Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejčastější chyby při hubnutí. Neděláte je také?

  • Nejčastější chyby při hubnutí. Neděláte je také?
    22. dubna 2022 | 06:00

    V čem je chyba, když se vám nedaří hubnout? Shrnuli jsme ty nejčastější, které při snaze shodit pár kilo dělá téměř každý. Ověřte si, zda tyto chyby neděláte také!

  • 1. Ignorování hladu

    Hodně lidí si myslí, že dieta znamená hladovění. To je ale velký omyl! Při zdravé dietě je ideální jíst každé dvě až tři hodiny. Pokud máte pocit hladu, vaše tělo začne po příjmu kalorií tuky ukládat pro případ dalšího hladovění. Je to začarovaný kruh, který vaše hubnutí rozhodně neurychlí.

  • 2. Počítání kalorií

    Spálit více kalorií, než přijmete, někdy zkrátka nestačí. Každý člověk zpracovává kalorie a živiny jinak. Z toho tedy vyplývá, že toto není vždy ta správná cesta ke štíhlé postavě. Neříkáme, že to nepomáhá nikomu, pokud ale váha dolů nejde, pravděpodobně na vás tahle metoda prostě nefunguje! Přílišné kontrolování stravy a neustálé počítání kalorií naopak vedou k přibírání. 

    Video se připravuje ...
    Jógou pro lepší spánek - cvičte s časopisem Dieta • VIDEO: Videohub

  • 3. Prášky na hubnutí

    Přípravků a pilulek na hubnutí je všude hodně. Prášek ale není to, co vás dovede k nižšímu číslu na váze. Podle doktorky Svetlany Kogan jsou dva typy těchto přípravků. Jsou to prášky, které zamezují chuti k jídlu, a pilulky narušující zpracovávání tuků. Ani jedna varianta ale není pro naše tělo dobře! Pokud tedy chcete o nějaké to kilo zhubnout, těmto pomocníkům se vyhněte obloukem. 

  • 4. Tuk je nepřítel

    Omezit tuky! To je věta, která vás při myšlence na dietu napadne jako první. Jenže ne každý tuk je nepřítel. Konzumace tuků může být během hubnutí ve skutečnosti účinným nástrojem. Musí se ale jednat o ty zdravé, jaké mají například avokádo, olivový olej, ořechy nebo losos. Naše tělo je pak využívá jako palivo, které špatné tuky vlastně spaluje. Nic se ale nesmí přehánět! Pokud denně sníte kilo avokáda, neznamená to, že zhubnete. Vše musí být v rovnováze.

    Video se připravuje ...
    Misska Andrea Bezděková: Po rozchodu s Lamborou rozhodně sama není! • VIDEO: Markéta Reinischová

  • 5. Striktní diety

    Příliš omezující diety vedou k hladovění a následnému přejídání. To často sklouzává do nepříjemného kolotoče jojo efektů a depresí. Nejlepší jsou úpravy jídelníčku, které zajistí, aby měl člověk všeho dost, ale ne příliš. Důležité je si také uvědomit, zda opravdu máte hlad, nebo se jedná už jen o hlad emoční. Základem je se nepřejídat, jíst, když máme hlad, a ne když nemáme nic jiného na práci.

  • 6. Může za to genetika

    Podle expertů není možné, aby nám genetika bránila ve vysněné postavě! Ano, můžeme být náchylnější k tloustnutí, ale co se týče hubnutí, tam nám genetika opravdu nijak nebrání. Někomu to půjde lépe, někomu hůř, není to ovšem tak, že kvůli své genetické výbavě nikdy nezhubnete a nedosáhnete vysněné váhy. Většinou to bývá výmluva pro ty, kteří nemají silnou vůli a u žádné změny v jídelníčku příliš dlouho nevydrží.

    Video se připravuje ...
    Šéfredaktorka časopisu Dieta: Přehnaná péče o sebe sama je také příčinou závažné poruchy příjmu potravy • VIDEO: Videohub

  • 7. Stres

    Říkáte, že se držíte správného jídelníčku, dostatečně se hýbete, ale nevidíte výsledky? Pravděpodobně jste ve stresu. Nečekaný nižší příjem kalorií chápe tělo jako stresovou situaci a vy máte hlad, což vás pochopitelně v klidu nenechává. Ve stresu můžete také být i kvůli tomu, že svou dietu příliš řešíte. Často se stresujete, kde budete co a jak jíst a jestli to při vaší dietě ničemu nevadí... Vydržte! Vaše tělo si na novou stravu brzy zvykne a přizpůsobí se jí. Co se týče stresu, který si vyvoláváte sami, zkuste zkrátka věřit svému tělu, uvidíte, že výsledky pocítíte zanedlouho. 

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...