Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vyvracíme 7 nejčastějších mýtů o menopauze! Jak je to doopravdy?

  • Nejčastější mýty o menopauze
    3. dubna 2023 | 06:00

    Na tohle složité období vás asi nikdo nepřipraví. To ale ještě neznamená, že byste se období, které do života každé ženy zkrátka patří, měla obávat. Jaké jsou nejčastější mýty o menopauze a proč byste jim měla urychleně přestat věřit?

  • Mýtus č. 1: Menopauza je nemoc

    Menopauza se projevuje jako nemoc. Alespoň to vám budou ostatní tvrdit. To ale není vůbec pravda. Pokud máte vážné zdravotní potíže, vyhledejte lékaře. Menopauza se sice vyznačuje souběhem několika symptomů dohromady, které mohou trvat i několik let, ani tak se ovšem nejedná o žádnou chorobu, pouze o počátek dalšího životního období dospělé ženy. Snažte se na něj nahlížet pozitivně nebo alespoň neutrálně. Tím, že v souvislosti s menopauzou budete myslet na samá negativa, si v ničem nepomůžete.

    Jak ho poznat a co je to přechod? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Trable s menopauzou - 1. díl. Co je to přechod? • VIDEO: Videohub

  • Mýtus č. 2: Nepravidelná menstruace = menopauza

    Nejedno neplánované těhotenství začalo tak, že se žena mylně domnívala, že je už v přechodu. Abyste ovšem s jistotou mohla říct, že už vám menstruace skutečně nadobro skončila, musíte čekat déle než pár měsíců. Pokud míváte nepravidelné krvácení, které se čas od času některý měsíc nedostaví vůbec, bude to způsobeno patrně jinými problémy, ale zdaleka se nejedná o menopauzu. Proto se dál chraňte tak, jak jste byla dosud zvyklá, a raději vyhledejte svého gynekologa. Podle lékařů se fakt, že už nejspíš skutečně nebudete menstruovat, potvrdí, až když se vaše dny nedostaví po období celého jednoho roku a déle. Ale pozor. I kdyby se dostavilo pouze jednou nebo párkrát za uplynulých dvanáct měsíců, ještě stále to nemusí znamenat, že jste v přechodu.

  • Mýtus č. 3: Příznaky menopauzy i po deseti letech?

    Při menopauze klesá hormon estrogen a s tím souvisí i mnohé počáteční příznaky menopauzy, jako jsou bolest hlavy, akné nebo výkyvy nálad. Ty se však hlásí o slovo maximálně prvních 4 a půl až 7 let. Mnozí lidé se ale domnívají, že na menopauzu mohou svádět všechny své zdravotní potíže – ještě ke všemu, když prodělali menopauzu před více než deseti lety. Pamatujte na to, že každý člověk je trochu jiný, proto jeho tělu potrvá jinak dlouho si zvyknout na větší hormonální změnu, jakou konec krvácení představuje. Obecně však platí, že nejintenzivnější projevy přechodu bývají zezačátku a časem slábnou. Je tak velice nepravděpodobné, že by přetrvaly déle, než je zmiňovaný odhadovaný interval sedmi let.

  • Mýtus č. 4: Krátce před menopauzou už nemůžete otěhotnět

    I když podle statistik s věkem skutečně klesá pravděpodobnost početí, rozhodně na to nesázejte. Pamatujte na to, že než u vás dojde k úplnému skončení menstruace, stále ovulujete, tím pádem můžete otěhotnět. Nemyslete si, že jen kvůli tomu, že už na dítě nemáte věk, protože je vám 45, už k tomu nemůže dojít. Naopak krátce před menopauzou je "šance na početí" ještě poměrně vysoká. Dokud menstruujete a pokud už neplánujete další potomky, při milování se raději chraňte.

  • Mýtus č. 5: V přechodu nehrozí bolest podbřišku

    Myslíte si, že křeče v podbřišku jsou nutně spojeny pouze s vašimi dny? Jste na omylu. Ne zcela vítanou pravdou je, že i když se zbavíte pravidelného každoměsíčního krvácení, bolesti podbřišku se u vás mohou dál vyskytovat. V začátcích menopauzy jde dokonce o jeden z průvodních jevů.

  • Mýtus č. 6: Menopauza souvisí se stářím

    Cítíte se stará jenom kvůli tomu, že už se u vás dostavil konec menstruace? Pak vás uklidníme. Jde o jeden z nejrozšířenějších mýtů vůbec. Věk má vliv na konec krvácení skutečně pouze minimální. I když je pravda, že průměrný věk, kdy ženy přestávají menstruovat, je až kolem 51 let, i zde platí to, že každá žena to má jinak. Roli hrají genetika a dědičnost, ale také životní styl, zlozvyky jako kouření, prodělané operace i celková kondice ženy. Do přechodu se tedy může dostat žena už ve třiceti, stejně jako ve čtyřiceti i v padesáti. Rozhodně se tedy nejedná o projev stáří.

  • Mýtus č. 7: Za deprese může menopauza

    Myslete na to, že je rozdíl mezi občasnými výkyvy nálad či smutnou náladou a psychickým onemocněním depresí. V takovém případě jde o trvalý stav bezmoci a frustrace, který si vyžaduje pomoc psychiatra. Menopauza skutečně není omluvenkou vaší podrážděnosti ani původcem vašeho trápení. To, že zpočátku způsobuje dočasné výkyvy nálad, bylo sice potvrzeno, důležité pro vás ale je, abyste rozpoznala, když už je jich moc a bude pro vás lepší vyhledat odborníka.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...