Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neztrácejte čas! Odbornice radí, jak přestat plýtvat tím nejvzácnějším, co máme

Neztrácejte čas!
22. září 2021 | 06:00

Čas je drahý, říká se. Přitom s ním tak často a zbytečně plýtváme. Jak přestat zahálet a vzít svůj čas pevně do rukou?

Jarmila Mandžuková je autorkou populárně naučných knih, přednáší a zabývá se tím, jak zdravě a spokojeně žít. Nedávno jí vyšla kniha Ovládněte svůj čas i život.

Jak jste se dostala k tématu správné organizace času?

Od roku 1992 jsem na „volné noze“ a bez disciplíny a správné organizace času bych určitě nebyla tak úspěšná a produktivní. Právě totiž dopisuji svou 110. knihu.

Člověk snadno propadne tlaku valících se úkolů. Jak všechno zvládnout?

Nepropadat panice, pustit se do práce a krok za krokem plnit úkoly. Nesnažit se dělat je souběžně všechny najednou, neboť mozek není schopen naráz provést dvě různé věci na sto procent. Snaha zvládnout toho co nejvíce v co nejkratším čase zpravidla končí vyčerpáním a nízkou produktivitou práce.

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 5. díl Menopauza a muži • VIDEO: Videohub

Co dělá lidem největší potíže, proč pořád říkají „nestíhám“?

Jsme zaplaveni prací a osobními povinnostmi a slovo „nestíhám“ se stalo přirozenou součástí našeho slovníku. Stojí za ním jediné: špatné hospodaření s časem. Doporučuji udělat si malou inventuru, popřemýšlet nad tím, jak trávíme svůj čas, a pak změnit zaběhnuté stereotypy, stanovit si priority a věnovat pozornost tomu, co má skutečný význam a smysl.

Velkým problémem je prokrastinace, tedy odkládání a přesouvání úkolů na zítra. Mnozí nedodržujeme moudrost předků: co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek…

Předkové měli pravdu, neboť odkládání povinností a úkolů přináší stres, výčitky, pocity selhání, špatný spánek. Nejničivějším důsledkem prokrastinace je, že ve své podstatě vede k odkládání života a brání nám v životní spokojenosti. Pokaždé, když budeme chtít něco odložit, máme možnost volby – buď zvolit spokojený život, úspěch, nebo zůstat v tom bodě, ve kterém jsme dnes, stagnovat a vzdalovat se svým cílům. Rozhodnutí je na každém z nás.

Není někdy prokrastinace i řešením? Některé věci takzvaně vyhnijí, takže by bylo bývalo nadbytečné se jimi zabývat.

Nikdo z nás nezvládne vše a recept, jak začít dělat více a lépe, je omezit počet úkolů a povinností. Proto, jak jsem se již zmínila, je potřebné stanovit si priority a nezabývat se zbytečnými věcmi a malichernostmi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...