Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

5 příznaků, že na tom vaše imunita není nejlépe

5 příznaků, že na tom vaše imunita není nejlépe
13. září 2021 | 06:00

S blížícím se podzimem začínáme mnohem více řešit naše zdraví. Rána a večery jsou již chladné, ale přes den teploty leckdy vystoupí nad 20 stupňů a výš. A právě tyto teplotní výkyvy často nahrávají různým virózám, nachlazení či rýmě. Pokud máte navíc oslabenou imunitu, může se vám brzy stát, že zalehnete s horkým čajem a teplotou do postele.

Jak ale poznat, že vaše obranyschopnost na tom není nejlépe? Následujících 5 příznaků patří mezi nejčastější, a pokud alespoň jeden z nich na sobě pozorujete, je nejvyšší čas zpozornět.

1. Žaludeční a střevní problémy

Ve střevech se nachází až 80 % imunitního systému. Špatně fungující trávící systém má tak přirozeně vliv také na vaši imunitu. Trpíte-li nadýmáním, zácpami, průjmy, špatným trávením, častými bolestmi břicha, zaměřte se právě na vaše střeva. Právě tam může být problém.

2. Únava

Cítíte se po osmi hodinách spánku vyčerpaní a máte pocit, že jste snad vůbec nespali? Únava bez jasné příčiny může být prvním varovným signálem, že s vaším imunitním systémem není něco v pořádku. Dlouhodobá únava je pro organismus velká zátěž a pak je jen krůček k tomu, abyste chytili jakýkoliv bacil.

Video se připravuje ...
Jak stres ničí imunitu • VIDEO: Prima ZOOM

3. Bolest v krku, nachlazení, chřipka, angína

Časté infekce dýchacích cest může způsobovat právě oslabená imunita. Máte vy nebo vaše děti více jak dvě infekce za tři měsíce? Už vám nezabírají ani antibiotika? Tak to je nejvyšší čas na imunologické vyšetření. Požádejte o něj svého praktického lékaře.

4. Afty, opary, prasklé koutky

Oslabenou imunitu můžete klidně vidět v zrcadle. Mezi příznaky oslabené obranyschopnosti organismu patří mj. i opary, afty či rozpraskané koutky. Pokud se s uvedenými, a mnohdy velmi bolestivými, projevy potýká často, je načase zaměřit se na jejich příčinu.

5. Špatně se hojící rány a modřiny

Řízli jste se do prstu a ani po týdnu není rána zahojená? Všimli jste si na svém těle modřiny a máte ji tam už více jak tři týdny? Může to být signál, že váš organismus je oslabený. Pokud tedy pozorujete, že se vaše odřeniny či jiná zranění hojí déle než obvykle, zaměřte se na vaši imunitu.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...