Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Co dělat, když nemůžete usnout? Tohle jsou zaručené triky!

  • Co dělat, když nemůžete usnout? Známe pár zaručených triků
    1. března 2022 | 06:00

    Dostatečný spánek je pro vaše zdraví neuvěřitelně důležitý. Pomáhá vašemu tělu správně fungovat, proto je jeho nedostatek spojen s vyšším rizikem onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka i obezita. Pokud potřebujete trochu pomoct, abyste se dobře vyspali, máme pro vás pár rad.

  • Melatonin

    Melatonin je hormon, který tělo produkuje přirozeně, signalizuje mozku, že je čas jít spát. Doplňky s melatoninem proto zlepšují kvalitu spánku a zkracují dobu usínání. Lidé, kteří tyto doplňky užívají pravidelně, uvádějí, že melatonin měl na jejich spánek pozitivní účinky.

  • Kořen kozlíku lékařského

    Kořen kozlíku lékařského je populární doplněk, který může zlepšit kvalitu spánku a zmírnit příznaky poruch spánku, alespoň u některých lidí. Ženy v menopauze a po ní dokonce uvedly, že jim užívání kořene kozlíku lékařského srovnalo problém se spaním, který se dostavil až jako projev menopauzy.

    Další zajímavé informace o nespavosti se dozvíte v následujícím videu: 

  • Hořčík

    Hořčík má relaxační účinky na tělo i mozek, což pomáhá zlepšit kvalitu spánku. Nízká hladina hořčíku ve vašem těle může souviset s nespavostí, proto zvýšení této hladiny optimalizuje kvalitu i kvantitu spánku. Ať už zvolíte doplněk stravy nebo potraviny s vysokým obsahem hořčíku, neuděláte špatně ani v jedné z variant.

  • Levandule

    Lidé, kteří trpí nespavostí či problematickým usínáním, mají dobré zkušenosti i s levandulovou aromaterapií. Pouhé přivonění k levandulovému oleji krátce před spaním může prý ke zlepšení kvality spánku stačit. Levandulová aromaterapie několikrát do týdne vaše problémy se spaním vyřeší nebo alespoň částečně upraví. 

  • Mučenka

    Mučenka je oblíbeným bylinným lékem proti nespavosti. Záleží ale na tom, v jaké formě ji budete konzumovat. Čaj z této bylinky pomáhá prý jen mírně, daleko lepší výsledky má mučenkový extrakt. Významné zlepšení pociťují lidé už po dvou týdnech užívání. 

  • Glycin

    Glycin je aminokyselina, která hraje důležitou roli v nervovém systému. Studie ukazují, že může pomoct zlepšit spánek. Jeho konzumace těsně před spaním dokáže uspíšit usínání a zlepší celkovou kvalitu spánku. Vysoký obsah této aminokyseliny mají například fazole, banány nebo kapusta, kiwi, špenát či zelí.

  • Ginkgo biloba

    Podle starších studií může konzumace této přírodní byliny pomoct snižovat stres, navodit relaxaci a podpořit spánek. Ideální je vzít si pilulku tohoto doplňku stravy tak 30 až 60 minut před spaním každý den. 

Autor: Adéla Ondroušková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...