Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Uvažujete o asistované reprodukci? Poradíme vám, co čekat od umělého oplodnění

7. února 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Neplodnost je v současné době lékaři považovaná za civilizační chorobu, kterou trpí téměř 25 % populace, především v západní Evropě. Příčiny jsou různé a je jich mnoho, od genetické zátěže, vrozených vad až po nezdravý vliv životního prostředí nebo špatnou životosprávu. Ale jako většinu civilizačních chorob dokáže i neplodnost moderní medicína léčit. Pokud se vám ani po roce nechráněného sexu nedaří zplodit vytouženého potomka, je na čase navštívit IVF kliniku. Poradíme vám, jak umělé oplodnění probíhá.

Jak zjistit příčinu neplodnosti

Při léčbě neplodnosti se lékaři na IVF klinikách nejprve snaží zjistit její příčinu. Proto je důležité, aby se na vstupní pohovor dostavil muž i žena. Lékař se optá na rodinnou i osobní anamnézu a pošle pár na vyšetření, které spočívá v rozboru krve a moči. U žen pak následuje gynekologické, hormonální a ultrazvukové vyšetření, díky kterým je možné určit kvalitu a dostatek vajíček, vyloučit onemocnění dělohy a vaječníků a další aspekty, které brání početí. U mužů je klíčový spermiogram, který monitoruje kvalitu, pohyblivost a množství spermií. Na základě výsledků pak lékař doporučí nejvhodnější léčbu.

Autor: Shutterstock

Když dojde na umělé oplodnění

Plodnost ovlivňuje řada faktorů, a to nejen fyzických ale i psychických. Pokud nepomůže jejich léčba, další šancí na početí je umělé oplodnění (IVF). První krokem je hormonální (ovariální) stimulace, která spočívá v injekční aplikaci hormonů napomáhající dozrávání více vajíček a zlepšení jejich kvality. Čím více vajíček žena vyprodukuje, tím je větší šance na otěhotnění. Po hormonální stimulaci dochází k odběru vajíček. Ani jedné z procedur není potřeba mít strach, jedná se o bezbolestné zákroky. Odběr vajíček se provádí v celkové anestezii a trvá několik desítek minut. Po zákroku žena může během hodiny klidu na lůžku z IVF kliniky odejít.

Autor: Shutterstock

Pokud spermiogram ukáže, že muž má dostatečně kvalitní spermie, dojde k jejich odběru ve stejnou chvíli jako k odběru vajíček. V ideálním případě se odběr provádí na klinice běžnou masturbací, ale sperma je za určitých podmínek možné na kliniku i doručit. V případě, že partnerovo spermie nejsou dostatečně kvalitní, lze využít sperma dárce. V obou případech pak po odběrech dochází k umělému oplodnění vajíček spermiemi ještě ten samý den. Po zhruba pěti dnech jsou pak embrya přenesena do dělohy nastávající maminky a stačí počkat 14 dní na dvě čárky na těhotenském testu.

Video se připravuje ...