Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alergie vás nezastaví ani při sportu! Víme, jak na ni vyzrát

  • 23. dubna 2022 | 06:00

    Jaro je tu a slunce nás vyhání ven. S teplým počasím ale rozkvétají všechny stromy. Začíná tedy pylová sezona, která je pro alergiky velkým nepřítelem. Jak se alergiím postavit a nevzdat se venkovních aktivit? Budete se divit, jak je to lehké!

  • 1. Ven vyrazit až po poledni

    Pokud milujete ranní běhání při východu slunce, možná byste to měli ještě přehodnotit. Ráno je totiž v ovzduší většina pylů. Pro alergiky je tedy ranní výběh nejhorší možná varianta. Ideální je běhání – či jiná sportovní aktivita – až v pozdějších hodinách. Nejlépe odpoledne nebo večer. Odborníci také doporučují sledovat počasí! Moc vysoké teploty, vítr a vlhkost, to není pro astmatiky ani alergiky nic dobrého.

  • 2. Zakrytí očí a vlasů

    Autor: istock.com

    Červené oči, kýchání, rýma, respirační potíže i kožní projevy. To všechno mohou jarní pyly způsobit. Jestli ale patříte mezi odvážlivce, kteří se kvůli svým alergiím nechtějí venkovních aktivit vzdát, je tohle rada pro vás! Snažte se mít zakryté oči i vlasy! Oblečení noste vždy jen jednou, potom ho raději hned hoďte do pračky. Od věci nejsou ani naše oblíbené roušky a respirátory. Nebojte, i při sportu jsou roušky zcela bezpečné.

  • 3. Léky proti alergii

    Naštěstí existuje mnoho volně prodejných léků, které od příznaků alergie rychle uleví. Lékaři radí, aby lidé s podáváním antihistaminik, očních kapek a nosních sprejů začali už na konci února a nečekali až na první nepříjemné projevy. Pro rychlou úlevu odborníci doporučují výplach nosu fyziologickým roztokem nebo slanou vodou ve spreji. Pyl se tak vypláchne a alergické projevy na chvíli poleví. 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  alergie, sport, zdraví, běh, oči, rýma, alergeny
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...