Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nemůžete spát? Zkuste vysadit ze svého jídelníčku těchto 10 věcí

  • 5. března 2022 | 06:00

    Že jídlo před spaním je špatné, to je obecně známá věc. Proč ale vadí i některé tekutiny? A na jaké potraviny byste si měli dát obzvlášť velký pozor? Škodí i to, co vypadá na první pohled nevinně. 

  • Káva

    Před spaním byste nikdy neměli pít kávu, a to nejen kvůli nespavosti. Podle odborníků je největším nepřítelem před spaním kofein, ovšem z úplně jiného důvodu, než si myslíte. Kofein může mít totiž i projímavé účinky. Jinými slovy, pití kávy před spaním může vést k nechtěným nočním výletům na toaletu. Káva může také vést k překyselení žaludku, což může vést k nočnímu pálení žáhy. 

  • Čaj

    Ani pití čaje není pro spánek příliš přínosné. Některé čaje obsahují kofein a stejně jako káva mohou mít neblahé účinky na usínání. Mimo jiné nás během noci nutí často chodit na toaletu, a to může narušit kvalitu našeho spánku. 

  • Alkohol

    Zpočátku to může vypadat, že vám jedna sklenička nebo jedno pivo můžou s usínáním pomoct, ale není tomu tak. Alkohol utlumuje centrální nervový systém a zpomaluje mozkové funkce. Na druhou stranu je to stimulant, který povzbuzuje pozornost člověka. A právě to často stojí za neklidným a neplnohodnotným spánkem. 

  • Voda

    Než půjdete do postele, nedoporučuje se pití žádných tekutin, včetně obyčejné vody. Důvodem je, že vás několikrát za noc vzbudí plný močový měchýř, se kterým se spát zkrátka nedá. Pití tekutin před spaním dokonce může stát i za poruchami spánku.

  • Čokoláda

    Jíst čokoládu před spaním vás může udržet vzhůru hned ze dvou důvodů. Čokoláda obsahuje dva stimulanty. Jedním je kofein, který má účinek do 15 minut po konzumaci, ten pak trvá téměř 6 hodin. Druhým stimulantem je cukr, který vaši energii jen podpoří. 

  • Citrusy

    Kyselé potraviny, jako jsou citrusy, mohou způsobovat překyselení žaludku a s tím spojované nepříjemné pocity pálení. Kyselost pomerančů či citronů ale ničí i vaši zubní sklovinu. Není totiž dobré zuby po konzumaci citrusů vyčistit. Může to kyselinu v ústech jen umocnit, dobré je tedy pouze vypláchnutí čistou vodou! 

  • Sacharidy

    Konzumace potravin s vysokým obsahem sacharidů vám může pomoct rychleji usnout, nebudete ale spát dlouho. Potraviny s vysokým obsahem sacharidů bývají tělem snadno a rychle stravitelné. To může vést k prudkému nárůstu a poklesu hladiny cukru v krvi, což nenechá tělo v klidu spát. Druhý den se tak budete cítit opravdu unavení a vyčerpaní. Mezi nejhorší sacharidová jídla před spaním patří oblíbená pizza, která vedle sacharidů obsahuje i vysoké procento tuků. 

  • Maso

    Maso je bílkovina, kterou tělo tráví zhruba 48 hodin. Pokud tedy jíte před spaním maso, vaše tělo během spánku neustále pracuje. Dobrý spánek je tak narušen nadýmáním, kručením v břiše nebo plynatostí. 

  • Ořechy

    Ačkoli ořechy mají přirozeně vysoký obsah melatoninu, hormonu spojeného s podporou spánku, mohou také způsobit spánkové poruchy. Za prvé ořechy mají vysoký obsah tuku a za druhé jsou bohaté na vlákninu. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou být spojeny s poruchami trávení, a to, jak už víme, narušuje kvalitní spánek. 

  • Pikantní jídla

    Autor: istock.com

    Kořeněná a pikantní jídla způsobují svou pálivostí vyšší tělesnou teplotu člověka. Během spánkového cyklu vám tedy kolísá teplota, a to značně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Můžete se často budit nebo prakticky nemít hluboký spánek. 

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  zdraví, jídlo, spánek, voda, kafe, citrusy, sacharidy
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...