Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 způsobů, jak na podzim posílit imunitu

  • 29. srpna 2021 | 06:00

    Léto se s námi pomalu loučí a teplé dny pomalu, ale jistě střídá deštivé sychravé počasí, což příliš nenahrává naší imunitě. Pokud se chcete vyhnout nachlazení, měli byste už teď zbystřit a zahájit útok proti bacilům a virům. Základy jsou zdravé střevo, přísun vitaminů a minerálů, kvalitní spánek, redukce stresu a konzumace těch správných potravin, které vám pomohou imunitu posílit.

    Začali jste se s příchodem pandemie více zajímat o to, jak zlepšit imunitu? Tyto rady oceníte za každé situace!

  • Podpořte zdraví střev

    Až sedmdesát procent našich imunitních buněk se nachází právě ve střevech. Pro posílení jejich zdraví však nestačí konzumovat vlákninu ve formě doplňku stravy. Je třeba se zaměřit na jídelníček. Obsahuje ty správné potraviny?

    Potraviny prospěšné pro střeva můžeme rozdělit na dvě skupiny, a to zdroje probiotik a zdroje prebiotik. Jedno bez druhého se neobejde. Zatímco zdrojem probiotik jsou zakysané mléčné výrobky a fermentovaná zelenina či tempeh, do zdrojů prebiotik řadíme ovoce, zeleninu, semínka, ořechy a celozrnné výrobky.

    A čemu se naopak vyhnout? Omezte co nejvíce konzumaci alkoholu a také rafinovaného cukru, který podporuje množení kvasinek, a tedy i vznik zánětu v těle. Nezapomeňte čistit střeva čistou vodou, tedy poctivě pít, a to alespoň dva litry denně. 

  • Suplementujte vitaminy a minerály

    Přestože jíte zdravě, právě na podzim dostává vaše imunita zabrat, a tak není na škodu sáhnout také po vitaminech a minerálech v podobě doplňků stravy. Naprostým základem je vitamin C neboli kyselina askorbová, která posiluje obranyschopnost organismu a snižuje náchylnost k infekčním onemocněním. Dále nelze opomenout vitamin D, který lze získat pouhým pobytem na slunci. S příchodem podzimu ale o tuto možnost přicházíme, a proto je doplněk stravy nezbytnou náhradou.

    Z minerálů vsaďte na zinek a silný antioxidant selen. Oba jsou součástí důležitých enzymatických procesů v těle, a jejich deficit tak oslabuje imunitní systém. Zinek má navíc protizánětlivý účinek, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje plodnost. 

  • Konzumujte potraviny posilující imunitu

    Podpořit zdraví střev a čerpat vitaminy můžete přímo stravou. Není tak pochyb o tom, že jídlo je lékem pro tělo a už samotnou konzumací specifických potravin můžete výrazně posílit imunitu a celkové zdraví. Sáhnout můžete po česneku, zázvoru, kurkumě, skořici, kajenském pepři, ale také houbách, jejichž sezona právě začíná.

    S tím se pojí i další důležitá složka potravy, a tou jsou glukany neboli aktivní polysacharidy, které jsou získány z buněčných stěn různých hub a mají výrazné protinádorové a imunostimulační účinky. V případě, že už na vás – lidově řečeno – „něco leze“, využijte echinaceu (třapatku nachovou), která je účinným přírodním antibiotikem.

  • Aktivně relaxujte

    Autor: istock.com

    Co si představit pod aktivním relaxem? Zatímco pro někoho to může být cvičení, a to i formou protažení, pro jiného je to třeba práce na zahrádce. Vyberte si činnost, při které dokážete „vypnout“. Vyrazte do přírody a objevujte krásy okolí. Nejenže si odpočinete po psychické stránce, ale pohybem také posílíte klouby, svaly a kardiovaskulární systém. Budete se paradoxně cítit mnohem více odpočatí, než kdybyste prováleli den na gauči. Nehledě na to, že spálíte i nějaké kalorie, a budete se tak ve svém těle cítit mnohem lépe.

  • Saunujte

    Autor: istock.com

    Studie prokázaly, že pravidelné saunování zvyšuje produkci bílých krvinek. Právě ty jsou nejdůležitějším obráncem našeho imunitního systému. Jedna patnáctiminutová etapa v sauně dokáže zvýšit produkci bílých krvinek, konkrétně lymfocytů, bazofilů a neutrofilů. Právě koktejl těchto krvinek je to pravé pro boj se sezonním onemocněním. Zároveň se tělo díky sauně snáze zbavuje nebezpečných toxinů prostřednictvím pocení, jehož účinek je až pětkrát větší než u běžného pocení. Třešničkou na dortu jsou pak odpočinek, redukce stresu a načerpání síly. Saunování se tak jednoznačně pozitivně odráží na celkovém zdravotním stavu.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...