Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Budíte se v noci? Může za tím být zdravotní problém!

  • 21. února 2022 | 06:00

    Máte problémy se spaním a probouzíte se každou noc skoro ve stejnou hodinu? Může to podle čínské medicíny ukazovat na konkrétní zdravotní potíže. Co jaká hodina znamená a na co byste si měla dávat pozor? Čtěte dál!

     

  • 21.00–23.00: Štítná žláza a adrenalin 

    Autor: istock.com

    Špatně se vám v tuhle dobu usíná nebo zaberete na půl hodiny a pak se vzbudíte? Za tím může stát stres, který vám brání vypnout a v klidu usnout, nebo štítná žláza. Na začátku noci se totiž harmonizuje náš endokrinní systém, takže pokud se pravidelně budíte před jedenáctou, možná se vám tělo snaží naznačit, že štítná žláza je v oslabení. Spánkové problémy na začátku noci mohou také znamenat, že jste se dostatečně nezklidnila a vaše nadledvinky možná vyprodukovaly hodně adrenalinu. Probuzení před jedenáctou hodinou večerní se vás také snaží donutit, abyste vyřešila situaci, která vás trápí. Takže se zamyslete nad svým kostlivcem ve skříni a pokuste se ho vymést. 

    Video se připravuje ...
    Čínský horoskop pro rok 2022 - Zdraví • VIDEO: Videohub

  • 23.00–1.00: Trávení a vztek

    Autor: istock.com

    Tahle doba podle odborníků na čínskou medicínu patří žlučníku, navíc je odrazem vašeho trávení. Jestliže se budíte právě v tuhle dobu, můžete mít podrážděný žlučník, který je spojovaný s úzkostí a nezpracovaným vztekem, bezmocí nebo i závistí. Možná cítíte tlak v pravém boku nebo vzadu pod lopatkou. To se vám nejspíš hlasitě připomíná i nesprávný jídelníček, protože organismus právě intenzivně zpracovává tuky. Že byste si k obědu dávala smažený sýr nebo hranolky? Pokud ano, žlučník musí jet na plné obrátky, nestíhá odbourávat nahromaděné tuky a vy se místo zdravého spaní převalujete ze strany na stranu. Pomůže vám, když odlehčíte jídelníček i emoce. 

    Video se připravuje ...
    Rýmovník a jeho účinky na zdraví • VIDEO: Videohub

  • 1.00–3.00: Játra a stres

    Autor: istock.com

    Mezi první a třetí hodinou ranní se tělo čistí. Játra, která mají na starosti detoxikaci, jedou na plné obrátky. Problémy se spánkem a probouzením v této době svědčí o jejich zatížení a zanesení. Je-li to váš případ, měla byste změnit životosprávu. Vynechat nebo hodně omezit alkohol, bílý cukr, živočišný tuk, přidat na pitném režimu a zbavit se cigaret. Ideální by bylo zmírnit i stres, víc odpočívat, začít meditovat a cvičit jógu. Vyzkoušejte i detoxikační čaje nebo dietu. 

    Video se připravuje ...
    Jak stres ničí imunitu • VIDEO: Prima ZOOM

  • 3.00–5.00: Plíce a deprese

    Autor: istock.com

    Nad ránem přichází doba plic, které sbírají kyslík a připravují tělo i orgány na probuzení. Pokud máte těžkosti s astmatem nebo dýchacím ústrojím, nejspíš vás kašel budí právě v tuhle dobu. Pomůže vám čerstvý vzduch v ložnici. Buď nechte na spaní otevřené okno, nebo pořádně vyvětrejte. S plícemi ale souvisejí i některé psychické potíže, takže se může ozývat úzkost, smutek a deprese. Je jasné, že vám trápení nedovolí se pořádně nadechnout, proto nenechte problémy zajít moc daleko a řešte je s odborníky dřív, než vám vezmou všechnu radost ze života. I když se o úzkosti, smutku a depresi mluví jako o něčem normálním, jsou to nemoci, které je třeba léčit. 

Autor: sia, MAJ
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...