istock.com

    Japonská studie zdravých lidí ve středním až starším věku tvrdí, že u lidí, kteří nedokážou stát na jedné noze 20 vteřin, je větší pravděpodobnost vzniku mrtvice. „Stání na jedné noze posiluje svaly a vazy okolo kotníků a kolen a vylepšuje rovnováhu a koordinaci,“ říká fyzioterapeut Jan Novotný. „Opřete se o zeď, pokud potřebujete, a cvičte rovnováhu dvě minuty denně.“

  • Držení těla

    Autor: istock.com

     

    Napětí v krku a ramenou může vést k tomu, že se začnete hrbit. Postavte se zhruba 3 centimetry od zdi a opřete si o ni záda. Na kříž položte ruce, dlaní ke stěně. Napněte břišní svaly, dokud se dlaň nedotkne zdi. V této pozici by se mělo vaše tělo dotýkat stěny ve čtyřech bodech: kostrč, dlaň, lopatky a hlava. Pokud musíte zaklonit hlavu, aby se zdi dotýkala, měla byste na držení těla zapracovat. 

  • Pružnost

    Autor: istock.com

    Pokud si nedokážete za zády rozepnout podprsenku jednou rukou, mohlo by to svědčit o vašich zkrácených prsních svalech. Protahujte je, ať nejste hrbatá! Čím jste starší, může malá ohebnost způsobovat zranění. Abyste si udržela pohyblivá ramena, předkloňte se přes židli, paže spusťte volně podél těla a začněte jimi houpat dopředu a dozadu. Pak se pomalu zvedněte a zakloňte hlavu. Ruce rozpažte, ať se protáhnete. A choďte na jógu!

  • Štítná žláza

    Autor: istock.com

    Zvýšená činnost štítné žlázy nakopne tělesné funkce a vyvolá neklid, hyperaktivitu, průjem, křeče ve svalech, rychlý tep a ztrátu váhy. Natáhněte ruku dlaní dolů a na její hřbet položte list papíru. Pokud se papír hodně třese a projevuje se u vás některý z uvedených příznaků, zajděte si k lékaři. 

  • Mozek

    Autor: istock.com

    (Ne)chopnost dotknout se prstem špičky nosu je známá spíš jako test opilosti, nicméně může signalizovat i vážné neurologické nemoci jako otřes mozku, roztroušenou sklerózu nebo mrtvici. Pokud jsou nervové buňky v mozku poškozené, ovlivňuje to koordinaci a vnímání hloubky. Řekněte někomu, aby se posadil naproti vám na délku paže a aby pohyboval prsty do obou stran, pak dozadu a dopředu – a pokaždé se pokuste dotknout se jeho prstů. Poté se stejným prstem dotkněte špičky svého nosu. Pokud pořád míjíte prsty svého kamaráda nebo svůj nos, je čas na lékařskou prohlídku. 

  • Zrak

    Autor: istock.com

    Podívejte se na velké okno (nejlépe s co nejvíce skleněnými tabulkami) z co největší dálky, ideálně přes celou místnost. Nejdřív jen pravým okem 30 vteřin a pak levým. Měla byste vidět okraje rámu jako vertikální a horizontální rovnoběžné linie. Pokud rámy vypadají, že rovné nejsou, je čas zajít k očaři.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...