Středa 26. června 2024
Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav
Polojasno 27°C

S nadváhou, postižením nebo transgender žena: Které vítězky královen krásy se vymykají nastaveným standardům?

  • S nadváhou, postižením nebo transgender žena: Které vítězky Miss se vymykají nastaveným standardům?
    11. června 2024 | 05:00

    Třiadvacetiletá Sara Milliken se před pár dny stala novou Miss Alabamy a její vítězství v této prestižní soutěži vyvolalo velké pozdvižení. Mladá žena totiž váží 150 kilogramů a naprosto se tak vymyká nastaveným standardům. Sara však není jediná žena, která svým vítězstvím šokovala. Které další krásky vzbudily získáním korunky mezi lidmi rozruch?

  • Miss Alabama váží 150 kilogramů

    Poté, co se vítězkou v soutěži National American Miss stala Sara Milliken, snesla se obrovská vlna kritiky. Lidé novou královnu krásy nešetřili a pod videem z její korunovace převažovaly negativní komentáře. Podle kritiků je u obézní vítězky problematické hlavně to, že pořadatelé soutěže i porota jejím vítězstvím podporuje nadváhu, která s sebou přináší spoustu zdravotních problémů. Pořadatelé nejspíš chtěli nabourat zažité stereotypy ženské krásy, podle odborníků však zvolili opačný extrém a označili za krásné něco, co je zároveň velmi nezdravé.

    VIDEO: Slavné české modelky, které dobyly svět

    Video se připravuje ...
    Slavné české modelky, které dobyly svět • VIDEO: Videohub

  • Neměcko má nejstarší Miss

    V roce 2020 byla soutěž Miss Germany plná změn. Mohly se jí zúčastnit dívky a ženy ve věku 18 až 39 let a nově také ženy, které už byly vdané a měly děti. Díky tomu se tak vítězkou stala Leonie Charlotte von Hase, která v té době měla pětatřicet let. Letos se vítězkou stala dokonce o čtyři roky starší architektka Apameh Schönauer, která do šesti let žila v Íránu a teprve poté se přestěhovala s rodiči do Německa. Nyní je vdanou maminkou dvou dětí. 

  • Miss Nizozemsko se stala transgender žena

    V roce 2023 nizozemskou soutěž krásy poprvé v její 94leté historii vyhrála transgender žena. Třiadvacetiletá modelka Rikkie Valerie Kollé se narodila jako muž a už v jedenácti letech zahájila svou proměnu. Poslední operaci podstoupila v roce 2023 a ta z ní udělala ženu se vším všudy. V soutěži krásy porotu zaujalo hlavně její vystupování a jasná vize a podle pořadatelů její výhra znamená důležitý krok směrem k rozmanitosti a inkluzi ve světě soutěží krásy.

  • Miss, která se nelíbila

    Když stála na pódiu v Paláci kultury a sportu v Ostravě-Vítkovicích, bylo jí teprve osmnáct let. Historicky první Miss ČSSR v roce 1989 sledovalo 16 tisíc diváků. Ivana Christová se od ostatních blonďatých účastnic velmi lišila a možná právě proto vyhrála. Diváci však s jejím vítězstvím spokojeni nebyli a po vyhlášení ji vypískali. 

  • Miss Iowa vyhrála žena s postižením

    V roce 2013 se Miss Iowa stala sympatická blondýnka Nicole Kelly, která se narodila bez levého předloktí. Její postižení ji však nikdy v ničem neomezovalo. Vyzkoušela snad všechny sporty, od basketbalu po potápění, ale největší vášeň našla na jevišti. Nicole tehdy učarovala porotu svým nadšením ze života a pozitivní energií.

  • Krátké vlasy

    V roce 2013 se u nás první držitelkou korunky krásy s krátkými vlasy stala Gabriela Lašková, tehdy Kratochvílová. Ta okouzlila sympatickým projevem a právě krátký sestřih ji odlišoval od ostatních uchazeček. Přestože její vlasy rozdělily diváky na dva tábory, většina se nakonec přikláněla k názoru, že je to přece jenom příjemná změna. V roce 2023 pak svou první královnu krásy s krátkými vlasy získala také Francie. I v tomto případě vítězství Eve Gilles vzbudilo vášnivé diskuse. 

     

     

     

     

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.