Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Třešňová sezona začíná! Co jste o tomto zázračném ovoci možná netušili?

  • Třešňová sezona začíná! Co jste o tomto ovoci možná netušila?
    24. června 2023 | 06:00

    Třešňová sezona právě začíná. Využijte z letního ovoce co nejvíc. Zavařujte, zamrazujte, ať máte zásoby.

    Třešní existuje až 1000 druhů, které se liší barvou i chutí. Dělí se na srdcovky, polochrupky a chrupky. Pěstitelé třešně dělí podle doby dozrávání na rané až pozdní. V našich podmínkách můžeme první třešně sklízet už poslední týden v květnu a poslední dozrávají na konci srpna. Nejde ovšem o tytéž odrůdy. Každý třešňový týden dozrávají jiné třešně.

  • Srdcovky

    Jsou výrazné, sytě červené a jejich šťáva hodně barví. Většina z nich patří mezi rané odrůdy a dozrávají už během prvních třešňových týdnů. Mají výrazně sladkou chuť a málokdy bývají červivé. Odrůdy, které dozrávají dříve, netrpí vrtulí třešňovou, která se líhne a napadá plody až v pozdějších třešňových týdnech. Srdcovky mají měkkou dužninu a musí se rychle otrhat a zužitkovat. Nehodí se pro dlouhé skladování, proto je vhodné je hned zpracovat do kompotů, džemů, na sirup nebo do koláče.

    Jak snadno vypeckovat třešně? To se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: YouTube.com/Handimania

  • Chrupky

    Vyskytují se v několika barevných variantách a plody mají větší než srdcovky. Chrupky mohou být tmavé, žíhané a světlé. Šťáva z tmavých plodů silně barví, pestré chrupky mohou být zbarvené od žluté až k červené a poslední, světlé bývají žluté. Žluté mohou působit nedozrále, ale jejich chuť je sladká. Chrupky se dají díky pevnější dužnině lépe skladovat. V chladu vydrží v dobré kondici i několik dní. Poté je můžete zpracovat do zavařenin nebo koláčů.

  • Tipy na zpracování

    DO MRAZÁKU

    Pokud máte nadbytek třešní, jednoduše je zamrazte. Zamrazujte jen dokonalé, nepoškozené plody. Pokud nechcete přijít o vitaminy a o šťávu, použijte celé třešně. Opláchněte je, osušte a vyskládejte na tácek. Dejte do mrazáku a druhý den je sesypte do sáčku. Nebudou tak přilepené k sobě a ze sáčku můžete odebrat takové množství, jaké právě potřebujete.

    NASUŠIT

    Zralé a přezrálé třešně zbavte stopek a rozložte na síta. Třešně se nesmějí dotýkat, jinak začnou hnít. Na sítech se nechají 1–2 dny podle venkovní teploty zavadnout, změknou a krásně se z nich pak odstraní pecka, buď vymáčknutím, nebo háčkem na vypeckování. Poté je sušte na plechu při 60 °C. Správně usušené třešně mají konzistenci rozinek. Nesmějí být ani vysušené, ani tvrdé.

    NA SIRUP

    Asi 3 kg třešní zalijte dvěma litry vody a přiveďte k varu. V průběhu vaření je rozmačkávejte. Když jsou třešně měkké a rozvařené, tak je propasírujte. Přidejte 1500 g cukru a 7 g kyseliny citronové. Opět zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup pak přelijte do vypláchnutých lahví. Uchovávejte v chladu.

  • Co jste možná netušili...

    POŘÁDNÁ PORCE VITAMINŮ

    Třešně obsahují draslík, hořčík, vápník, zinek, železo i křemík. Z vitaminů pak C, B, E. Za barvu třešní může antokyan, který se podílí na tom, aby byly tkáně v těle třešně pevné a pružné. Třešně jsou také skvělým antioxidantem.

    PRO LEPŠÍ SPÁNEK

    Třešně obsahují větší množství hormonu melatoninu, než jaké dokáže tělo vyprodukovat. Proto jsou dokonalým pomocníkem při nespavosti.

    ZLEPŠUJÍ PAMĚŤ

    Obsahují anthocyaniny, které se běžně používají při léčbě demence, Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby.

    PROTI KŘEČÍM

    Třešně jsou skvělé i pro sportovce. Díky obsahu antokyanů zabraňují křečím a ulevují od bolesti svalů. Pokud vyrážíte na dlouhé túry na hory, přibalte je ke svačině.

    CO S PECKAMI?

    Jsou výborným zásobníkem tepla. Pecky usušte, zašijte do látkového sáčku a máte skvělou termo podušku. Po zahřátí ji můžete pokládat na bolavá místa na těle. Takový pytlík je pak vhodný i na masáž rukou či nohou.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.

    8431016:gallery:false:false:false

Autor: Erika Pilátová
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, ovoce, třešně
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...