Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete si udržet vztah? Vyvarujte se následujících 11 vět!

22. března 2023 | 06:00

Dokážou rozhodit, zranit, rozesmutnit. Navíc je nikdy nevezmete zpět. Kousněte se do jazyka dřív, než z vás ve vyhrocených chvílích vysoce výbušná slova vypadnou!

Vybraly jsme pro vás věty, které podle párové terapeutky Genesis Games a britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox zásadně nabourávají i ty nejpevnější vztahy. Projednou se nad nimi dá mávnout rukou, když se ale opakují, v mozku protějšku se nebezpečně zakousnou a můžou napáchat velké škody. Ani vztek nebo strach nejsou omluvenkou pro to, abyste je běžně používala.

1) Uklidni se!

Věta, po které se rozhodně neuklidní nikdo, spíš nepříjemnou situaci ještě víc umocní. Vyslovuje se často ve chvíli, kdy si jeden neví rady s emocemi, které ten druhý právě prožívá. Spíš se v takových momentech zkuste ptát, co se s partnerem děje, co ho trápí, proč je pro něj zrovna tohle důležité… Umožníte mu, aby vám leccos vysvětlil. Stačí, když dáte najevo, že jste tady pro něj, chytnete ho za ruku, obejmete jej a necháte mluvit. I když vám z toho všeho není dobře po těle.

VIDEO: Jak na zdravou asertivitu ve vztahu? Podívejte se na rady odborníka...

Video se připravuje ...
Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

2) Chováš se stejně jako tvůj otec...

Možná se vám partner dávno svěřil s tím, jaké negativní vlastnosti jeho otec má, co na něm kdysi tak nesnášel. A jestli právě vy tyhle nepěkné rysy použijete jako zbraň, abyste ho shodila a zároveň vlastně zneužila důvěru, kterou ve vás vložil, připravte se, že se váš muž minimálně urazí. Když už už cítíte, že jste jen krůček od toho tohle vyslovit, raději se na pár minut vzdalte a hádku přerušte.

3) Nezajímá mě to...

Jistě, můžete být unavená z toho, že vám nějaký problém partner přednáší už po stopadesáté, ale odmítáním v něm jen utvrdíte pocit, že ho nemilujete, že pro vás není důležitý. Pokud si už s jeho výlevy nevíte rady, citlivě ho nasměrujte na terapeuta, který mu poradí jistě fundovaněji než vy sama.

4) Je to jen tvoje chyba!

Přehazovat zodpovědnost za všechno špatné na druhého není vhodné už minimálně proto, že vztah je záležitostí dvou lidí. Ve všem máte prsty oba. Přemýšlet o tom, kdo je vinen víc, nedává smysl a k ničemu to nevede. Pokud chcete poukázat na něco špatného, co životní parťák provedl, nebo řekl, buďte konkrétní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: připravila: Kateřina Pokorná