Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co prozradí typ postavy o vašem zdraví? Víc, než byste možná čekala!

  • Co o vás prozradí typ postavy?
    27. června 2023 | 06:00

    Když se vysloví slovo tuk, řadě žen okamžitě naskočí husí kůže. Přitom většinu z nich napadne pouze jedna myšlenka – hlavně ho nemít nadbytek nikde na těle. Co když vám ale řekneme, že určité množství tuku je naopak ze zdravotního hlediska potřebné a žádané, a navíc ještě dokáže mnoho prozradit o fungování vašeho těla? Jste spíš typ přesýpacích hodin, hrušky, jablka nebo má vaše postava tvar písmene Y? Tohle o vašem zdraví prozradí tuk v jednotlivých partiích!

  • K čemu v těle slouží tuk a proč ho potřebujeme?

    Tuk má pro naše zdraví zásadní význam. Tuková tkáň slouží k uvolňování hormonů ovlivňujících metabolismus i chuť k jídlu. Kromě toho souvisí také se správnou tvorbou inzulinu v těle a může mít také vliv na citlivost a poruchy této funkce. I když je ve správné míře tělesný tuk nepostradatelný, je jasné, že podobně jako v jiných případech jeho velké množství může být na škodu a představovat určitá rizika. Tvoří se především v důsledku konzumace nadměrně kalorických jídel. Rozšiřování a vznik velkého množství tukových buněk pak stojí za vznikem celé řady nemocí a chronických zánětů. V neposlední řadě má vliv i na zdravé fungování vašeho metabolismu. Jak získat nad tukem tu správnou kontrolu a co vám napovídá ukládání tuku podle typu postavy?

    VIDEO: Jaké jsou nejdůležitější zásady pro zdravé hubnutí? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Zásady zdravého hubnutí s Kateřinou Cajthamlovou • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Postava typu jablko

    Ženy s postavou typu jablko mívají nejčastěji zkušenosti s ukládáním většího množství tuku v oblasti břicha, prsou a rukou. Břišní viscerální tuk je považován za nejběžnější typ tělesného tuku. V přiměřené míře se ho nemusíte nijak obávat, protože menší množství břišního tuku je podle odborníků v pořádku a značí, že v těle funguje všechno správně. Jde o vnitřní tuk, který obaluje všechny orgány v těle, proto jeho velké množství naopak představuje riziko pro zdraví. Nejčastěji se tvoří v důsledku konzumace nadměrně kalorických, tučných potravin bez nutriční hodnoty, obvykle za jeho tvorbou stojí pojídání sladkostí s velkým množstvím cukru nebo bílého pečiva a průmyslově zpracovaných potravin. Vliv na něj má také nedostatek fyzického pohybu.

    Jestli se i vás týká větší břicho, může jít o signál špatně fungujícího metabolismu a hormonální nerovnováhy. K ukládání tuku do oblasti břicha dochází velice často také s přibývajícím věkem. Jde o přirozený normální proces, při němž dochází ke změně oblasti, do které se tuk ukládá. Po menopauze mají navíc i svaly tendenci se zmenšovat a začíná je nahrazovat tuk. S věkem je tedy tvorba břišního tuku normálním jevem a dochází k ní častěji. Pokud ale neprocházíte menopauzou, zaměřte se na další faktory, které by mohly mít vliv na vaše hormony. Záleží například i na lécích, jaké užíváte. Stejně tak ke hromadění tuku v horní části paží většinou dochází v důsledku hormonálních změn. O tom svědčí i fakt, že u žen se v této oblasti těla ukládá větší množství tuku častěji než u mužů.

     

  • Postava typu hruška

    Postava tvaru hrušky má přesně opačný problém než postava typu jablko. Tuk se jí nejvíce ukládá do boků a stehen, naopak ramena a pas mívá úzké. S velkým množstvím tuku v bocích mají problém zejména ženy. Tuk se do boků nejčastěji ukládá vlivem dědičnosti, příčinou ale může být také nadměrná konzumace potravin obsahujících lepek nebo mléka. Může tedy jít i o náznak bezlepkové intolerance a potravinové alergie. Pomoct vám může zařazení do každodenního programu více pohybu, který lidem s výraznějšími stehny, pozadím a boky většinou chybí. Na vině může být také antikoncepce. Estrogen, který je v ní obsažený, bývá v případě hromadění tuku v bocích častým viníkem. Tuk na pozadí a stehnech je zapříčiněn podobně jako tuk na břiše nezdravým životním stylem.

  • Postava ve tvaru Y

    Postava ve tvaru písmene Y, někdy také obráceného trojúhelníku, má proporce přesně naopak než tvar hrušky. Nemá úzký pas, má široká ramena, ale úzké boky. Tuk v oblasti paží, jak jsme už popsaly výše, má co do činění s vašimi hormony. Oproti tomu tuk v pase a dolní části zad, který má postava typu Y společný s křivkami ve tvaru jablka, je spojován s jídelníčkem s nedostatkem bílkovin a s bezbílkovinovými dietami. Bývá také důsledkem pojídání nezdravých průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných uhlohydrátů i pití slazených nápojů. Tuk v dolní části zad se běžně vyskytuje i u mužů. Za větším břichem může mimo jiné stát kromě nezdravého stravování také zvýšené nadýmání a plynatost. 

  • Postava tvaru H a přesýpacích hodin

    Ženy s atletickou postavou obdélníkového tvaru H (rovná postava) ani s postavou ve tvaru přesýpacích hodin s úzkým pasem a nízkou mírou tělesného tuku se o své zdraví nemusí nijak zvlášť obávat. A to ani v případě, že nemají zcela ploché břicho. Malé množství tuku v této oblasti ukazuje, že se těšíte dobrému zdraví. Vypadá to, že se zdravě stravujete, dodržujete zdravý životní styl a dostatečně se hýbete. Jen tak dál!

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.