Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trápí vás ceny u zubaře? Čistěte správně a ušetřete tisíce!

Věnujte se při čištění i mezizubním prostorům
13. prosince 2022 | 06:00

Pravidelné čištění zubů ráno a večer už bereme jako samozřejmost. Ti poctivější z nás dokonce sáhnou po zubní niti nebo mezizubních kartáčcích. Věděli jste, že na době čištění záleží a že i chrup si občas zaslouží poctivou sprchu? Poradíme vám, jak na ústní hygienu.

Hlídejte si čas

Běžná doba, kterou věnujeme čištění zubů, trvá zhruba jednu minutu, a to je málo. Každému jednotlivému zubu bychom se měli věnovat zvlášť s důrazem na čištění těžko přístupných míst. Dobré vyčištění zabere několik minut a budete k němu potřebovat nejen zubní kartáček, ale i další pomůcky k čištění mezizubních prostor. Zuby totiž nestačí čistit pouze na místech, která vidíme, stejně důležité jsou i plochy mezi zuby samotnými. S tím vám kromě mezizubních kartáčků a zubních nití pomohou také ústní sprchy, které jsou revolučním vynálezem pro domácí dentální hygienu.

VIDEO: Mladému muži zničilo pití sladkých nápojů zuby.

Dejte si sprchu

Princip, na kterém ústní sprchy fungují, je přitom jednoduchý. Vypouští vodní proud, kterým pečlivě pročistí mezizubní prostory, a zbaví je tak bakterií a zubního plaku. Jejich používáním nedochází k narušení povrchu zubů či dásní a o ústní dutinu pečují velmi šetrně. Kromě důkladného vyčištění zubů a dásní se ústní sprchy dokážou postarat i o kovové zámečky rovnátek a aktivně je zbavují nečistot, které se během dne stihly nahromadit v jejich spárách. Vhodné jsou i na čištění zubních můstků či zubních náhrad.

Odvádí svou práci jemně, proto se s nimi bez sebemenších obav můžete pustit i do čištění plochy jazyka, a dokonce i vnitřní strany tváře. Oproti mezizubním kartáčkům nebo zubním nitím jsou znatelně preciznější. Dostanou se i do zákoutí, kam se běžně dostupným dentálním pomůckám obvykle nedaří efektivně proniknout.

Tip redakce

Vyzkoušejte ústní sprchu Panasonic EW1511, která účinně řeší odstranění odolných zbytků jídla i v těch nejméně dostupných místech ústní dutiny. Pracuje za pomoci výkonné vodní trysky s ultrazvukovou technologií, která odstraní plak na povrchu zubů i parodontálních váčcích. Rázová vlna odstraní zbytky potravin v mezizubních prostorech. Lze ji nastavit na jednu z pěti úrovní intenzity čistění, s tlakem až 647 kPa.

Po jídle počkejte a netlačte

Není nutné vytahovat kartáček po každém jídle. Například po ovoci či kávě je dokonce dobré chvíli počkat, než se pH v ústech ustálí. Kyseliny obsažené v jídle mohou totiž naleptat zubní sklovinu a čištěním si pak spíše uškodíte. Pokud máte potřebu si zuby přesto vyčistit, počkejte zhruba půl hodiny. Další častou chybou je přílišný tlak vyvíjený na zubní kartáček při jeho použití. Při větším tlaku nebude výsledek efektivnější ani nedojde k důkladnějšímu odstranění zubního plaku. Naopak dojde k rozestoupení vláken a ta nejproblematičtější místa se nevyčistí.

Autor: Aneta Mrazilová